Problemen verzendtijd MailChimp Automation

Problemen verzendtijd automation
Je bent hier: Home » Blog » Mailchimp Specialist » Mailchimp automation » Problemen verzendtijd MailChimp Automation


Laatst had ik problemen met de verzendtijd van Mailchimp Automation. Of eigenlijk: Mailchimp Automation deed niet wat ik verwacht had.

MailChimp Automation is een autoresponder die precies doet waar jij ‘m de opdracht toe geeft. Hij doet gewoon wat je zegt. Maar hij denkt veel logischer dan jij of ik en hierdoor kun je voor vreemde verrassingen komen te staan. In dit artikel beschrijf ik een praktijksituatie.

Zelfs logisch denkende mensen denken meestal net iets minder logisch dan Automation. En dan gaat het mis: Automation doet gewoon niet wat je gedacht had. Hij doet wat je zegt!


Problemen met de verzendtijd van MailChimp Automation

Ik heb een poosje eens per 4 weken op maandagochtend 9 uur een nieuwsbrief verstuurd met Automation. Nadat ik een aantal nieuwsbrieven had klaargezet had ik voorlopig genoeg in voorraad. Ik wilde de serie later gaan aanvullen.

Toen kreeg ik het heel erg druk en zo kon het gebeuren dat de 4 weken plotseling voorbij waren. Ik was te laat. Daarom heb ik de serie op zaterdagavond aangevuld. Mijn aanvulling kwam ruim 5 dagen later dan de verzenddag waarop Automation was ingesteld.

Omdat het schema was ingesteld voor verzending op maandag verwachtte ik dat Automation de eerstvolgende maandagochtend zou gaan verzenden. Dat had ik gedroomd.


Logica van MailChimp Automation

Automation moest om de 4 weken op maandagochtend versturen. Omdat er die maandagochtend niets te versturen was kon hij dat niet doen. Maar toen ik op zaterdagavond daarna een aanvulling plaatste maakte hij dat razendsnel weer goed. Hij haalde zijn achterstand in door direct te verzenden!


Als jij die nieuwsbrief toevallig ontvangen hebt dan weet je nu waarom ik je op zaterdagavond een nieuwsbrief gestuurd hebt :)


Problemen met verzendtijd

Nog meer problemen met MailChimp Automation. Mijn hulp werd ingeroepen omdat Automation wel adressen in de rij had staan, maar de nieuwsbrieven niet verzond.

Dit bleek een illusie te zijn: hij verstuurde wel, maar de timesettings van het account waren niet goed ingesteld.

Automation verzond op GMT +0 en in Nederland was het zomertijd en dus GMT +2. In een dergelijke situatie krijg je de ervaring dat er een heleboel e-mails klaarstaan die eruit zien alsof ze niet verzonden worden.

Interval gewijzigd

Omdat die rij er stond en de eigenaresse wilde testen, had ze het interval tussen twee nieuwsbrieven gewijzigd van 2 dagen naar 1 uur. Klinkt logisch, want anders moet je een week wachten voor alles getest is.

Maar: er ontstond er een bijzondere situatie. Nieuwsbrieven die je op MailChimp Automation zet reageren op elkaar. Deze serie had de opdracht gekregen om iedere nieuwsbrief twee dagen na de vorige nieuwsbrief te verzenden.

Die opdracht werd gewijzigd: hij moest nu ieder uur na de vorige nieuwsbrief verzenden.


Onbedoeld gevolg

Onbedoeld gevolg hiervan was dat er een nieuwsbrief was die met terugwerkende kracht de opdracht kreeg om gisteravond te verzenden.


Deze achterstand haalde Automation niet in. De nieuwsbrief bleef staan tot het uur waarop hij eerder verzonden had moeten worden opnieuw bereikt werd.

Ik begrijp dit niet, want zowel bij het eerste voorbeeld als bij het tweede voorbeeld lag Automation achter op het verzendschema, maar hij loste dit op twee totaal verschillende manieren op.

Wanneer gaat MailChimp Automation verzenden

Zo op het eerste gezicht kun je niet zien wanneer Automation gaat verzenden. Maar die verzendtijd is wel heel gemakkelijk te vinden.

Klik op de naam van de automaat waar je in wilt kijken. Je ziet dan alle e-mails op een rijtje staan. Bij die e-mails zie je een getal staan en Queue.

Dat getal is het aantal mensen dat in de rij staat voor de volgende e-mail. Als je klikt op getal + queue dan opent er een popup. In die popup zie je de adressen van de mensen die de volgende e-mail gaan krijgen.

Je ziet daar ook staan

  • geplande datum
  • geplande verzendtijd
  • tijdzone

Hier kun je dus zien of alles netjes verloopt zoals je het gepland hebt.


Problemen met Automation

Als je problemen hebt met Automation dat komt dat vaak doordat Automation je opdracht strikt en taakgericht uitvoert. Automation begrijpt niet wat je van ‘m wilt: hij doet gewoon wat je zegt en hij denkt niet na over je bedoelingen. En hij spoort niet helemaal :)

Mailchimp op maat

Als je daarmee vastloopt, neem dan contact met me op. Ik kan voor je uitzoeken wat er precies mis is en MailChimp Automation vervolgens weer voor je aan de praat krijgen. Of nog beter: volg een cursus over Mailchimp Automation. Want dan doe je alles direct goed en krijg je geen problemen.

Automation met meerdere nieuwsbrieven is beschikbaar in Mailchimp Standard en Mailchimp Premium.

© 2006 – 2021 Judith de Vries


Meer over Mailchimp

pijltje
Problemen verzendtijd MailChimp Automation was last modified: by

Ik ben een erkende Mailchimp specialist en Mailchimp trainer en ik kan je helpen met Mailchimp.

https://virtueelpresent.nl/email-specialist/mailchimp-expert/
https://virtueelpresent.nl/email-specialist/mailerlite-expert/

Bron: dit waren echte praktijkervaringen.

Problemen met de verzendtijd van Automation: met dank aan Mark Rosemaker voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Problemen verzendtijd MailChimp Automation was last modified: by

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *