illustratie seo zelf doen

SEO zelf doen

SEO zelf doen is beslist een goed idee. En SEO biedt enorme kansen. Want zeg nou zelf: als je van plan bent iets te kopen, wat doe je dan? Gebruik je dan de zoekmachine van Google of gebruik je de zoekmachine van Facebook?

Je antwoord op deze vraag vertelt het verhaal: met SEO bereik je mensen die zelf al bedacht hebben dat ze iets willen kopen. Ze zijn veel verder in het aankoopproces dan mensen die je bereikt via de social media. Daarom is SEO zo interessant.


Een beetje hulp kan handig zijn

Een beetje hulp kan wel handig zijn. Ik heb zelf bergen cursussen over SEO gevolgd, want als een ander het wiel al heeft uitgevonden, waarom zou je dat dan zelf nog een keer doen?

Als je hulp wilt kan ik je dat bieden in te behappen stukjes en naar behoefte.

Yoast SEO plugin

Het is een erg goed idee om de Yoast SEO plugin te installeren.

Ikzelf gebruik de premium versie omdat ik een pagina of blogpost dan kan optimaliseren voor meerdere zoektermen.

Yoast SEO for WordPress block editor

Dat vind ik zo handig dat ik het de prijs van de premium plugin waard vind.

Maar of je nou de gratis versie of de betaalde versie gebruikt, in beide gevallen moet je ‘m goed gebruiken. Yoast heeft daar een betaalde videoserie in het Engels over.


SEO zelf doen: waar begin je

Op gebruikersniveau is SEO zelf doen niet extreem moeilijk. SEO bestaat uit een optelsom van heel veel kleine dingetjes. Als je één klein dingetje heel goed doet dan helpt het al een beetje. En hoe meer kleine dingetjes je goed doet, hoe meer je website voor je zal gaan doen.

Structuur van je website

De structuur van je website is enorm belangrijk. En hiermee bedoel ik niet alleen een indeling in hoofd- en subpagina’s.

Ik bedoel de totale structuur: wat hoort bij elkaar, welke pagina of blogpost verwijst naar welke andere pagina of blogpost, hoe ziet de indeling in categorieën en tags eruit op je website?

You can do anything

Door een duidelijke structuur aan te brengen maak je aan Google duidelijk wat belangrijk is op je website en wat minder belangrijk is. Als het moeilijk voor je is om een dergelijke structuur op te bouwen wanhoop dan niet: ik kan het je leren.

Een artikel over site structuur waar je veel aan kunt hebben is het artikel over het optimaliseren van categorieën.


Nieuwste artikel over site structuur

  • Breadcrumbs: een middel om je bezoeker te helpen zich te oriënteren op je website door je bezoeker te laten zien waar hij precies is. In dit artikel kun je lezen […]

Die plugin van Yoast en hoe je een goede site structuur opbouwt zijn echt belangrijke dingen.


Blog

Misschien realiseer je je het niet echt, maar jij hebt heel andere belangen dan Google. De meeste mensen tikken informatieve zoekopdrachten in: ze stellen een vraag.

En Google is aan het veranderen van een zoekmachine in een antwoordmachine. Google wil antwoord geven op de vragen die mensen ‘m stellen. En die antwoorden moeten op jouw website staan.


Waarom een blog

Dat betekent dat je een blog moet hebben. Want je dienstenpagina’s heb je gemaakt om je diensten te verkopen en niet om gratis antwoord op vragen te geven. Op de dienstenpagina’s staan daarom heel waarschijnlijk geen antwoorden op zoekopdrachten, tenzij iemand echt zoekt naar jouw dienst.

Maar de meeste zoekopdrachten zijn niet van mensen die op zoek zijn naar een dienst. Ze willen gewoon een antwoord op een vraag. Daarom moet je zorgen dat je een blog installeert en dat je artikelen gaat publiceren die antwoord geven op vragen.

Nog sterker: zonder blog moet je het gewoon vergeten dat je gevonden zult worden via de organische zoekresultaten.

Nieuwste artikel over bloggen

  • Checklist zakelijk bloggen: alles op een rijtje. Als je niet voor de lol blogt maar er iets mee wilt bereiken dan wil je er waarschijnlijk een doel mee bereiken. Je [ … ]


Schrijven

Een blog betekent dat je moet schrijven. Op je blog zet je artikelen die je diensten ondersteunen. Ze moeten dus iets te maken hebben met je diensten. Als je niet van schrijven houdt, dan kun je hier beter niet aan beginnen want je moet heel vaak schrijven om een groot blog op te bouwen.

Realiseer je hierbij altijd dat je voor mensen schrijft en niet voor zoekmachines!

In het begin, als je begint met het opbouwen van je blog merk je dus helemaal niets. Je artikel wordt misschien zelfs helemaal niet eens aangeboden in de zoekresultaten. Als je dit sneller wilt, volg dan mijn cursus SEO structuur optimaliseren.

Nieuwste artikel over schrijven voor Internet

  • Wat doen de woorden op je website: ze trekken bezoekers aan. Het is belangrijk je te realiseren dat niet alleen je focus zoekterm bezoekers aantrekt. Ieder ander woord op je

Het is een goed idee om je website te verbinden met Google Search Console want dan kun je o.a. controleren of je website al wordt aangeboden en op welke zoektermen je website wordt aangeboden. Hier kun je lezen hoe je je website kunt verbinden met Google Search Console.


Waar schrijf je over

Het beste is als je vragen die aan de zoekmachines gesteld worden gaat beantwoorden. Die vragen kun je vinden op answerthepublic.com. Begin eens met het onderwerp van je website in te tikken en kijk dan eens wat mensen aan de zoekmachines vragen.

Dat zijn vaak heel simpele vragen en die zouden best eens een veel lager niveau kunnen hebben dan je verwacht. Toch is dit het wat mensen willen weten.

Zorg dat je geen vaktermen gebruik in je teksten want dan trek je alleen collega’s en concurrenten aan. Schrijf op het niveau van een 12-jarige.


Leesbaar schrijven

Op het Internet zitten mensen niet te wachten op jouw blog. Ze denken dat op je blog misschien het antwoord op hun zoekopdracht staat, maar dat moeten ze dan wel snel en gemakkelijk kunnen vinden, want anders zijn ze weer weg.

Zorg daarom dat je scanbaar schrijft. Breng alinea’s aan en zet kopjes boven die alinea’s zodat je artikelen gemakkelijk leesbaar zijn.

Nieuw over leesbaarheid

  • Leesbaarheid van blogposts is zo belangrijk dat Yoast er een tabblad voor heeft gemaakt in zijn plugin. Dat leesbaarheid voor je bezoekers erg prettig is lijkt me vanzelfsprekend. Maar wat [ … ]


Kwaliteit van content

De teksten die je op je website plaatst moeten oorspronkelijk en uniek zijn: ze mogen nergens anders op het web voorkomen. Je moet ze daarom zelf schrijven. Dat is een flinke klus en de verleiding kan groot zijn om hiermee te sjoemelen. Maar echt, dat levert je niets op.

Over kwaliteit gesproken

  • Zijn d/t fouten op je website een ramp? Of valt het wel mee? In dit artikel wil ik eens nagaan of Google je afrekent op d/t-fouten en of mensen je [ … ]


Snelheid van je website

Snelheid van je website is belangrijk, want bezoekers zijn ongeduldig. En dat weet Google. Daarom kom je met een trage website nooit hoog. Hierbij komt ook weer het belang van goede hosting om de hoek kijken. Goede hosting helpt bij het verminderen van de laadtijd van je website.

Het komt er eigenlijk op neer dat als Google kan kiezen tussen 2 gelijkwaardige websites, hij de snelste website bovenaan plaatst. Omdat het best een klus is om je website meerwaarde te geven t.o.v. andere websites in jouw branche, is het handig om er in elk geval voor te zorgen dat je website razendsnel is.

Technische SEO

  • Deelbuttons vertragen je website. Heb je daar wel eens aan gedacht? Ik wel, daarom had ik nooit deelbuttons. Maar nu wel want ik heb een vondst gedaan. Ik heb deelbuttons […]


SEO zelf doen: aanklikbare links

Aanklikbare links zijn knooppunten op het web. Via aanklikbare links kun je van de ene website naar de andere website gaan. Het is de bedoeling dat je links plaatst zodat geen enkele webpagina een eindpunt op het web is.


Ankerteksten

Een aanklikbare link is een URL die is vastgemaakt aan een tekst. Die tekst heet een ankertekst. Een goede ankertekst vertelt aan mensen waar ze naartoe gaan als ze op de link klikken. En hij geeft ook informatie aan Google. Geef je links daarom goede ankerteksten mee.


SEO zelf doen

Als je dit allemaal doet dan kom je beslist heel ver. Natuurlijk is er nog meer, SEO is een proces dat altijd doorgaat. Als je meer wilt, lees dan eens verder bij SEO structuur optimaliseren.


Stijgen in Google

5 geheimen

Stijgen in Google door te begrijpen hoe Google je artikelen ziet.

Om vervolgens aan de eisen van Google te gaan voldoen.

Gewoon even leren hoe het moet.


SEO zelf doen was last modified: by

Het beeldmateriaal op deze pagina is gemaakt door de designers van Canva.

SEO zelf doen was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.