SEO en samengestelde woorden

Samengestelde woorden en SEO

SEO en samengestelde woorden, hoe kun je dat het beste doen? Los of aan elkaar? Spelling en SEO hebben met elkaar te maken, want Google Panda rekent je af op spelfouten. Maar wat doet Google zelf met samengestelde woorden als “rodewijnglazen” en “rode wijnglazen”?

In dit artikel volg ik wat Google door de jaren heen met deze zoekopdrachten gedaan heeft. Krijgen we waar we naar zoeken of krijgen we iets heel anders? En wat je dus doen als je een SEO tekst aan het schrijven bent?

Staan er spel- of stijlfouten in dit artikel of bevat het onjuiste feiten?

Google productblog

Dit is een vraag die Google zichzelf stelt bij het beoordelen van de kwaliteit van jouw website. Het is dus ook een vraag waar je goed rekening mee moet houden bij het schrijven van je webteksten. Want het antwoord op deze vraag is medebepalend voor de positie van je website in de zoekresultaten.


SEO en samengestelde woorden

Onze Nederlandse taal kent samengestelde woorden die bij zoekopdrachten niet goed uit de verf komen:

 • rodewijnglazen
 • boogiewoogiepianist
 • goudenmedaillewinnaar
 • stommefilmactrice

Rodewijnglazen

Als jij glazen wilt verkopen die bestemd zijn om rode wijn uit te drinken, dan raad ik je aan om zowel “rodewijnglazen”als “rode wijnglazen” in je tekst op te nemen.

Rode wijnglazen zijn wijnglazen van rood glas en niet specifiek bestemd om te gebruiken bij het drinken van rode wijn, maar Google weet dat niet.


Samengestelde woorden testen

Dit kun je testen. Kijk eens naar de verschillen in de zoekresultaten:

 • rodewijnglazen
 • rode wijnglazen

Het verschil in deze zoekopdrachten kon Google in augustus 2014 niet herkennen. In oktober 2016 heb ik deze test opnieuw gedaan en toen kon Google het ook niet. Toen werd het interessant en werd het een project voor mij. Daarom heb ik vanaf september 2017 screenshots gemaakt van de zoekresultaten die ik kreeg bij deze zoekopdrachten.

Ik heb de test daarna herhaald in januari 2019 en in september 2019. De resultaten van dit onderzoek zie je hieronder. In september 2019 heb ik ook andere samengestelde woorden bij dit project betrokken.

Samengestelde woorden in september 2017

Wat deed Google met “rodewijnglazen” in september 2017?

In september 2017 kreeg ik bij de zoekopdracht “rodewijnglazen” nog steeds de website van Beter Spellen op de eerste positie. Net als in 2014. En Google vroeg zelfs of ik misschien “rode wijnglazen” bedoelde.

Een correcte zoekopdracht naar “rodewijnglazen” gaf me dus:

 • een suggestie van Google dat ik iets anders bedoelde
 • en als eerste organische zoekresultaat de website van Beter Spellen.
Zoekopdracht met correcte spelling "rodewijnglazen", september 2017

“Rode wijnglazen” in september 2017

Maar als ik de zoekopdracht “rode wijnglazen” gaf dan kreeg ik géén suggestie van Google dat ik misschien iets anders bedoelde en toen kreeg ik als eerste zoekresultaat wél de glazen die ik hebben wilde.

Zoekopdracht: "rode wijnglazen", september 2017

Cookinglife is de winnaar van het eerste organische zoekresultaat en zij leveren ook de glazen waar we naar zoeken.

Conclusie voor samengestelde woorden in 2017

In 2017 was Google niet in staat het juiste antwoord te geven op een zoekopdracht in de Nederlandse taal als het om een samengesteld woord ging. Hij vroeg zelfs of ik iets anders bedoelde. Ofwel: hij begreep er helemaal niets van. Terwijl onjuist spatiegebruik wel het resultaat gaf waar we naar zochten.

“Rodewijnglazen” in januari 2019

De tijd heelt alle wonden (schijnt het), dus nog maar eens een test gedaan, in januari 2019.

“Rodewijnglazen” januari 2019

Zoekopdracht met correcte spelling "rodewijnglazen" in januari 2019

We krijgen nog steeds als eerste organische zoekresultaat de website van Beter Spellen. Die hebben we in deze situatie niet nodig, want “rodewijnglazen” is de correcte spelling.

“Rode wijnglazen” januari 2019

En toen ik om “rode wijnglazen” vroeg kreeg ik dit resultaat:

Zoekopdracht met onjuist spatiegebruik "rode wijnglazen", januari 2019

De winnaar van de zoekopdracht “rode wijnglazen” is bol.com. En bol.com geeft ons het product dat we willen.

Samengestelde woorden in september 2019

Nog maar eens een test, want ik ben toch wel heel erg benieuwd wanneer Google correct leert spellen. Omdat hij ons afrekent op spelfouten lijkt me belangrijk dat hij zelf goed kan spellen.

“Rodewijnglazen” september 2019

samengestelde woorden en SEO

Bij deze correct gespelde zoekopdracht geeft Google nog steeds als eerste organische zoekresultaat de website van Beter Spellen.

En de 2e positie is voor het enkelvoud van de Taaltelefoon België. In september 2019 weet hij in elk geval dat het enkelvoud net zoiets is als het meervoud. Dat is me bij eerdere tests niet opgevallen.

“Rode wijnglazen” september 2019

Zoekopdracht "rode wijnglazen", september 2019

De winnaar van deze verkeerd gespelde zoekopdracht is opnieuw Cookinglife.


“Stommefilmactrice” september 2019

Een enkel woord testen is niet genoeg natuurlijk, want misschien ligt het nou net aan dit ene woord. Daarom testen we nog een woord: stommefilmactrice.

samengetelde woorden een SEO
Zoekterm "stommefilmactrice", september 2019

En wat zien we dan? Allereerst een suggestie dat ik iets anders bedoel.

 • Dan een correct antwoord op de zoekopdracht, een correcte hashtag op Twitter
 • Vervolgens een taaltip van “Onze taal”.
 • Dan weer een correct antwoord op de zoekopdracht
 • En vervolgens weer de rodewijnglazen van Beter Spellen.

Deze reeks ziet eruit alsof Google twijfelt waar ik nou eigenlijk naar zoek. Hierdoor begon ik twijfelen of ik deze zoekopdracht wel een incognitovenster geplaatst had. Want zonder incognitovenster wordt het antwoord van Google beïnvloed door mijn zoekgeschiedenis.

En als dit een antwoord zou zijn dat beïnvloed was door mijn zoekgeschiedenis, dan zit het wel logisch in elkaar.

Maar … ik had de zoekopdracht geplaatst in een incognitovenster. Bij de zoekopdracht “stommefilmactrice” weet Google dus echt niet waar je naar zoekt.

“Stomme filmactrice” september 2019

Zoekopdracht " stomme filmactrice", september 2019

Bij de zoekopdracht “stomme filmactrice” heeft Google geen twijfels. Ik krijg geen taaltips, geen Beter Spellen, niets van dat alles.

Conclusie

Als het om samengestelde woorden gaat bakt Google er vooralsnog niets van. Dit is belangrijk om je te realiseren als je de teksten voor je website schrijft of laat schrijven.

Google faalt in het geven van relevante zoekresultaten bij een correcte spelling van samengestelde woorden. En daar moet je rekening mee houden.

Samengestelde woorden schrijven

Samengestelde woorden zou je dus niet correct gespeld in je teksten moeten opnemen, want dat kost omzet.

Het is niet mooi om een woord op 2 manieren gespeld in je tekst op te nemen. Het is zelfs heel erg lelijk. Maar zolang Google een zoekopdracht met daarin een samengesteld woord niet goed kan uitvoeren, zou je dat toch moeten doen.

Want degene die niet correct spelt komt op positie 1 in Google en degene die wel correct spelt moet concurreren met de website van Beter Spellen, met de taaltelefoon etc.

De kip of het ei

De vraag is nu natuurlijk wat er eerst was, de kip of het ei? Hiermee bedoel ik als je weet dat je beter scoort dankzij onjuist spatiegebruikt, dan ga je natuurlijk spaties plaatsen.

En je als zoeker niet weet dat er geen spatie hoort te staan, dan zul je een spatie opnemen in je zoekopdracht. En als je die spatie opneemt in je zoekopdracht, dan krijg je precies de antwoorden waar je naar op zoekt bent. Je merkt dan dus helemaal niet dat je een woord niet goed gespeld hebt.

En zo is Google onze taal aan het veranderen.

Spelling en SEO

Maar Google wordt steeds intelligenter en er zal dus ooit een moment komen dat hij het verschil begrijpt tussen rode wijnglazen en rodewijnglazen. Of niet, doordat onze taal veranderd is.

Maar als Google het verschil begrijpt en die zoekopdracht goed kan uitvoeren, dan zou het belangrijker kunnen worden dat jij weet hoe je samengestelde woorden moet schrijven. Je kunt hier alvast gaan oefenen.

Maar tot het zover is, is het sterk aan te raden om niet al te correct te schrijven. Want dat kost je bezoekers en dat kost je dus ook omzet.

Je leest dit artikel vast niet “zomaar”. Als je de vindbaarheid van je website zou willen verbeteren, lees dan vooral verder in de handleiding SEO voor beginners.

Of lees direct verder over het dunnecontentfilter Panda (ook weer zo’n samengesteld woord …)


seo voor dummies

SEO voor dummies

Schrijf je hier in voor gratis tips.

Je bent hier: Home » SEO » Google Panda » SEO en samengestelde woorden
SEO en samengestelde woorden was last modified: by

Het beeld in de uitgelichte afbeelding is van 13smok.

SEO en samengestelde woorden was last modified: by