Home » Organische zoekresultaten » Afbeeldingen optimaliseren en uitgelichte afbeelding
uitgelichte afbeelding in wordpress

Afbeeldingen optimaliseren en uitgelichte afbeelding

Leestijd: 8 minuten

Afbeeldingen optimaliseren in WordPress

Afbeeldingen optimaliseren is heel gemakkelijk als je een WordPress website hebt en is ook aan te raden dat te doen want dan worden je pagina’s en blogposts beter gevonden in de zoekresultaten. Afbeeldingen plaatsen hoort bij het beheren van je pagina’s, want het is aan te raden ervoor te zorgen dat iedere pagina minimaal 1 afbeelding heeft.

Relevante en liefst unieke afbeeldingen

Het is natuurlijk niet zo boeiend als je een willekeurige afbeelding aan een tekst toevoegt want dan begrijpt niemand wat die afbeelding op die pagina doet. Daaruit volgt:

 • Plaats relevante afbeeldingen.
 • Kies het liefst voor afbeeldingen die iets toevoegen aan de tekst. Afbeeldingen die de tekst meer betekenis geven of die je de tekst verduidelijken.
 • Het is misschien een open deur, maar plaats afbeeldingen die tekst verduidelijken ook in de buurt van de tekst die ze verduidelijken.
 • En als het kan: plaats dan unieke afbeeldingen.

Formaten van afbeeldingen in WordPress

Afbeeldingen op je website hoeven niet verschrikkelijk groot te zijn, maar de meeste plaatjes en foto’s zijn wel verschrikkelijk groot. Het is daarom aan te raden het plaatje voor het je het gaat uploaden eerst te verkleinen.

Dat kan heel simpel. Hoe je afbeeldingen kunt verkleinen kun je hier lezen en hoe je afbeeldingen kunt toevoegen en optimaliseren kun je hieronder lezen.

Standaard formaten in WordPress

Wat zijn de formaten van afbeeldingen in WordPress?

Standaard formaten in WordPress zijn:
150 x 150
300 x 300
1024 x 1024
Als je in de zijbalk gaat naar Instellingen → Media dan kun je zien of deze formaten ook gelden voor jouw website.

Bovendien kun je afbeeldingen ook nog comprimeren. Dat kun je buiten je website doen, maar met een plugin kun je dit ook binnen je website doen. En dat laatste is natuurlijk makkelijker.

Hoe je afbeeldingen toevoegt

 1. Ga naar de pagina waar je de afbeelding wilt toevoegen

Klik daar op het plusje (links boven)

plusje nieuw blok maken
Klik het plusje aan

2. Kies het blok: Afbeelding

Als je het blok “Afbeelding niet ziet staan, typ dan “Afbeelding” in het zoekveld. Het blok komt dan vanzelf naar boven.

blok afbeelding
Afbeeldingenblok zoeken

3. Voeg de afbeelding toe

gutenberg blok afbeelding
Gutenberg afbeeldingenblok

4. Alt tekst

Vul, afhankelijk van het doel van de afbeelding, een alternatieve tekst in.

Afbeeldingen optimaliseren in WordPress

Benodigde tijd: 10 minuten.

Het optimaliseren van afbeeldingen in WordPress doe je door alles in te vullen dat ingevuld kan worden:

 1. Eerst op formaat maken ofwel verkleinen vóór je de afbeelding gaat uploaden

  Als een afbeelding te groot is, dan ziet je lezer dat niet. Maar het laden van de pagina neemt dan wel veel meer tijd waardoor je website trager wordt.

 2. Geef ‘m voor het uploaden een relevante naam

  Foto’s hebben vaak een nietszeggende combinatie van cijfers en letters als naam. Doe daar voor het uploaden iets aan want alle informatie is meegenomen.

 3. Comprimeren

  Met een plugin op je website kun je de afbeelding ook comprimeren.

 4. Relevante titel

  Geef ‘m na het uploaden een relevante titel.

 5. Alt tekst

  Vul bij de alt tekst het doel van de afbeelding in. Als je geen alt-tekst wilt invullen, vul dan twee aanhalingstekens in [“”]. Dan hebben slechtzienden en blinden er geen last van dat je niets hebt ingevuld.

Tekst op afbeeldingen

Tekst op de afbeeldingen kan er soms best leuk uitzien, maar als het om optimaliseren gaat dient tekst in een afbeelding nergens toe. Als je wilt dat Google die tekst ook kent, dan moet je ‘m niet op een afbeelding zetten maar gewoon op je website. Bijvoorbeeld als onderschrift.

Onderschrift

Een onderschrift bij je afbeelding plaatsen is beslist een erg een goed idee, want onderschriften bij afbeeldingen worden erg goed gelezen.

Alt tekst

De alt tekst vraagt bijzondere aandacht, want de plugin van Yoast geeft een rood bolletje als je de focus zoekterm niet in de alt tekst verwerkt. Maar besef dat de plugin van Yoast een tool is. Een hulpmiddel. En het doel van een hulpmiddel is niet het groen krijgen van alle bolletjes. Lees hier in deze beslisboom wat je in jouw situatie precies moet doen.

Als je de alt tekst wilt veranderen, klik dan op het blok waar de afbeelding in staat. Daarna staat er een veld in de rechter zijbalk waarin je de alt tekst kunt aanpassen.

Afbeelding uitlijnen

Je ziet hieronder ook staan dat je de afbeelding kunt uitlijnen. Speel daar even mee, want dan zie je vanzelf wat je er allemaal mee kunt.

afbeelding van lammetje uitlijnen

Uitgelichte afbeelding

Je kunt ook een uitgelichte afbeelding gebruiken, die komt dan boven de tekst op je website te staan. Google adviseert om hiervoor de belangrijkste afbeelding te kiezen.

Yoast Premium geeft een voorvertoning van hoe je pagina er als zoekresultaat uitziet. Daar zie ik de uitgelichte afbeelding bij staan. En in de mobiele zoekresultaten is dat een vierkante afbeelding met afgeronde hoeken.

Mobile first

Bij het optimaliseren van je website geldt dat de versie voor de mobiele zoekresultaten het belangrijkste is. En dat geldt ook voor de uitgelichte afbeelding. Omdat de afbeelding voor de mobiele zoekresultaten een uitsnede is, moet je hier rekening mee houden bij het maken van je afbeelding. Zorg dat er in het midden van je afbeelding iets te zien is.

screenshot

Formaat van de uitgelichte afbeelding

Die uitgelichte afbeelding kun je meestal maken op het formaat 1200 x 628. Maar geldt niet voor ieder theme. Soms moet hij 1500 x 675 zijn. Of nog een ander formaat. Soms ook vertelt je website het je. En anders zie je het snel genoeg als je het even probeert.

Je plaats deze speciale afbeelding in de zijbalk aan de rechterkant die je ziet als je de blogpost schrijft. Daar staat een vakje: Uitgelichte afbeelding. Of misschien staat er bij jou: Featured image. Daar kun je de afbeelding uploaden en een alt-tekst geven. Precies zoals je dat doet bij alle andere afbeeldingen. Je moet deze bijzondere afbeelding dus gewoon optimaliseren net als andere afbeeldingen.

Vast formaat

Doordat de uitgelichte afbeelding een vast formaat heeft en dus gelijk van formaat is aan alle andere afbeeldingen op de overzichtspagina’s van je website, worden je overzichtspagina’s rustiger.

Hoe dit pagina’s er dan uitzien hangt af van je theme. Soms komt de afbeelding boven je blogpost, soms staat hij links van je blogpost. Dat is allemaal goed.

Rust op je pagina

Want waar het om gaat is dat al die afbeeldingen hetzelfde formaat hebben. Hierdoor ontstaat de rust op je pagina.

Als je zorgt dat je alle afbeeldingen die je op een pagina plaatst hetzelfde formaat geeft, dan kijkt dat lekkerder. Je pagina wordt er strakker en minder rommelig door.

Karin de Knegt transparant

Direct met de toepassing van SEO bezig

Eerder heeft Judith mij prima geadviseerd en geholpen met het opzetten van nieuwsbrieven in Mailchimp. De afgelopen periode heeft ze uitstekend werk verricht door mij wegwijs te maken in de wereld van SEO. Judith legt heel helder en stapsgewijs de elementen van SEO uit. Door met Skypesessies te werken ben je direct met de toepassing …

Direct met de toepassing van SEO bezig Lees meer »

Natuurlijk moet je niet alleen je afbeeldingen optimaliseren. Je moet alles op je website optimaliseren. Hier kun je een checklist vinden met aandachtspunten voor als je een blogpost of pagina maakt. Het zou jammer zijn als je wel veel tijd besteed aan het schrijven van je pagina om ‘m vervolgens niet te optimaliseren.

Afbeeldingen optimaliseren: verbetering van je ranking

Afbeeldingen optimaliseren maakt deel uit van het proces van het verbeteren van de positie van je website in de zoekresultaten. Door dergelijke eenvoudige zaken te verbeteren kun je een enorme verbetering van je positie bereiken.

Als je nou echt graag wilt dat je website gaat bijdragen aan je marketing, volg dan een cursus SEO.

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Bronnen en credits

Gepubliceerd op: 30-1-2013
Voor het laatst bijgewerkt op: 19-12-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven