Doelen instellen in Google Analytics

Doelen instellen in Google Analytics helpt je om inzicht te krijgen in de vraag welke pagina’s bijdragen aan je omzet en welke pagina’s niet.

Door een doel in te stellen in Google Analytics ga meetbaar maken welke pagina’s echt iets voor je doen. Een poosje nadat je een doel hebt ingesteld kun je dat heel gemakkelijk zien in je statistieken.


Waarde van het doel

Dat komt doordat je het bereiken van het doel een waarde toekent. Een waarde is gewoon een geldbedrag. Die waarde verdeelt Google Analytics over alle pagina’s en blogposts die hebben bijgedragen aan het bereiken van dat doel.

Je ziet in Analytics letterlijk een geldbedrag staan bij de pagina of blogpost. En als je dat ziet dan weet je natuurlijk ook dat je deze pagina of blogpost niet weg moet gooien.


Doelen instellen in Google Analytics

Als je hulp wilt bij het instellen van doelen in Google Analytics moet je eerst zelf even iets voorbereiden.

Je moet voorbereiden

We gaan een opbrengst-doel instellen. Daarvoor moet je het volgende voorbereiden:

  • Zorg dat je website verbonden is met Google Analytics en dat jij rechten hebt om doelen in te kunnen stellen (vraag aan je webmaster).
  • Zorg dat je een contactformulier hebt dat mensen na verzending doorstuurt naar een bedankpagina.

Dan maak je een afspraak met me voor een dag en een tijd die ook in jouw agenda passen en dan gaan we het doen.

We doen dit met vergadersoftware Meet. Als je daar nooit mee gewerkt hebt, dan kun je in dit artikel over Meet lezen hoe het werkt. En dat is echt heel gemakkelijk. Je hoeft er niets voor te kunnen of te installeren.

Privacybeleid en Algemene Voorwaarden


Doelen instellen in Google Analytics is een uitstekende actie als je meer uit je website wilt halen. Want anders kun je alleen weten hoe lang mensen op een pagina blijven, of ze direct weer weggaan of niet en meer van dergelijke zaken.

Dat is interessant, maar wat je werkelijk wilt is dat mensen klant worden. En daar kun je niet op sturen als je geen doelen instelt.


Doelen instellen in Google Analytics: met dank aan Canva voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Doelen instellen in Google Analytics was last modified: by