Rommel laten indexeren

Rommel laten indexeren of verwijderen?

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Rommel laten indexeren: als Google langs komt wil je graag dat hij pagina’s indexeert waar je iets aan hebt. Je wilt graag dat hij naar je blog gaat, of je nieuwste pagina indexeert.

Maar je wilt niet dat hij zich bezig houdt met het bezoeken van een een check-out die niet in de zoekresultaten hoeft te komen en die daar sowieso nooit zal komen.


Rommel laten indexeren of verwijderen?

De pagina’s die je uit de zoekresultaten zou kunnen verwijderen zijn bijvoorbeeld:

  • Algemene Voorwaarden
  • Privacy beleid
  • Check-out pagina van je webshop

Dat zijn belangrijke pagina’s voor mensen die op je website zijn. Maar niemand zoekt ernaar in de zoekresultaten.


Rommel laten indexeren: waarom?

Je kunt deze pagina’s dan beter uit de zoekresultaten verwijderen want je wilt dat je werkelijke content in de zoekresultaten gevonden wordt en niet je privacybeleid of zoiets. En je wilt in geen geval dat Google denkt dat je website een slechte website met dunne content is.


Hoe weet je welke pagina’s in de zoekresultaten staan

Welke pagina’s van jouw website in de zoekresultaten staan kun je heel eenvoudig ontdekken door in het zoekveld van Google in te tikken:

 site:jouwsite.nl 

Geen spaties, geen www en geen https://

Jouwwebsite.nl moet je natuurlijk wel vervangen door je eigen domeinnaam.


Zoekresultaten verwijderen: hoe

Doe dit als je de pagina op je website wilt houden, maar ‘m niet in de zoekresultaten wilt tonen:

Benodigde tijd: 2 minuten.

Hoe je een pagina uit de zoekresultaten haalt

  1. Open de pagina en scrol helemaal naar beneden

    Hier zie je het tabblad “Geavanceerd” van de plugin van Yoast staan. tabblad geavanceerd

  2. Open het tabblad “Geavanceerd”

    Hier zie je een dropdown met daarin dat de pagina in de zoekresultaten getoond mag worden. Verander “Ja” in “Nee”. open tabblad geavanceerd


Weggegooide pagina’s verwijderen

Als je de pagina niet op je website wilt houden, kun je ‘m weggooien.

Maar als je een pagina of blogpost hebt weggegooid, dan staat die pagina nog steeds in de zoekresultaten. Mensen kunnen dus gewoon op dat zoekresultaat klikken en dan komen ze op een 404 pagina en dat geeft een slechte gebruikerservaring.

Daarom kun je beter een redirect maken. Dat betekent dat je een andere pagina op je eigen website zoekt die over hetzelfde onderwerp gaat als de weggegooide pagina. Het is het beste als je een pagina zoekt met inhoud die lijkt op de weggegooide pagina. Je maakt dan een redirect van de weggegooide pagina naar de pagina die er nog is. Hier kun je lezen hoe je een redirect maakt.


Verouderde URLs

Soms kom ik in de zoekresultaten ook wel eens een check-out pagina tegen voor Woocommerce waar dan helemaal geen check-out is. Er staat dan alleen een code op. Zoiets kan ontstaan als je ooit Woocommerce op je website hebt gehad en deze plugin later weer hebt verwijderd.

zoekresultaten verwijderen voor betere indexatie - woocommerce checkout

Als je Woocommerce op je website installeert dan maakt die plugin spontaan pagina’s aan voor de check-out, voor “mijn account” etc. Allemaal vreselijk nuttige pagina voor mensen die op je website zijn. Maar als je plugin verwijdert dan blijven die pagina’s gewoon op je website staan. En ze blijven ook in de zoekresultaten staan.

In dat geval moet je óf een redirect maken naar een andere check-out pagina (maar dat kan alleen als je die hebt), óf aan Google vertellen dat dit een verouderde URL is die uit de zoekresultaten gehaald moet worden. Hoe je dat aan Google vertelt kun je lezen in het artikel over een pagina verwijderen, onder het kopje 410.


Rommel verwijderen

Door eens in de zoekresultaten te kijken welke pagina’s daar staan die je daar helemaal niet wilt hebben, kun je heel eenvoudig zorgen dat de kwaliteit van je website in de zoekresultaten verbetert.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opRommel laten indexeren of verwijderen? was last modified: by

Lees direct verder: Snel stijgen in Google met bestaande content

Auteursrecht afbeelding: OpenClipart-Vectors

Rommel laten indexeren of verwijderen? was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *