illustratie seo zelf doen

SEO zelf doen

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

SEO zelf doen is beslist een goed idee. En SEO biedt enorme kansen. Want zeg nou zelf: als je van plan bent iets te kopen, wat doe je dan? Gebruik je dan de zoekmachine van Google of gebruik je de zoekmachine van Facebook?

Je antwoord op deze vraag vertelt het verhaal: met SEO bereik je mensen die zelf al bedacht hebben dat ze iets willen kopen. Deze mensen zijn veel verder in het aankoopproces dan mensen die je bereikt via de social media. Daarom is SEO zo interessant.


Het belang van goede content

Hierbij moet je niet denken dat mensen in drommen naar je dienstenpagina’s zullen gaan, want tja, daar staan diensten. Maar mensen tikken gewoonlijk vragen in. Dus informatieve antwoorden scoren een stuk beter en gemakkelijker dan dienstenpagina’s. Nou is er geen bewaar tegen om in je informatie antwoorden links naar je dienstenpagina’s te verwerken. Doe dat vooral.

Omdat mensen op zoek zijn naar antwoorden, moeten de artikelen op je blog informatief zijn. Het moeten antwoorden zijn op zoekopdrachten. Als je niet weet waar mensen naar zoeken, kijk dan eens op https://answerthepublic.com/ want daar kun je vragen vinden die door echte mensen aan de zoekmachines gesteld zijn.

Wat vindt Google goede content?

Wat Google onder goede content verstaan kun je lezen in de artikelen over kwaliteit van content.

En dan heb je een blog vol goede content geschreven en je verwacht daarom dat je website gaat scoren.

Maar nee, helaas … je content concurrent met zichzelf of met pagina’s van anderen die niets met die jou te maken lijken te hebben. Waardoor er nog niets gebeurt. Als je hier last van hebt, dan kan ik je een training bieden waarin je leert hoe dit probleem kunt tackelen.

Yoast SEO plugin

Het is een goed idee om de Yoast SEO plugin te installeren, want die analyseert je tekst. Hierdoor kun je gemakkelijk voorkomen dat je een zoekterm te vaak of niet vaak genoeg gebruikt. En hoe groter je blog is, hoe meer voordeel je hebt van Yoast Premium.


SEO zelf doen: waar begin je

Op gebruikersniveau is SEO zelf doen niet extreem moeilijk. SEO bestaat uit een optelsom van heel veel kleine dingetjes. Als je één klein dingetje heel goed doet dan helpt het al een beetje. En hoe meer kleine dingetjes je goed doet, hoe meer je website voor je zal gaan doen.

Structuur van je website

De structuur van je website is enorm belangrijk. En hiermee bedoel ik niet alleen een indeling in hoofd- en subpagina’s.

Ik bedoel de totale structuur: wat hoort bij elkaar, welke pagina of blogpost verwijst naar welke andere pagina of blogpost, hoe ziet de indeling in categorieën en tags eruit op je website?

You can do anything

Door een duidelijke structuur aan te brengen maak je aan Google duidelijk wat belangrijk is op je website en wat minder belangrijk is. Zoals ik hierboven al zei: ik kan het je leren.

En een artikel over site structuur waar je veel aan kunt hebben is het artikel over het optimaliseren van categorieën.

Die plugin van Yoast en hoe je een goede site structuur opbouwt zijn echt belangrijke dingen.


Blog

Misschien realiseer je je het niet echt, maar jij hebt heel andere belangen dan Google. De meeste mensen tikken informatieve zoekopdrachten in: ze stellen een vraag.

En Google is aan het veranderen van een zoekmachine in een antwoordmachine. Google wil antwoord geven op de vragen die mensen ‘m stellen. En die antwoorden moeten op jouw website staan.


Waarom een blog

Dat betekent dat je een blog moet hebben. Want je dienstenpagina’s heb je gemaakt om je diensten te verkopen en niet om gratis antwoord op vragen te geven. Op de dienstenpagina’s staan daarom heel waarschijnlijk geen antwoorden op zoekopdrachten, tenzij iemand echt zoekt naar jouw dienst.

Maar de meeste zoekopdrachten zijn niet van mensen die op zoek zijn naar een dienst. Ze willen gewoon een antwoord op een vraag. Daarom moet je zorgen dat je een blog installeert en dat je artikelen gaat publiceren die antwoord geven op vragen.

Nog sterker: zonder blog moet je het gewoon vergeten dat je gevonden zult worden via de organische zoekresultaten.

SEO training is Mindblowing!

5,0 rating
14 januari 2020

Ik wist dat ik veel dingen zou leren, maar dat ik zóveel heel belangrijke dingen zou leren om mijn website hoger te laten scoren in Google, had ik werkelijk niet voor mogelijk gehouden.
Had ik dit geweten, had ik deze training eerder gedaan, wat dan zou ik nu verder zijn geweest met mijn bedrijf, dat weet ik heel zeker. Wacht daarmee dus niet, zoals ik helaas wel heb gedaan.
Judith is ontzettend geïnteresseerd en gefascineerd door alles wat met SEO te maken heeft en dat merk je: ze weet er heel veel van.
De SEO training van Judith is een grote aanraden voor iedereen die met haar of zijn bedrijf beter wil presteren. Je krijgt zowel de theorie als de praktijk: dus hoe jij dat feitelijk kunt toepassen voor jouw bedrijf/website/blog. Je lap-top gaat mee en in het tweede deel van de training ga je aan de slag, met Judith naast je.
Ik heb maar van één ding spijt: dat ik dit niet veel eerder heb gedaan. Deze belangrijke kennis kun je niet vroeg genoeg weten. Ik heb een aantal jaren geleden ook een SEO-bureau in de hand genomen om mijn website/blog door te lichten, maar dan is Judith vele, vele malen beter (en een stuk goedkoper).

Loslaten.NU

Schrijven

Een blog betekent dat je moet schrijven. Op je blog zet je artikelen die je diensten ondersteunen. Ze moeten dus iets te maken hebben met je diensten. Als je niet van schrijven houdt, dan kun je hier beter niet aan beginnen want je moet heel vaak schrijven om een groot blog op te bouwen.

Realiseer je hierbij altijd dat je voor mensen schrijft en niet voor zoekmachines!

In het begin, als je begint met het opbouwen van je blog merk je dus helemaal niets. Je artikel wordt misschien zelfs helemaal niet eens aangeboden in de zoekresultaten.

Het is een goed idee om je website te verbinden met Google Search Console want dan kun je o.a. controleren of je website al wordt aangeboden en op welke zoektermen je website wordt aangeboden. Hier kun je lezen hoe je je website kunt verbinden met Google Search Console.


Waar schrijf je over

Het beste is als je vragen die aan de zoekmachines gesteld worden gaat beantwoorden. Die vragen kun je vinden op answerthepublic.com. Begin eens met het onderwerp van je website in te tikken en kijk dan eens wat mensen aan de zoekmachines vragen.

Dat zijn vaak heel simpele vragen en die zouden best eens een veel lager niveau kunnen hebben dan je verwacht. Toch is dit het wat mensen willen weten.

Zorg dat je geen vaktermen gebruik in je teksten want dan trek je alleen collega’s en concurrenten aan. Schrijf op het niveau van een 12-jarige.


Leesbaar schrijven

Op het Internet zitten mensen niet te wachten op jouw blog. Ze denken dat op je blog misschien het antwoord op hun zoekopdracht staat, maar dat moeten ze dan wel snel en gemakkelijk kunnen vinden, want anders zijn ze weer weg.

Zorg daarom dat je scanbaar schrijft. Breng alinea’s aan en zet kopjes boven die alinea’s zodat je artikelen gemakkelijk leesbaar zijn.

Dit zijn heel simpele dingetjes die niet over SEO lijken te gaan. Maar realiseer je dat Google meet hoelang mensen op je website blijven en op welke pagina’s ze lang blijven. En als je artikel niet leesbaar is of niet netjes is opgemaakt, dan zijn je bezoeker zo weer weg. En als je bezoekers snel weer weg gaan, dan stuurt Google minder bezoekers. Deze simpele dingetjes gaan daarom wel degelijk over SEO.


Kwaliteit van content

De teksten die je op je website plaatst moeten oorspronkelijk en uniek zijn: ze mogen nergens anders op het web voorkomen. Je moet ze daarom zelf schrijven. Dat is een flinke klus en de verleiding kan groot zijn om hiermee te sjoemelen. Maar echt, dat levert je niets op.

Bezwijk ondertussen vooral niet voor de verleiding om je teksten ook op een ander blog te gaan plaatsen vanuit de gedachte “zoveel mogelijk verspreiden”, want echt, Google weet je wel te vinden. Als je teksten niet scoren op je eigen blog verbeter je blog dan. Door je teksten dan ook nog op een ander blog te plaatsen verslechter je de situatie.


Snelheid van je website

Snelheid van je website is belangrijk, want bezoekers zijn ongeduldig. En dat weet Google. Daarom kom je met een trage website nooit hoog. Hierbij komt ook weer het belang van goede hosting om de hoek kijken. Goede hosting helpt bij het verminderen van de laadtijd van je website.

Het komt er eigenlijk op neer dat als Google kan kiezen tussen 2 gelijkwaardige websites, hij de snelste website bovenaan plaatst. Omdat het best een klus is om je website meerwaarde te geven t.o.v. andere websites in jouw branche, is het handig om er in elk geval voor te zorgen dat je website razendsnel is.

Denk hierbij ook aan de kwaliteit van je hosting, want goedkope hosting kan een enorm vertragende factor zijn.


SEO zelf doen: aanklikbare links

Aanklikbare links zijn knooppunten op het web. Via aanklikbare links kun je van de ene website naar de andere website gaan. Het is de bedoeling dat je links plaatst zodat geen enkele webpagina een eindpunt op het web is.


Ankerteksten

Een aanklikbare link is een URL die is vastgemaakt aan een tekst. Die tekst heet een ankertekst. Een goede ankertekst vertelt aan mensen waar ze naartoe gaan als ze op de link klikken. En hij geeft ook informatie aan Google. Geef je links daarom goede ankerteksten mee.


Denk hier ook aan

Denk ook aan dingen als datumarchieven in de zijbalk. Datumarchieven kunnen heel zinvol zijn, bijvoorbeeld als je een krant schrijft. Maar als je over je vak aan het schrijven bent en je schrijft tijdloze content (aanrader) dan hebben datumarchieven geen toegevoegde waarde. Maar door dat dingetje in je zijbalk te zetten, maak je wel een heleboel pagina’s.

En wat doe je met een datum bij je blogposts? Haal je die weg of laat je ‘m staan? En waarom kies je daarvoor?

Dit zijn kleine dingetjes, maar alle kleine dingetjes samen creëren het effect.

SEO zelf doen

Als je dit allemaal doet dan kom je beslist heel ver. Natuurlijk is er nog meer, SEO is een proces dat altijd doorgaat. Je moet het dus bijhouden.

Als je twijfelt of je dit wel vol kunt houden, lees dan het artikel: Voor je kiest voor SEO. Daarin heb ik een paar punten beschreven waaraan je kunt afchecken of SEO wel de beste marketingmethode voor je is. Want als het werk dat je voor SEO moet doen niet bij je past, dan zijn er ook bergen andere methoden die passen misschien veel beter bij je.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


SEO zelf doen was last modified: by

Het beeldmateriaal op deze pagina is gemaakt door de designers van Canva.

SEO zelf doen was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.