Home » Organische zoekresultaten » SEO en samengestelde woorden
seo en samengestelde woorden

SEO en samengestelde woorden

Leestijd: 14 minuten

SEO en samengestelde woorden

SEO en samengestelde woorden: Google let op spelfouten. Daarom is het interessant om te weten wat hij er zelf van bakt. Dit is een doorgaand onderzoek naar de vraag of Google in staat is om zoekopdrachten met samengestelde woorden goed te beantwoorden.

Wat doet Google met samengestelde woorden?

Wat kun je het beste doen met samengestelde woorden als het om SEO gaat? Los of aan elkaar? Tekstschrijvers twijfelen daar iet over: je doet het gewoon correct zoals het hoort. Maar ik ben geen tekstschrijver en ik wil graag de feiten zien. Ik wil weten wat er gebeurt als ik het fout doe en wat er gebeurt als ik het goed doe. Ik wil het verschil zien.

Spelling en SEO hebben met elkaar te maken, want Google Panda rekent je af op spelfouten. Maar wat doet Google zelf met samengestelde woorden als “rodewijnglazen” en “rode wijnglazen”? Kan hij deze zoekopdrachten goed uitvoeren?

In dit artikel volg ik wat Google door de jaren heen met deze zoekopdrachten gedaan heeft. Krijgen we waar we naar zoeken of krijgen we iets heel anders? En wat moet je dus doen als je een SEO tekst aan het schrijven bent?

Staan er spel- of stijlfouten in dit artikel of bevat het onjuiste feiten?

Google Productblog

Dit is een vraag die Google zichzelf stelt bij het beoordelen van de kwaliteit van jouw website. Het is dus ook een vraag waar je goed rekening mee moet houden bij het schrijven van je webteksten. Want het antwoord op deze vraag is medebepalend voor de positie van je website in de zoekresultaten.

Wat zijn samengestelde woorden

Wat zijn samenstelde woorden

Samengestelde woorden zijn woorden die aan elkaar geplakt zijn waardoor ze samen 1 woord geworden zijn. Een samengesteld woord schrijf je zonder spatie tussen de delen van van het woord. De betekenis is vaak anders dan die van de oorspronkelijke 2 losse woorden.

Onze Nederlandse taal kent samengestelde woorden die bij zoekopdrachten niet goed uit de verf komen:

 • rodewijnglazen
 • boogiewoogiepianist
 • goudenmedaillewinnaar
 • stommefilmactrice

Rodewijnglazen

Als jij glazen wilt verkopen die bestemd zijn om rode wijn uit te drinken, dan raad ik je aan om zowel “rodewijnglazen”als “rode wijnglazen” in je tekst op te nemen. Rode wijnglazen zijn wijnglazen van rood glas en niet specifiek bestemd om te gebruiken bij het drinken van rode wijn, maar Google weet dat niet.

Samengestelde woorden testen

Dit kun je testen. Kijk eens naar de verschillen in de zoekresultaten:

 • rodewijnglazen
 • rode wijnglazen

Het verschil in deze zoekopdrachten kon Google in augustus 2014 niet herkennen. In oktober 2016 heb ik deze test opnieuw gedaan en toen kon Google het ook niet. Toen werd het interessant en werd het een project voor mij. Daarom heb ik vanaf september 2017 screenshots gemaakt van de zoekresultaten die ik kreeg bij deze zoekopdrachten.

Ik heb de test daarna regelmatig herhaald. De resultaten van deze tests vind je hieronder.

oktober 2022

Rodewijnglazen oktober 2022

Rodewijnglazen

oktober 2022

2 artielen rond de vraag hoe je nou precies rodewijnglazen schrijft. Google lijkt te gaan snappen dat hier een probleem ligt, maar het eerste product is fout gespeld.

Rode wijnglazen

oktober 2022

En bij de fout gespelde zoekopdracht krijg ik alles wat ik me maar wensen kan. De zoekopdracht Google nog steeds boven de pet in oktober 2022.

Rode wijnglazen oktober 2022
november 2021

november 2021

Rodewijnglazen

november 2021

Google is in november 2021 nog steeds niet in staat om de zoekopdracht “rodewijnglazen” goed uit te voeren. En hij geeft nog steeds de suggestie dat ik glazen van rood glas bedoel.

