Home » Organische zoekresultaten » Lees meer in WordPress
lees meer in wordpress

Lees meer in WordPress

Leestijd: 6 minuten

Lees meer in WordPress

Hier wil ik je uitleggen of je het “meer”-blok zou moeten gebruiken, waarom je het dan zou moeten gebruiken, waar je het kunt vinden en hoe je het gebruikt.

Extra pagina’s

Als je een artikel één of meer tags meegeeft dan maakt je website voor iedere tag een aparte pagina aan. En deze pagina’s maakt WordPress ook spontaan aan als je een categorie aanmaakt.

Op die spontaan aangemaakte pagina staan uitsluitend artikelen die dezelfde tag meegekregen hebben of die in dezelfde categorie geplaatst zijn.

Doorzoekbaarheid

Dit kan fijn zijn voor je bezoekers, want hierdoor kunnen je bezoekers gemakkelijk informatie vinden die over een specifiek onderwerp gaat. Het is dan echter wel belangrijk dat je je artikelen afbreekt door het “meer”-blok te gebruiken ofwel lees verder neer te zetten.

Als je het “meer”-blok gebruikt, komt er op de pagina van de tag of categorie een klein stukje van je artikel te staan + lees meer of lees verder.

Als je dat niet doet dan staan je complete artikelen op de pagina van de categorie of de tag. Dat helpt je bezoeker niet om snel het artikel te vinden dat hij of zij zoekt. Integendeel: je biedt je bezoeker dan een hopeloze brij van woorden.

Als er op een tagpagina, op een categoriepagina (of op de overzichtspagina van je blog) je volledige artikelen komen te staan, dan betekent dat eigenlijk dat je bezoeker je website niet meer gemakkelijk kan doorzoeken.

Om informatie over een specifiek onderwerp te vinden moet hij of zij al je artikelen per stuk helemaal lezen. Hierdoor staan de oudere artikelen die verder naar beneden staan zo diep onderaan de pagina dat je bezoeker is afgehaakt voor hij daar is.

Samenvatting

Beter is het als je eraan went om je blogposts te beginnen met een samenvatting van de inhoud. Daarna gebruik je het “meer”-blok.

Hierdoor kan een bezoeker op de overzichtspagina’s van de tags, categorieën of van je blog de samenvattingen van je artikelen lezen. Aan de hand die samenvattingen kan je bezoeker besluiten of er in het artikel iets staat waardoor het de moeite waard is om het artikel helemaal te gaan lezen.

Is het “more” blok noodzakelijk?

Of je lees meer moet gebruiken hangt af van het theme dat je website gebruikt. Om te weten of het nodig is ga je naar de buitenkant van je website naar het blog. Als je op je blogpagina complete artikelen ziet staan, dan is het nodig het “meer”-blok te gebruiken.

Maar als je kleine stukjes van je artikelen ziet staan met daarbij “lees meer”, dan kort je theme de artikelen af en dan hoef je niet zelf het “meer”-blok aan te klikken.

Waar vind je het “more” blok?

Benodigde tijd: 2 minuten.

Op deze manier kort je je pagina af en voeg je “lees meer” aan je pagina of blogpost toe in de Gutenberg editor:

 1. Klik op het plusje dat je linksboven ziet staan

  Je opent hiermee de blokken van Gutenberg. plusje nieuw blok maken

 2. Typ in het zoekveld: meer

  Dan verschijnt het blok: meer. lees meer blok

 3. Klik het blok “meer” aan

  En dan staat het blok in je blogpost op de plaats waar het artikel afgebroken wordt. lees verder

 4. Teaser wel of niet tonen

  In de zijbalk staat nu een schuifje waarmee je kunt beslissen of je het stukje boven de more-tag wel of niet op de pagina wilt tonen. Als je het schuifje wit is, dan is het stukje boven “Lees meer” zichtbaar op je overzichtspagina én in je blogpost.

  Als je het schuifje om zet dan wordt het blauw. Nu komt het stukje boven de more-tag wel op de overzichtspagina van je blog, maar niet in je blogpost. Als je er met het schrijven van je teksten rekening mee houdt dat niet iedereen je bovenste alinea ziet, dan is het beter om op je overzichtspagina’s een unieke tekst te zetten. Want daardoor verminder je dubbele content.

  teaser verbergen of zichtbaar laten

Ervoor zorgen dat mensen niet door eindeloze pagina’s hoeven te scrollen doet natuurlijk veel voor de gebruiksvriendelijkheid van je website.

Lees ook: Broodkruimelpad op je website

En gebruiksvriendelijkheid verbeteren helpt ook als het gaat om het verbeteren van de vindbaarheid van je pagina’s. Daarom is gebruikersvriendelijkheid een aandachtspunt bij het optimaliseren van websites.

Lees meer in WordPress: aanpassingen maken

In sommige themes kun je “lees meer” vervangen door een eigen tekst. Typ gewoon door de bestaande tekst heen en zet je eigen tekst daar neer. Verwijder alle tekst daar omheen.

Eigen tekst maken

In sommige themes kun je “lees meer” vervangen door een eigen tekst. Typ gewoon door de bestaande tekst heen en zet je eigen tekst daar neer. Verwijder alle tekst daar omheen.

zelf een lees meer blok maken

Als je dit doet, kijk dan wel even aan de buitenkant van je website wat het effect is. Want als je een knop hebt met de tekst erop kan die zomaar verdwijnen, of je hele link verdwijnt. Kijk daarom wat er precies gebeurt als je die tekst verandert want dit kan niet bij ieder theme.

Handmatige samenvattingen

Je kunt nog meer doen om je blog interessanter te maken: maak een extra handmatige samenvatting.

Een handmatige samenvatting komt niet in je blogpost te staan, maar wel op de overzichtspagina’s en de zoekpagina’s van je blog. Hierdoor staan er minder dubbele teksten op je blog en dat is gunstig voor SEO.

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Meer over de vindbaarheid van je website: ,

Met dank aan OpenClipart-Vectors voor de afbeelding van de hand.

Gepubliceerd op: 1-6-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 24-1-2023

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven