Home » Organische zoekresultaten » Datum bij artikelen of niet?
datum bij je artikelen

Datum bij artikelen of niet?

Leestijd: 7 minuten

Datum bij je artikelen of niet?

Plaats je een datum bij je artikelen of niet? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen van een datum bij artikelen? En wat zijn je opties?

Datum verwijderen met CSS

Tijdloze content

Als je content totaal tijdloos is, dan zou je eventueel de datum bij je artikelen weg kunnen laten. Als je de datum weg wilt halen, dan kun je dit stukje CSS gebruiken. Daar heb je een plugin voor nodig, lees even hier hoe het moet.

.entry-meta .date {
 display: none;
 }

Waarom moet de datum weg?

Volgens mij heeft het geen voordelen om de datum weg te halen.Ik hoor vaak van mensen dat ze de datum weg willen halen, want ze denken dat een artikel minder goed gelezen wordt als er een oudere datum bij staat.

Maar ik zie in mijn statistieken niet dat artikelen die een minder recente datum hebben ook minder gelezen worden. Integendeel: ik heb een artikel uit 2012 op mijn website staan dat nog steeds akelig goed scoort. Hieronder zie je het staan op positie 1, direct onder een uitgelichte instructie op positie 0.

datum bij je artikelen of niet: ouder artikel hoog in de zoekresultaten.
Ouder artikel hoog in de zoekresultaten

Een ouder artikel kan dus prima scoren in de zoekresultaten en dit artikel wordt ook goed gelezen, ongeacht dat het al stokoud is. De datum is hier dus niet belangrijk in.

Datum in de zoekresultaten

En dat is ook niet zo gek als je weet dat er een Google patent is waarin o.a. staat dat voor sommige vragen oudere documenten gunstiger kunnen zijn dan nieuwere.

Je moet sowieso niet denken dat als jij de datum weghaalt, dat Google ‘m dan ook weghaalt. Niet dus. Google doet wat hij zelf wil. En als Google een datum in de zoekresultaten wil plaatsen dan doet hij dat gewoon. Ook als jij de datum op je blog verborgen hebt.

Als je content totaal tijdloos is, dan zou je eventueel de datum bij je artikelen weg kunnen laten. Als je de datum weg wilt halen, dan kun je dit stukje CSS gebruiken. Daar heb je een plugin voor nodig, lees even hier hoe het moet.

Snippet voorvertoning

Als je onder je blogpost kijkt naar de velden van de plugin van Yoast dan zie je daar o.a. de snippet staan. Daar kun je een tekstje invullen dat Google in de zoekresultaten toont onder de titel van je artikel.

Jouw tekstje toont hij alleen als hij het relevant vindt en dat hangt van de zoekopdracht af. En als Google denkt dat hij het beter weet, dan vervangt hij het tekstje dat jij hebt ingevuld door een andere tekst die hij van je pagina haalt.

Aan de voorvertoning van deze snippet kun je de datum toevoegen. En dat is een goed idee, want zoals ik al zei: Google trekt zich niets van jou aan. Als hij een datum wil tonen doet hij dat. Maar als jij daar niet op gerekend hebt, dan heb je daar geen ruimte voor gereserveerd bij het schrijven van je snippet. Configureer de plugin daarom zo dat hij de datum in je snippet zet.

Datum in de voorvertoning zetten

Benodigde tijd: 2 minuten.

Datum inschakelen in de snippet voorvertoning

 1. Ga naar de Yoast SEO plugin in de zijbalk van je website

  Kies hier voor “Zoekweergave”.

 2. Zoekweergave

  Kies hier voor “Contenttypes”.

 3. Contenttypes

  Hier kun je het schuifje omzetten bij “Datum in Google Preview”.Datum in voorvertoning

Richard S.T de Vries

Bijzonder prettige trainer

Judith de Vries is een bijzondere en prettige trainer op het complexe gebied van SEO. Op accurate en gedegen wijze maakt ze je wegwijs in SEO. Ze geeft nuttige en praktische adviezen waarbij leren door doen de rode draad vormt. Een training SEO bij Judith de Vries is voor dienstverleners, MKB’ers en ZZP’ers die SEO …

Bijzonder prettige trainer Lees meer »

Dit zegt dus niets over wat er in de zoekresultaten komt. Dit zorgt ervoor dat de datum die Google eventueel gaat plaatsen bij je artikel in de zoekresultaten, ook vooraf zichtbaar is in de velden van Yoast.

Als je de datum niet in de snippetvoorvertoning getoond uit laat staan, dan trekt Google zich daar niets van aan (daarom is het ook een voorvertoning). Maar jij denkt dan dat je meer ruimte hebt voor je tekst dan je in werkelijkheid hebt. Met als gevolg dat je tekst in de zoekresultaten wordt afgebroken doordat Google er een datum bij heeft gezet waar jij niet op had gerekend. Dat is niet handig.

Vormgeving van de datum

Het datumformat kun je instellen op WordPress, dus de vormgeving bepaal je zelf. Ga hiervoor in de zijbalk van WordPress naar:

 • Instellingen
 • Algemeen
 • Datumnotatie

En kies dan hoe de datum eruit moet zien.

Datum van de laatste update

Als je content niet echt tijdloos is dan kan de datum van de laatste update echt iets toevoegen.

Denk bijvoorbeeld aan mijn artikelen over Mailchimp. Mailchimp wil zichzelf zo af en toe opnieuw uitvinden, met als gevolg al mijn artikelen ineens verouderd zijn. Dat zijn rond 200 artikelen en die heb ik niet in 10 minuten geactualiseerd.

Maar ik werk ze altijd wel allemaal bij en dan is het natuurlijk wel fijn als dat ook gezien wordt. En zolang een artikel niet bijgewerkt is, dan is het ook fijn voor mijn lezers dat ze kunnen zien welke artikelen ververst zijn en welke nog niet.

Er zijn meerdere plugins beschikbaar om de datum van de laatste update te laten zien.

Nadelen van een datum bij je artikelen

Geen enkele datum bij je artikelen vind ik beslist een nadeel hebben: er mist een stukje informatie. En jij kunt wel denken dat je artikelen totaal tijdloos zijn, maar is dat ook zo? Blijkt nergens uit je inhoud of je artikel vandaag geschreven is of 10 jaar geleden?

Is de tekst in je artikel nog 100% actueel? Staan er instructies in je artikelen? Denk er dan aan dat instructies heel snel verouderen. En zeker als je een grote website hebt, dan heb je dat vaak niet direct in de gaten. Maar je lezer wordt dan op het verkeerde been gezet.

Maar als je de publicatiedatum bij je artikel hebt staan en liefst ook nog de datum waarop je het artikel voor het laatst hebt bijgewerkt, dan weet je lezer wat hij aan je heeft. Hij weet dan of hij nog kan bouwen op de inhoud van je artikel.

Dit is mijn mening en maar niets is natuurlijk altijd en onder alle omstandigheden waar. Want SEO is een strategie. En als iets om strategisch denken gaat en niet om harde feiten, dan zijn er altijd verschillende uitkomsten mogelijk. Dus: kijkt zelf wat past in jouw situatie.

En heb je ook nagedacht over datumarchieven op je website? Of heb je de datum bij je artikelen weggehaald en in de zijbalk wel datumarchieven neergezet?

Lees terwijl je denkt gewoon verder. Hier vindt je een rubriek voor mensen die SEO zelf doen. En hier vind je cursussen SEO optimalisatie.

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Gepubliceerd op: 8-1-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 21-12-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven