SEO schrijven voor beginners

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

SEO schrijven voor beginners: ga in de schoenen staan van je bezoekers, geef antwoord op simpele vragen en schrijf op het niveau van een 12-jarige.

Je begint met in de schoenen te gaan staan van je bezoekers: waar zijn ze naar op zoek? Waar ze naar op zoek zijn is vaak iets anders dan jij zou verwachten. En het is dus ook iets anders dan de onderwerpen waar jij over schrijft.


Vragen

Google doet er alles aan om jou te helpen om te begrijpen naar welke antwoorden mensen op zoek zijn. Bedenk hierbij dat mensen vragen aan Google stellen die ze nooit aan hun vrienden zouden durven stellen. Kijk daarom eens naar de vragen die mensen aan Google stellen.


Zoekopdrachten vinden

Ga naar het zoekveld van Google en tik het kernwoord van jouw onderwerp eens in, met daarachter “voor”, of “van”, of “is” of “waarom” of “wanneer”. En dan zie je een aantal vragen die regelmatig aan Google gesteld worden. En die vragen zijn veel simpeler dan jij verwacht en dus ook veel simpeler dan de onderwerpen die jij op je blog behandelt.

Je ziet dan dat de vragen die Google krijgt heel simpele vragen zijn terwijl je waarschijnlijk schrijft op een veel hoger niveau. Doordat je zelf zoveel weet over je onderwerp kun je het kennisniveau van je doelgroep gemakkelijk overschatten.

Dat doe jij niet alleen, die neiging heb ik ook. En zo kan het gebeuren dat je je een slag in de rondte schrijft over onderwerpen waar je doelgroep niet naar zoekt. Hiermee bedoel ik niet dat het fout is als je dieper op zaken in gaat. Maar zorg er wel voor dat je de basisvragen ook beantwoordt want die trekken de meeste bezoekers.


SEO schrijven voor beginners: taalgebruik

Wat je waarschijnlijk ook doet, is het gebruiken van woorden die gangbaar zijn in jouw vakgebied. Maar eigenlijk tot jargon behoren.

Besef dat je niet schrijft om indruk te maken op je collega’s. Je schrijft voor mensen die naar jou op zoek zijn omdat ze een probleem hebben dat jij moet gaan oplossen. En dat betekent dat ze die vaktermen die jij gebruikt waarschijnlijk niet kennen. Omdat ze die termen niet kennen, kunnen ze deze termen ook niet als zoekopdracht gebruiken.


Jouw klanten zijn anders?

Ga er dus gerust vanuit dat jouw klanten niet anders zijn. Sterker nog: ze hebben jouw diensten nodig omdat ze helemaal niets van je onderwerp begrijpen.

  • Google weet dat dit waar is en vraagt daarom van ons om te schrijven alsof we de zaken uitleggen aan een 12-jarige. Zijn jouw blogposts begrijpelijk voor een 12-jarige?

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Review van Site structuur optimaliseren

… Ik krijg precies de informatie die ik nodig heb, Judith legt alles helder en geduldig uit en ze heeft een hele praktische, haalbare aanpak van SEO.

Het is super om zo hulp op maat te krijgen.

Fenny Brandsma, Tekstpaleis
Fenny Brandsma
SEO schrijven voor beginners was last modified: by

SEO schrijven voor beginners

Wat moet je dus doen als je begint met SEO schrijven:

  • Type je onderwerp in in het zoekveld van Google met “voor” of “waarom” of zoiets erachter.
  • Kies één van de vragen die je dan ziet verschijnen en ga deze vraag helder beantwoorden.
  • Leg je tekst daarna voor aan een 12-jarige en vraag of hij of zij het antwoord begrepen heeft.

SEO schrijven is niet alles

SEO schrijven is niet alles als het om SEO gaat. Bij SEO strategieën zijn veel meer dingen belangrijk. Maar als het onderwerp waar je over schrijft een veel te hoog niveau heeft voor de gemiddelde zoeker, dan zul je niet gevonden worden.

En als je vaktermen in je teksten verwerkt, dan zul je alleen gevonden kunnen worden door mensen die deze vaktermen kennen en gebruiken. En dat zijn meestal niet je klanten, dat zijn je concurrenten.

Als je werkelijk wilt dat je website gaat presteren in de zoekresultaten, lees dan eens verder bij SEO hulp. Dan leer je gelijk ook hoe je kunt voorkomen dat je teksten met elkaar gaan concurreren in de zoekresultaten.

In de handleiding SEO voor beginners kun je ook veel tips vinden die je zeker verder zullen helpen.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opSEO schrijven voor beginners was last modified: by

Met dank aan Canva voor het materiaal in de kopafbeelding.

SEO schrijven voor beginners was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *