profielen wijzigen

Profielen wijzigen

Profielen wijzigen: als de afbeeldingen in je nieuwsbrief niet getoond worden, dan kan dit komen doordat de profielen van je abonnees niet goed staan ingesteld. Dit hoeft niet zo te zijn, er kunnen ook andere redenen zijn. Maar kijk het toch maar even na.

De instellingen van je profielen bepalen o.a. of de afbeeldingen in je nieuwsbrief getoond worden. In een vorig artikel heb ik beschreven hoe het kan komen dat afbeeldingen niet getoond worden terwijl alles goed ingesteld staat en er geen reden te vinden is.

In dit artikel ga ik in op een goede reden waarom afbeeldingen niet getoond worden: de instellingen in de profielen van je abonnees staan niet goed.


Plain-text

De nieuwsbrief die je maakt is een HTML-nieuwsbrief. Dat betekent dat er aanklikbare links en afbeeldingen in je nieuwsbrief staan. Maar daarnaast verstuur je ook een plain-text nieuwsbrief.

  • Welke versie van je nieuwsbrief je abonnee ontvangt hangt af van de instellingen in het profiel van je abonnee.

Voor welk voorkeursformaat je abonnees ingeschreven staan kun je zien als je op de naam van je lijst klikt. Scrol daarna een stukje naar rechts. Je ziet dan het voorkeursformaat van iedere abonnee.


Profielen via het inschrijfformulier

Als mensen zich inschrijven via je inschrijfformulier zijn hun profielen meestal goed. Op het inschrijfformulier wordt gevraagd naar het voorkeursformaat: HTML of text.

Er staat al een vinkje bij HTML, dus de nieuwe abonnee moet actie ondernemen om een plain-text nieuwsbrief te krijgen. De meeste mensen zien dit niet eens, waardoor de nieuwe abonnee zich inschrijft voor de HTML-nieuwsbrief: met afbeeldingen en aanklikbare links. Mensen die kiezen voor plain-text doen dat meestal welbewust.


Profielen handmatig invoeren

Als je de profielen echter handmatig invoert kan het gebeuren – zeker als je niet precies weet wat het betekent – dat je text aanvinkt. Dat klinkt ook logisch. HTML klinkt als een ingewikkelde code, text klinkt als een gewone nieuwsbrief.

  • Dat is eigenlijk ook zo, HTML is een ingewikkelde code, maar die code zien je abonnees niet, zij zien een nieuwsbrief met afbeeldingen en aanklikbare links.
  • Text is ook eigenlijk een gewone nieuwsbrief met tekst: zonder afbeeldingen.

Als je hierdoor per ongeluk bij al je abonnees text hebt aangevinkt, dan krijgen al je abonnees een platte-text nieuwsbrief: zonder afbeeldingen en met rare lange URL’s.

Gratis downloaden: Checklist voor nieuwsbrieven


Profielen wijzigen

Profielen kun je handmatig – per profiel – wijzigen, maar zeker als je een grote lijst hebt is dat erg veel werk.

Als je een fout hebt gemaakt zoals het invoeren van text als voorkeursformaat bij al je profielen, dan is er ook een snellere weg. Je kunt de hele lijst met profielen die je net hebt ingevoerd downloaden en opnieuw – gecorrigeerd – uploaden. Je zult zien dat het probleem dan verholpen is.


Link in je nieuwsbrief

Daarnaast: het is een goed idee om een link naar het profiel van je abonnee in je nieuwsbrief te plaatsen, zodat mensen zelf hun profiel kunnen bijwerken. Bijvoorbeeld als iemand een nieuw e-mailadres wil gebruiken.

De link naar het profiel van je abonnee staat vanzelf in je nieuwsbrief dus daar hoef je in principe niets aan te doen. Maar dan moet je wel de voettekst van je nieuwsbrief intact laten. De link om profielen te wijzigen is een merge tag. Als jij toevallig wel dingen hebt veranderd in de voettekst waardoor die link er niet meer in staat, dan kun je dit het gemakkelijkste herstellen door een nieuw blok footer naar je nieuwsbrief te slepen.

Afbeeldingen niet zichtbaar
Andere oorzaak waarom afbeeldingen niet zichtbaar zijn

Problemen met Mailchimp

Als je problemen met Mailchimp hebt dan ligt de oorzaak meestal in iets dat je niet goed gedaan hebt. Met de Mailchimp handleiding kun je de oorzaak misschien opsporen.

Mailchimp handleiding

Profielen wijzigen was last modified: by


Credits: met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor de uitgelichte afbeelding.

Profielen wijzigen was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.