SEO leren voor beginners

SEO leren voor beginners: een aantal eenvoudige stappen die je kunt zetten om je WordPress website beter vindbaar te maken. Dit zijn haalbare SEO tips voor beginners die je direct uit kunt gaan voeren op je eigen website. 

SEO leren voor beginners: basis SEO

seo aangepast

SEO leren voor beginners: vóórdat je allerlei andere dingen gaat doen: zorg eerst dat je basis in orde is.  Begin met te begrijpen wat SEO is en wat het niet is, want als het je duidelijk is wat het doel is, dan hoef je veel beginnersfouten niet te maken. Daarna ga je de basis in praktische zin in orde maken.

Je basis begint met het kiezen van goede hosting. Bezuinig daar alsjeblieft niet op want daar krijg je spijt van. Goedkope hosting is prima voor een hobby website met slechts een paar bezoekers. Maar als je meer wilt en als je snel meer wilt, dan heb je al heel snel niet meer genoeg aan goedkope hosting.

Controleer je of je www-redirect goed gemaakt is, want als dat niet goed gedaan is dan zijn al je andere inspanningen voor niets.

En dan kun je starten met het schrijven van geoptimaliseerde teksten. Verwacht niet dat je hele website direct bovenaan zal staan. Het zal aanvankelijk gaan om een enkele pagina of een enkele blogpost die het goed doet. Later zullen er meer pagina’s hoog komen. Maar ook een enkele pagina met uitstekende content is een ingang tot de rest van je website.


SEO leren voor beginners: snelheid van je website

seo leren voor beginners snelheid website

Snelheid van je website is belangrijk, want daar houden je bezoekers van. En dat weet Google. Daarom kom je met een trage website nooit hoog. Hierbij komt ook weer het belang van goede hosting om de hoek kijken. Goede hosting helpt bij het verminderen van de laadtijd van je website.

AMP ofwel Accelerated Mobile Pages is een nieuw idee van Google. Dat idee houdt in: haal alles weg wat snelheid kost. Het restant is dan geschikt voor mobiele zoekresultaten. Besef dat als je website geen AMP-versie heeft, hij niet wordt aangeboden in de mobiele zoekresultaten.


SEO leren voor beginners: Google Search Console

SEO leren voor beginners: search console

Je hebt Google Search Console nodig! Zonder Google Search Console moet je alles “op de tast” doen heb je eigenlijk geen idee waar je mee bezig bent.

In het artikel over site verificatie metatag kun je lezen hoe je je website kunt aansluiten op Google Search Console. En hoe je de metatag weer kunt verwijderen. Maar vraag eerst aan degene die je site heeft gemaakt of hij/zij deze verbinding misschien al heeft gemaakt.

Een XML-sitemap helpt Google om de structuur van je site te begrijpen. En een HTML-sitemap geeft een overzicht van je website aan mensen én zorgt ervoor dat al je pagina’s en artikelen minimaal 1 inkomende link hebben. Lees hier hoe je deze sitemaps kunt maken.


SEO tips voor beginners: Zoekmachine

SEO leren voor beginners: Google

Wat je je altijd moet blijven realiseren is dat je niet schrijft voor zoekmachines. Je schrijft voor mensen en Google zal je volgen want Google waardeert dit. Maar ook als je dit doet zijn er wel een paar dingen die fout kunnen gaan.

Als je website zelden bezoekers krijgt dan kan het zinvol zijn om even te testen of Google je website wel kan vinden.

En hoe weet je hoe hoog je in de zoekresultaten staat? Dat kun je niet ontdekken door je bedrijfsnaam in te tikken.

Hopelijk heeft je bedrijf concurrentie, want zonder concurrentie heb je over het algemeen geen markt. Maar de concurrentie die je bedrijf heeft en de concurrentie die je website heeft zijn niet helemaal hetzelfde. Concurrentie op het web gaat niet alleen over bedrijven die rechtstreeks met jouw bedrijf concurreren, maar ook over bedrijven die over hetzelfde onderwerp schrijven.

Misschien denk je nu dat dit voor jouw website geen probleem zal zijn omdat je een SEO geoptimaliseerde website hebt. Als je dat denkt moet je dit artikel beslist lezen.

Houd er rekening mee dat Google meet hoe lang mensen op je website blijven en wat ze daar doen. En als hij ziet dat mensen direct weer weggaan, dan stuurt hij natuurlijk geen nieuwe bezoekers. Zorg er daarom voor dat je artikelen de moeite waard zijn om te lezen.


SEO leren voor beginners: structuur van je website

SEO leren voor beginners: structuur van je website

Het volgende waar je aandacht aan zou moeten schenken is: structuur.

Dit gaat zowel om de structuur van je website als geheel, als om de structuur van je blog én om de structuur van je pagina’s.

Waar het hier om gaat is dat de structuur een dienstbare functie heeft: de structuur moet je bezoekers helpen om de verschillende zaken op je website gemakkelijk te kunnen vinden.

Het gaat bijvoorbeeld om vragen als: hoe zorg je dat de overzichtspagina’s van je blog en je categorieën uniek zijn? Ze je datumarchieven op in de zijbalk of juist niet?

Marketing met een hart

9 oktober 2018

Judith is een fijne coach, die het vermogen heeft zich aan te passen aan haar cursist. Ze heeft een onmetelijke schat aan kennis en ervaring, die ze gul deelt. Ze is gewoon een pareltje dat me op verschillende vlakken verder helpt bij de op- en uitbouw van mijn bedrijf.

Tanja Cavaljé

SEO handleiding voor beginners: pagina’s optimaliseren

Pagina's optimaliseren

Je hebt vast wel eens van zoektermen gehoord, maar hoe zit dat dan? Als je dit niet weet, lees dan het artikel over long tail zoektermen.

En dan ga je je belangrijkste zoekterm op de pagina zetten. Die belangrijkste zoekterm is de titel van je pagina. Omdat dit een erg belangrijke zoekterm is, is het een goed idee er even over na te denken hoe je de titel van je pagina gaat formuleren.

Denk daarna aan het gebruik van kopjes en subkopjes zodat je pagina scanbaar wordt.


SEO leren voor beginners: leesbaarheid

bril leesbaarheid

Een interessant onderwerp, een goede focus zoekterm, kopjes en alinea’s en scanbaarheid van je pagina brengen je al heel ver.

Maar ook dan kan er iets fout gaan. De plugin van Yoast heeft een tabblad over de leesbaarheid. Op dit tabblad krijg je aanwijzingen als je het niet helemaal goed doet. Ik raad je aan om dit tabblad te bekijken.

Maar zelfs dan kan er nog iets fout gaan, want Google maakt onderscheid tussen natuurlijke teksten en onnatuurlijke teksten.


SEO voor beginners: links optimaliseren

Links optimaliseren

Links zijn knooppunten op het web: mensen kunnen via een link van de ene pagina naar de andere pagina gaan. Zoekmachines kunnen dat ook. Er zijn een aantal zaken die je moet weten over links.

Andere websites kunnen links naar jouw website gaan plaatsen. Hierbij is het belangrijk te weten dat Google onderscheid maakt tussen natuurlijke links en onnatuurlijke links. Deel uitmaken van een onnatuurlijk linkpatroon zal je website beslist geen goed doen. Zoiets kan ontstaan door link building als je dat op een verkeer manier aanpakt.

Maar je kunt zelf natuurlijk ook links naar andere websites plaatsen en dat is zelfs een goed idee. Als je dit doet moet je wel in de gaten houden dat er speciale spelregels zijn voor affiliate links en andere links waar je voor betaald wordt.


SEO voor beginners: strategieën

seo handleiding

De volgende stap is: wat gaat je strategie zijn? Want het algoritme is geheim. Niemand weet echt helemaal zeker hoe het precies werkt. Je kunt dus verschillende strategieën hanteren.

Een strategie die goed werkt is: zorg voor een uitstekende kwaliteit van content en van je website als geheel.

Een totaal andere strategie is: zorg voor heel veel reacties onder je blogposts.

Maar als je net begint met je website en je nog niet zo heel veel ervaring hebt, begin dan gewoon met bloggen. Ga bloggen over je vakgebied. En als je dan een stuk of 10 artikelen gepubliceerd hebt, dan kunnen we de puntjes op de i gaan zetten en zorgen dat je goed gevonden wordt.

SEO training voor beginners

Als je vooruit wilt komen met SEO, dan kun je ook een SEO training bij me volgen. Dat betekent dat ik je persoonlijk ga begeleiden. Hiervoor hoef je je huis of je kantoor niet uit, want tegenwoordig kan dit op afstand.

Haalbaar en betaalbaar!


Gratis SEO checklist

Stijgen in Google door kwaliteit

Stijgen in Google door kwaliteit

 

gratis seo checklist

Als je wilt stijgen in Google dan is verbetering van de kwaliteit van je website het enige logische antwoord. Je kunt hier een checklist aanvragen waarin ik de punten benoem die hierbij belangrijk zijn.

Recensie

Via Skypesessie met Judith aan je SEO werken, gaat top. Ik krijg precies de informatie die ik nodig heb, Judith legt alles helder en geduldig uit en ze heeft een hele praktische, haalbare aanpak van SEO. Het is super om zo hulp op maat te krijgen.

Fenny Brandsma

Naast deze SEO handleiding staat er op dit blog ook een Mailchimp handleiding.

 

SEO leren voor beginners: met dank aan Stef Ringoot voor het beeldmateriaal in de uitgelichte afbeelding.

SEO leren voor beginners was last modified: by