SEO leren voor beginners

SEO zelf doen


Pagina’s optimaliseren

SEO zelf doen

Je webpagina’s moeten natuurlijk vindbaar zijn. Deel ze goed in en zorg dat ze leesbaar zijn. En zo zijn er nog een paar dingen waar je rekening mee moet houden, zoals bijvoorbeeld: op welke zoekterm wil je dat je pagina gevonden wordt?

SEO titel

Titel van je pagina
Titel van je pagina

Als je besloten hebt wat de zoekterm moet zijn waarop je pagina gevonden wordt, dan verwerk je die zoekterm in de titel van de pagina. En het beste is als je die zoekterm helemaal vooraan plaatst in je titel.

Daarnaast kun je een blogpost of pagina een titel meegeven voor op je website. En een titel voor de social media. Meer over de titels van je pagina.


Zoektermen

Long tail zoektermen
Long tail zoektermen

Het belangrijkste woord waarop een pagina gevonden moet worden heet een zoekterm. Een zoekterm kan uit meerdere woorden bestaan en dan heet het een long tail zoekterm.

Long tail zoektermen kunnen erg interessant zijn omdat ze heel specifiek zijn. Dat betekent dat mensen die deze zoektermen gebruiken weten wat ze willen. En long tail zoektermen hebben gewoonlijk ook weinig concurrentie.


Wat je over SEO moet weten

Natuurlijke teksten

Natuurlijke teksten en onnatuurlijke teksten
Natuurlijke teksten

In het verleden moest je heel erg rare teksten schrijven om gevonden te kunnen worden. Je moets je artikelen bomvol met zoektermen zetten want anders werd je niet gevonden. Die tijd ligt gelukkig achter ons.

Nu is het belangrijk dat je teksten normale, natuurlijke teksten zijn. En rare stukjes in je teksten die je speciaal voor de zoekmachines toevoegt devalueert Google. Dus doe geen moeite om iets te doen voor Google want hij waardeert het niet.


Leesbaarheid van pagina’s en posts

Leesbaarheid van blogposts
Leesbaarheid van teksten

Het belang van de leesbaarheid van je teksten moet je niet onderschatten. De plugin van Yoast heeft een tabblad om de leesbaarheid te analyseren. Maar juist hierover hoor ik vaak dat mensen denken dat hun doelgroep anders is waardoor dit niet van toepassing zou zijn.

Dat is heel erg jammer, want als je teksten niet goed leesbaar zijn dan is dat in Google Analytics terug te vinden in de bounce rate en de tijd die mensen op de pagina doorbrengen.

Simpel gezegd: als je het belang van leesbaarheid onderschat dan gaat je website slechter presteren.


Lengte van content

Lengte van content
Hoe lang is lang?

Hoe lang moet een pagina of blogpost zijn? Je zou denken: precies lang genoeg om te vertellen wat je vertellen wilt. Maar valt toch een beetje tegen. Google telt de woorden op je pagina en hij trekt er conclusies uit.


Unieke content

Unieke content
Unieke content

De teksten die je op je website plaatst moeten oorspronkelijk en uniek zijn: ze mogen nergens anders op het web voorkomen. Je moet ze daarom zelf schrijven. Dat is een flinke klus en de verleiding kan groot zijn om hiermee te sjoemelen. Maar echt, dat levert je niets op.

Gratis checklist
SEO zelf doen was last modified: by

SEO zelf doen was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.