Home » Organische zoekresultaten » SEO voor beginners » Blogpost of pagina optimaliseren
blogpost of pagina optimaliseren

Blogpost of pagina optimaliseren

Leestijd: 5 minuten

Blogpost of pagina optimaliseren

Een blogpost of een pagina optimaliseren, hoe pak je dat aan en wat zijn dan de aandachtspunten? Dat lees je in deze checklist voor bloggen.

Als je een blogpost of pagina gaat optimaliseren dan de plugin van Yoast je goede diensten bewijzen. Die plugin analyseert je tekst en maakt daar een spelletje van: zorg dat de bolletjes groen worden.

En als het lukt om de bolletjes groen te krijgen dan heb je een checklist gevolgd.

Checklist blogpost optimaliseren

De vuistregels als je een blogpost of pagina gaat optimaliseren zijn deze:

 • Zorg dat je blogpost of pagina over 1 onderwerp gaat.
 • Schrijf minimaal 300 woorden. Als het om een cornerstone gaat, schrijf dan minimaal 900 woorden.
 • Breek het artikel als dat nodig is af.
 • Kies 1 focus zoekterm.
 • Plaats ‘m in een categorie en geef ‘m als dat relevant is 1 of 2 tags mee (liever niet een heleboel tags want tags zijn niet hetzelfde als termen waar je op gevonden wilt worden).
 • Plaats een link naar een andere blogpost of pagina die op je eigen website staat.
 • En plaats een link naar je cornerstone (maar alleen als dat relevant is)
 • Plaats een link naar een andere website, bijvoorbeeld naar een bron of naar aanvullende content die iemand anders geschreven heeft.
 • Controleer of je afbeeldingen niet te zwaar zijn en of je ze alt tags hebt meegegeven.
 • Maak je pagina netjes op en gebruik daar kopjes bij.
 • Maak een handmatige samenvatting.

Structuur aanbrengen

1 onderwerp

Zorg dat je 1 onderwerp kiest en 1 focus zoekterm invult bij de plugin van Yoast. Want als je 1 onderwerp kiest dan heeft je artikel focus en dan is de kans dat je een echt goed en helder antwoord op een zoekopdracht schrijft veel groter dan wanneer je artikel over allerlei onderwerpen gaat.

Afbreken op overzichtspagina’s

Klik eens een categorie of een tag aan en kijk of je dan een pagina ziet waar complete blogposts op staan of dat je allemaal kleine stukjes van blogposts ziet staan. Als je complete blogposts ziet is het nodig dat je de artikelen handmatig afbreekt en er een “lees meer” link bij plaatst. Hoe je dat doet kun je lezen in het artikel Lees meer in WordPress.

Categorie

Categorieën en tags brengen structuur aan in je website. En het is aan te raden om een artikel in een categorie te plaatsen, want als jij dat niet doet dan plaatst WordPress het artikel in de categorie “uncategorized”. Geef je artikel eventueel een tag mee, maar niet heel veel tags.

Een interne link is een link binnen je eigen website naar een andere pagina of blogpost. Dat moet natuurlijk een link zijn naar aanvullende content. En kijk ook over er een logische reden is om te linken naar je cornerstone.

Plaats ook een link naar een pagina of blogpost op een andere website. Je kunt bijvoorbeeld linken naar je bronnen en je kunt ook linken naar aanvullende content.

Een uitgaande link hoort bij het optimaliseren van een pagina omdat hij ervoor zorgt dat jouw artikel geen eindpunt op het web is. Want het is voor Google niet zo interessant om mensen te sturen naar een eindpunt. Hij stuurt liever mensen naar een knooppunt.

Blogpost optimaliseren: maak ‘m netjes op

Opmaak

Maak je artikel ook netjes op. Zorg dat je hierbij kopjes gebruikt, want daardoor zorg je dat je artikel leesbaar is. En hoewel sommige mensen denken dat leesbaarheid niet zo belangrijk is, heb je je artikel toch geschreven om gelezen te worden. En daarom wil je ook dat het gevonden wordt. Kijk daarom ook even wat het tabblad leesbaarheid van de plugin van Yoast zegt over de leesbaarheid van je artikel.

Afbeelding

Zorg dat je de afbeelding optimaliseert.

Handmatige samenvatting

Door een handmatige samenvatting te maken optimaliseer je niet de blogpost waarmee je aan het werk bent. Je optimaliseert er de categorie- of tagpagina mee waar een klein stukje van je blogpost op komt te staan. Hierdoor worden je categorie- en tagpagina’s unieker.

Oude blogposts optimaliseren

Oude blogposts of pagina’s optimaliseren is soms nuttiger dan nieuwe blogposts en pagina’s schrijven. Want als een deel van je website niet zo goed meer is, dan kan dat een negatief effect hebben op je hele website. Maak daarom af en toe eens tijd om juist je oudere blogposts eens heel goed te bekijken en opnieuw te optimaliseren.

Lees ook: Effect van SEO, wanneer zie je dat?

Een blogpost of pagina optimaliseren is niet zo heel erg moeilijk. Maar SEO voor WordPress is tegenwoordig sowieso niet zo heel erg moeilijk.

Je zorgt er gewoon voor dat je je artikel of pagina alles meegeeft waardoor hij optimale kansen heeft om gevonden te worden. De plugin van Yoast kan je hier ook goed bij helpen. Denk hierbij ook aan het optimaliseren van de navigatie. Nog meer hierover kan ik je vertellen als je SEO bij me komt leren.

ammy van Bedaf

SEO training is mindblowing!

Ik wist dat ik veel dingen zou leren, maar dat ik zóveel heel belangrijke dingen zou leren om mijn website hoger te laten scoren in Google, had ik werkelijk niet voor mogelijk gehouden. Had ik dit geweten, had ik deze training eerder gedaan, wat dan zou ik nu verder zijn geweest met mijn bedrijf, dat …

SEO training is mindblowing! Lees meer »

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Gepubliceerd op: 29-10-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 25-1-2023

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven