Home » Organische zoekresultaten » Echt relevante gerelateerde posts
gerelateerde artikelen

Echt relevante gerelateerde posts

Leestijd: 6 minuten

Echt relevante gerelateerde posts

Je kunt natuurlijk handmatig echt relevante gerelateerde posts zoeken op je website. En dan verwijs je handmatig naar deze artikelen. Maar hier zit een nadeel aan: deze methode schept statische links. En dat betekent dat je nooit naar artikelen verwijst die je net gepubliceerd hebt. Je nieuwste artikelen blijven buiten beeld.

En als je een groot blog hebt opgebouwd en je haalt een keer een artikel weg, dan staat er nog steeds ergens een link naar dit artikel als gerelateerde post. En dat is toch een wezenlijk andere situatie dan wanneer je in een artikel naar een ander artikel verwijst.

Waarom gerelateerde posts belangrijk zijn

Gerelateerde artikelen bij je posts zijn geen franje. Het is niet een onbelangrijk extraatje. Want de artikelen op je blog maken samen deel uit van een verhaal. En de bezoeker op je website is bezig dit verhaal te lezen.

Als je bezoeker een hoofdstuk van dit verhaal gelezen heeft en je biedt daarna echt relevante gerelateerde posts aan, dan vergroot je de kans dat je bezoeker nog een hoofdstuk gaat lezen. En met elk hoofdstuk dat je bezoeker leest wordt de kans op conversie groter.

Wat je nodig hebt voor gerelateerde artikelen

Het eerste dat je nodig hebt is een strakke indeling in categorieën en met tags. Je moet beginnen met er zelf voor te zorgen dat je je content helder indeelt.

 • Als je bezoeker een categorie aanklikt, dan moet hij daar echt uitsluitend artikelen vinden die in die categorie thuishoren.
 • En als je bezoeker een tag aanklikt, dan vindt hij daar absoluut meer van hetzelfde.

Wees hier heel kritisch in naar jezelf. Kijkt je categorieën en tags regelmatig na en stel je zelfde daarbij de vraag: hoort dit artikel echt in deze categorie en past deze tag er echt bij?

En als je dit voor elkaar hebt, dan ben je klaar voor de volgende stap.

Shortcodes ultimate

De plugins Shortcodes ultimate bied je een eindeloze hoeveelheid mogelijkheden. Niet alleen voor gerelateerde artikelen, maar ook heel andere zaken. Ga maar even lezen wat Shortcodes ultimate je allemaal biedt.

En hij biedt ook gerelateerde artikelen op basis van een categorie of een tag. En als je dan ontdekt dat de artikelen die hij toont niet echt relevant zijn, dan weet je ook gelijk dat je de structuur van je website moet verbeteren.

Echt relevante gerelateerde posts met shortcodes ultimate

Voorbeelden

Deze gerelateerde posts kun je in verschillende templates plaatsen.

templates shortcodes ultimate

En als je die niet mooi vindt, dan vraag je gewoon even aan je webbouwer om het met CSS nog even te stylen.

Online marketing vraagt van je om je website heel goed in te richten. Want als mensen niet alles gemakkelijk kunnen vinden, dan kan Google dat ook niet.

List loop

 • Bericht niet gevonden

Teaser loop

Bericht niet gevonden

Default loop

Bericht niet gevonden

Wil je een andere plugin? Kies er dan eentje die gebaseerd is op de categorieën en tags die je zelf op je website zet. Dan kunt je het zelf sturen. En er zijn er genoeg.

Jetpack

Jetpack is een plugin voor WordPress. Eén van de mogelijkheden die de plugin Jetpack je biedt, is het automatisch genereren van verwijzingen naar andere artikelen.

Benodigde tijd: 5 minuten.

Als je Jetpack geïnstalleerd hebt, kun je de gerelateerde artikelen als volgt configureren:

 1. Ga in de zijbalk naar Jetpack

  Je vindt Jetpack in de zijbalk links, helemaal bovenaan.

 2. Kies dan voor Instellingen

  De instellingen vind je in het submenu van Jetpack.

 3. Kies voor Verkeer

  Dit is een tabblad dat je bovenaan vindt als je de vorige stappen doorlopen hebt.

 4. Aanvinken

  Vink aan: Toon gerelateerde content na berichten.gerelateerde berichten

 5. Stel in hoe je het wilt

  Moet er een kopje bij? Wil je alleen een tekstlink? Of wil je er ook afbeeldingen bij?gerelate

Als je aanvinkt dat je er afbeeldingen bij wilt hebben, dan zou je verwachten dat het voorbeeld direct verschijnt. Dat is niet zo, je moet je keuze eerst opslaan, pas daarna zie je het voorbeeld. Ga daarna naar een willekeurig artikel op je website en controleer of alles er netjes uitziet.

Yoast

Maar met het oog op SEO heb je meer aan handmatig geplaatste links die in je artikelen verwerkt. De betaalde versie van de plugin SEO van Yoast reikt je aan welke artikelen op je website passen bij het artikel dat je aan het schrijven bent.

Je plaatst de links naar die artikelen dus handmatig in je artikelen, maar de plugin van Yoast helpt je om te weten naar welke artikelen je zou kunnen linken. Het is dan heel gemakkelijk om te weten naar welke artikelen je links zou kunnen verwerken in je artikelen.

En hierbij zijn je grote voordelen dat Google deze links meer waardeert, maar ook dat ze zichtbaar zijn in de AMP-versie van je artikel. Terwijl gerelateerde artikelen met Jetpack in de AMP-versie van je website verdwenen zijn.

Gutenberg blok van Yoast

Yoast heeft tegenwoordig ook een Gutenberg blok voor gerelateerde artikelen. Als je dit blok op je pagina zet plaatst het relevante verwijzingen als tekstlink op de plaats waar je het blok zet. Dat blok haalt gerelateerde links op die volgens Yoast bij het artikel passen.

Daar zitten ook links naar pagina’s tussen. En dat kunnen ook links zijn naar een bedankpagina waar je je weggever hebt staan of iets anders waar je helemaal niet naar wilt linken. Maar dat is geen probleem, want je ziet deze links staan en als je vindt dat sommige links er niet moeten staan, dan haal je die gewoon weg.

Hoe werkt online marketing

Online marketing is natuurlijk niet hetzelfde als af en toe iets op social posten. In deze download leg ik je uit hoe online marketing werkt.

En dan weet je ook waarom jouw online marketing niet werkt en daar kun je dan iets aan doen.

Gepubliceerd op: 7-3-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 29-12-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven