Problemen verzendtijd automation

Bijgewerkt op 13 augustus 2023

Problemen verzendtijd Mailchimp Automation

Laatst deed Mailchimp Classic Automation totaal niet wat ik had verwacht.

Mailchimp Classic Automation is een autoresponder die precies doet waar jij ‘m de opdracht toe geeft. Hij doet gewoon wat je zegt. Maar hij denkt veel logischer dan jij of ik en hierdoor kun je voor vreemde verrassingen komen te staan. In dit artikel beschrijf ik een echte praktijksituatie.

Want Automation doet niet wat je wilt, hij doet wat je zegt! Hij voert gewoon je opdracht uit volgens zijn eigen soms onnavolgbare logica.

Problemen met de verzendtijd van Mailchimp Classic Automation

Ik heb een poosje eens per 4 weken op maandagochtend 9 uur een nieuwsbrief verstuurd met Automation. Nadat ik een aantal nieuwsbrieven had klaargezet had ik voorlopig genoeg in voorraad. Ik wilde de serie later gaan aanvullen.

Toen kreeg ik het heel erg druk en zo kon het gebeuren dat de 4 weken plotseling voorbij waren. Ik was te laat. Daarom heb ik de serie op zaterdagavond aangevuld. Mijn aanvulling kwam ruim 5 dagen later dan de verzenddag waarop Automation was ingesteld.

Omdat het schema was ingesteld voor verzending op maandag verwachtte ik dat Automation de eerstvolgende maandagochtend zou gaan verzenden. Ik vind dat logisch, want hij had de opdracht om uitsluitend op maandag te versturen. Maar dat deed hij niet.

Logica van Mailchimp Automation

Automation moest om de 4 weken op maandagochtend versturen. Omdat er die maandagochtend niets te versturen was kon hij dat niet doen. Maar toen ik op zaterdagavond daarna een aanvulling plaatste maakte hij dat razendsnel weer goed. Hij haalde zijn achterstand in door direct te verzenden!

Als jij die nieuwsbrief toevallig ontvangen hebt dan weet je nu waarom ik je op zaterdagavond een nieuwsbrief gestuurd hebt :) Hij vond dus het ritme belangrijker dan “uitsluitend op maandagochtend”. Fijn om te weten.

Ander probleem met de verzendtijd van Mailchimp Automation

Nog meer problemen met Mailchimp Classic Automation. Mijn hulp werd ingeroepen omdat Automation wel adressen in de rij had staan, maar de nieuwsbrieven niet leek te verzenden. Dat leek alleen zo: hij verstuurde wel, maar de time settings van het account waren niet goed ingesteld.

Automation verzond op GMT +0 en in Nederland was het zomertijd en dus GMT +2. In een dergelijke situatie krijg je de ervaring dat er een heleboel e-mails klaarstaan die eruit zien alsof ze niet verzonden worden.

Interval gewijzigd

Omdat die rij er stond en de eigenaresse wilde testen, had ze het interval tussen twee nieuwsbrieven gewijzigd van 2 dagen naar 1 uur. Klinkt logisch, want anders moet je een week wachten voor alles getest is.

Maar hierdoor ontstond er een bijzondere situatie. Nieuwsbrieven die je op Mailchimp Classic Automation zet reageren op elkaar. Deze serie had de opdracht gekregen om iedere nieuwsbrief twee dagen na de vorige nieuwsbrief te verzenden. Die opdracht werd gewijzigd: hij moest nu ieder uur na de vorige nieuwsbrief verzenden.

Onbedoeld gevolg

Onbedoeld gevolg hiervan was dat er een nieuwsbrief was die met terugwerkende kracht de opdracht kreeg om gisteravond te verzenden.

Achterstand

Deze achterstand haalde Automation niet in. De nieuwsbrief bleef staan tot het uur waarop hij eerder verzonden had moeten worden opnieuw bereikt werd. Ik begrijp dit niet, want zowel bij het eerste voorbeeld als bij het tweede voorbeeld lag Automation achter op het verzendschema, maar hij loste dit op twee totaal verschillende manieren op.

In de queue kijken

Zo op het eerste gezicht kun je niet zien wanneer Automation gaat verzenden. Maar die verzendtijd is wel heel gemakkelijk te vinden.

Klik op de naam van de automaat waar je in wilt kijken. Je ziet dan alle e-mails op een rijtje staan. Bij die e-mails zie je een getal staan en Queue. Dat getal is het aantal mensen dat in de rij staat voor de volgende e-mail. Als je klikt op getal + queue dan opent er een popup. In die popup zie je de adressen van de mensen die de volgende e-mail gaan krijgen.

Je ziet daar ook staan

  • geplande datum
  • geplande verzendtijd
  • tijdzone

Hier kun je dus zien of alles netjes verloopt zoals je het gepland hebt.

Mailchimp Automation handelt strikt en taakgericht

Als je problemen hebt met Automation dat komt dat vaak doordat Automation je opdracht strikt en taakgericht uitvoert. Automation begrijpt niet wat je van ‘m wilt: hij doet gewoon wat je zegt en hij denkt niet na over je bedoelingen. En hij spoort niet helemaal :)

Als je daarmee vastloopt, neem dan contact met me op. Ik kan voor je uitzoeken wat er precies mis is en Mailchimp Classic Automation vervolgens weer voor je aan de praat krijgen. Of nog beter: laat Classic Automation of de Customer Journey door mij instellen. Dan heb je deze problemen niet.


Want ik ben een PRO partner en Mailchimp trainer en dan is jouw Automation mijn probleem. En dat is natuurlijk veel fijner dan dat jij de onlogica van Automation op je bordje krijgt.

,

Bron: dit waren echte praktijkervaringen.

mailchimp tips

Plan voor een e-mail

Gratis plan voor een e-mail zodat je niet meer hoeft te hopen dat je e-mail iets voor je doet: je gaat dit regisseren!

Over de auteur

Scroll naar boven