Primaire menu in WordPress

primaire menu

Je primaire menu is je hoofdmenu. Het is het menu dat bij veel websites in een balkje bovenaan de pagina’s staat. In dat primaire menu staan gewoonlijk alle pagina’s, met daaraan vast alle subpagina’s.

Dat kan erg goed werken, maar in de praktijk werkt het helemaal niet goed want:

 • het primaire menu is het menu dat het minste gebruikt wordt door bezoekers.
 • En als er na verloop van tijd erg veel pagina’s in het primaire menu staan, dan wordt het helemaal niet meer gebruikt.

Je bezoeker kan hier keuzestress door ervaren: hij of zij ziet door de bomen het bos niet meer.

Primaire menu of hoofdmenu

Dat is begrijpelijk, want een hoofdmenu met een enorme omvang helpt niet echt bij het navigeren door je website. Bezoekers die door de bomen het bos niet meer zien, gaan gewoonlijk weg want ze kunnen niet vinden wat ze zoeken.

Dit moet je voorkomen. Dus als je primaire menu heel erg veel pagina’s begint te krijgen, dan moet je hier iets aan doen.


Oplossingen voor je primaire menu

Je zou kunnen beginnen met al je pagina’s kritisch te bekijken. Misschien zitten er pagina’s tussen die beter samengevoegd zouden kunnen worden met andere pagina’s. Je kunt hier lezen hoe je dit kunt doen.

Als je geen pagina’s kunt verwijderen dan heb je een andere oplossing nodig.

Aangepaste menu’s

Je kunt overwegen om uitsluitend de hoofdpagina’s in het primaire menu te laten staan, en aangepaste menu’s te maken voor de subpagina’s.

 • Die aangepaste menu’s kun je in aangepaste zijbalken zetten.
 • Je kunt ze ook in een inhoudsblok onderaan relevante pagina’s zetten.
 • Of je plaatst aangepaste menu’s in de widgets in de voettekst.
 • En je kunt pagina’s samenvoegen en een deel van de content in tabbladen zetten.
 • En met Gutenberg heb je ook de mogelijkheid meer content op dezelfde pagina te zetten en die pagina in stukjes te hakken met behulp van het blok Pagina-einde.
 • Of je maakt extra menu’s die je met shortcodes op je pagina’s en berichten zet.
 • En je kunt een overzichtspagina maken.

Verschillende primaire menu’s

Je kunt ook verschillende primaire menu’s maken. Dan zet je op home je verschillende onderwerpen in je primaire menu. Maar zodra mensen een hoofdonderwerp gekozen hebben, bied je ze een ander hoofdmenu aan met daarin je verschillende subpagina’s.

Bij sommige WordPress themes zit deze mogelijkheid in het theme verwerkt. Bij andere themes is dat niet zo. Als je die mogelijkheid niet hebt terwijl je ‘m wel nodig hebt, dan kun je deze mogelijkheid creëren met de plugin Conditional menus.

Je kunt op deze manier ook een ingekort menu aanbieden. Prachtig voor pagina’s waar je geen afleidingen wilt hebben. Maar let er wel op dat je boven je blog een compleet menu zet. Want je wilt graag dat mensen van je blog naar een salespagina gaan.


Wat wil je bezoeker

Er zijn mogelijkheden genoeg. Door je menu-items te verminderen en je hoofdmenu overzichtelijker te maken zorg je ervoor dat je lezer een beetje lucht en ruimte krijgt.

Een bezoeker wil helemaal niet weten dat jij zoveel pagina’s hebt volgeschreven. Een lezer wil snel en gemakkelijk kunnen vinden wat hij of zij zoekt.

Jij moet de lezer bij de hand nemen en door je website leiden

Overzicht

En dat kun je prima doen door eerst de hoofdpagina aan te bieden. Pas daarna bied je allerlei verfijningen aan. Dit doe je pas als er al een keuze voor een hoofdpagina gemaakt is. Zo leid je je bezoeker stapsgewijs naar de pagina waar je jij ‘m graag wilt hebben en waar hij zelf ook naartoe wil.

Wat moeten je bezoekers doen?

 • Wil je dan dat ze daarna zo weinig mogelijk andere pagina’s bezoeken en zo snel mogelijk weer weggaan?
 • Of wil je dat ze zoveel mogelijk andere pagina’s bezoeken en zo lang mogelijk blijven?

Omdat het om je blog gaat wil je dat ze zo lang mogelijk blijven, dus dan zet je compleet menu boven je blogposts.


Primaire menu inkorten

Een ingekort primair menu zorgt voor twee dingen:

Wat doet een ingekort menu?

 • mensen hebben niet zoveel mogelijkheden om naar een ander deel van je website te gaan
 • en ze krijgen weinig afleidingen

Sales pagina’s

Als je iets wilt verkopen, dan is het belangrijk dat je je bezoekers daar niet bij stoort: zorg dus voor weinig afleiding. Een kort menu boven de pagina, geen zijbalk, geen andere toeters en bellen. Boven een salespagina zet je daarom je ingekorte primaire menu.

Maar niet boven je blog, want mensen die je blog bezoeken moeten het liefst zo lang mogelijk blijven en zo veel mogelijk rondscharrelen op je website.


Compleet menu op je homepage

Mensen die via de zoekmachines op je website komen, die beginnen ergens op je blog te lezen. Ze komen niet binnen via je homepage. Maar vaak gaan ze nog wel even naar je homepage voor ze weer weggaan.

Daarom moet je homepage een richtingaanwijzer zijn. Want als je ze goed de weg wijst op je homepage, dan heb je kans dat je ze opnieuw je website in trekt, terwijl ze al bezig waren weg te gaan.

Wat zet je op je homepage

Als je een plugin wilt gebruiken om een selectie van je blogposts op je homepage te plaatsen, welke blogs kies je dan? Kies je dan je nieuwste blogposts of kies je je populairste blogposts?

Het lijkt logisch om daar je nieuwste blogposts te promoten, maar zijn dat ook je beste blogposts? Besef dat het hier niet gaat om mensen die net op je website geland zijn. Het gaat om je laatste kans om mensen opnieuw je website in te trekken. Ikzelf zou daarom kiezen voor mijn populairste blogposts, want daarvan weet ik zeker dat ze aantrekkelijk zijn voor mijn bezoekers.


SEO structuur

Een goede structuur van je website is belangrijk, maar het is niet het enige belangrijke, er zijn meer belangrijke punten.

Over wat nou precies belangrijk is voor SEO kun je lezen in de handleiding SEO zelf doen.

tip


Klanten werven

Get clients now facilitator

Klanten krijgen lijkt heel moeilijk. Maar het is makkelijker dan je nu denkt.

Er zijn een paar dingen die je ervoor moet doen. En die moet je consequent doen.

Schrijf je hier in en leer wat je moet doen.


Je bent hier: Home » WordPress » Pagina's en berichten » Primaire menu in WordPress

GET CLIENTS NOW!™ is een handelsmerk van Wings for Business LLC, en wordt onder licentie gebruikt. www.getclientsnow.com


Primaire menu in WordPress was last modified: by

Met dank aan Canva voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Primaire menu in WordPress was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *