SEO leren voor beginners

SEO zelf doen

Wat je over links moet weten

SEO zelf doen

Links zijn knooppunten op het web

Aanklikbare links zijn knooppunten op het web. Via aanklikbare links kun je van de ene website naar de andere website gaan. Het is de bedoeling dat je links plaatst zodat geen enkele webpagina een eindpunt op het web is.


Ankerteksten

Ankerteksten
Ankerteksten

Een aanklikbare link is een URL die is vastgemaakt aan een tekst. Die tekst heet een ankertekst. Een goede ankertekst vertelt aan mensen waar ze naartoe gaan als ze op de link klikken. En hij geeft ook informatie aan Google. Geef je links daarom goede ankerteksten mee.


Link building

Link building
Link building

Het verwerven van inkomende links. En inkomende links zijn links van andere websites naar jouw website. Deze aanklikbare links kunnen door mensen gevolgd worden en Google volgt ze ook.

Maar niet iedere link naar je website is een goede link en de waarde van links die naar je website leiden kan enorm verschillen. In het artikel over link building leg ik dit verder uit.


Linkpatronen

Natuurlijke links
Natuurlijke links

Zoals ik hierboven al zei: niet alle links hebben dezelfde waarde. Links die waarde hebben zijn logische links. Het zijn links die je vanzelf plaatst, zonder bijbedoelingen. Je plaatst ze gewoon omdat ze iets toevoegen aan je artikel. Dat zijn natuurlijke links.

Maar je zou ook afspraken met elkaar kunnen maken om links naar elkaar te plaatsen die geen ander doel hebben dan elkaars website te laten stijgen. Google ziet dat. Hij ziet dan een onnatuurlijk linkpatroon. En daar houdt hij niet van.


Nofollow links

Wat is nofollow
Nofollow links

Google houdt dus niet van onnatuurlijke linkpatronen. En hij houdt er ook niet van als je links plaatst waar je voor betaald wordt. En zo zijn er nog een paar spelregels voor het plaatsen van links.

Maar misschien wil je wel links plaatsen waar je voor betaald wordt. Dat kan en dat mag want hier is een oplossing voor: geef de link het “nofollow” attribuut mee.


Uitlinken

Uitgaande links
Uitgaande links

Uitgaande links zijn links vanaf jouw website naar een andere website. Natuurlijk kies je hier niet zomaar een willekeurige website voor. Je kiest hiervoor een website waar bezoekers gerelateerde of aanvullende content kunnen vinden.

Door uitgaande links naar andere websites te plaatsen zorg je ervoor dat jouw website geen eindpunt op het web is. Vanuit SEO oogpunt is het niet goed voor een website om een eindpunt op het web te zijn.

Volgende pagina: optimaliseren

Gratis checklist
SEO zelf doen was last modified: by
SEO zelf doen was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.