Ik heb bij de zoekopdracht “rode wijnglazen” geen glazen van rood glas gekregen en ook geen suggestie dat ik iets anders bedoelde. Google bakt er dus nog steeds niets van.

rodewijnglazen november 2021
Rodewijnglazen november 2021
mei 2021

mei 2021

De wijnglazen

rodewijnglazen mei 2021
Rodewijnglazen mei 2021

Rodewijnglazen

mei 2021

In mei 2021 krijg ik zoals eerder een suggestie dat ik rode wijnglazen bedoel, maar ik krijgt wel een advertentie van het product waar ik om vraag. Op het screenshot zie je het niet, maar Beter Spellen staat deze keer op positie 3.

Rode wijnglazen

mei 2021

En een soortgelijke advertentie krijg ik te zien als ik een spatie toevoeg. De website van Beter Spellen is nergens te vinden.

SEO en samengestelde woorden: rode wijnglazen mei 2021
Rode wijnglazen mei 2021

Oplossing van Action

Op pagina 2 van de zoekresultaten vond ik een leuke oplossing van Action.

Dat is natuurlijk niet goed, maar het is gewoon behelpen met Google als het om samengestelde woorden gaat. Maar evengoed: pagina 2 van Google is de beste plaats om een lijk te verbergen, dus echt veel zal Action hier niet aan hebben.

action rode-wijnglazen
Oplossing van Action

De actrice

stommefilmactrice mei 2021
Stommefilmactrice mei 2021

Stommefilmactrice

mei 2021

Ik krijg zoals vaker een suggestie dat ik iets anders bedoel, maar kijk ook even naar de inhoud van de zoekresultaten.

Hij kan het nog niet, maar lijkt alsof hij er iets van begint te snappen. Maar als je omzet wilt, ga dan vooral door met spaties te plaatsen waar ze niet horen, want dan gaat alles veel beter.

SEO en samengestelde woorden: stomme filmactrice in mei 2021
Stomme filmactrice mei 2021
september 2019

De wijnglazen

Een 2e test in 2019, want ik ben toch wel heel erg benieuwd wanneer Google correct leert spellen. Omdat hij ons afrekent op spelfouten lijkt me belangrijk dat hij zelf goed kan spellen en correct gespelde zoekopdrachten goed uit kan voeren.

Rodewijnglazen

september 2019

Bij deze correct gespelde zoekopdracht geeft Google nog steeds als eerste organische zoekresultaat de website van Beter Spellen.

En de 2e positie is voor het enkelvoud van de Taaltelefoon België. In september 2019 weet hij in elk geval dat het enkelvoud net zoiets is als het meervoud. Dat is me bij eerdere tests niet opgevallen.

Rodewijnglazen in september 2019

Rode wijnglazen

september 2019

En weer een test waarin ik vraag om wijnglazen van rood glas. Die krijg ik niet, ik krijg ook in september 2019 glazen voor rode wijn.

Rode wijnglazen in september 2019

De filmactrice

En dan maar eens een ander woord testen. Want misschien ligt het nou net aan dat ene woord. Daarom heb ik in september 2019 nog een woord getest: stommefilmactrice.

SEO en samengestelde woorden: stommefilmactrice in september 2019
Stommefilmactrice in september 2019

Stommefilmactrice

En wat zien we dan? Allereerst een suggestie dat ik iets anders bedoel.

 • Dan een correct antwoord op de zoekopdracht, een correcte hashtag op Twitter
 • Vervolgens een taaltip van “Onze taal”.
 • Dan weer een correct antwoord op de zoekopdracht
 • En vervolgens weer de rodewijnglazen van Beter Spellen.

Deze reeks ziet eruit alsof Google twijfelt waar ik nou eigenlijk naar zoek. Hierdoor begon ik twijfelen of ik deze zoekopdracht wel een incognitovenster geplaatst had. Want zonder incognitovenster wordt het antwoord van Google beïnvloed door mijn zoekgeschiedenis.

En als dit een antwoord zou zijn dat beïnvloed was door mijn zoekgeschiedenis, dan zit het wel logisch in elkaar.

Maar … ik had de zoekopdracht geplaatst in een incognitovenster. Bij de zoekopdracht “stommefilmactrice” weet Google dus echt niet waar je naar zoekt.

Stomme filmactrice

Bij de zoekopdracht “stomme filmactrice” heeft Google geen twijfels. Ik krijg geen taaltips, geen Beter Spellen, niets van dat alles.

seo en samengestelde woorden - stommefilmactrice
Stomme filmactrice in september 2019
januari 2019

januari 2019

Rodewijnglazen

januari 2019

We krijgen nog steeds als eerste organische zoekresultaat de website van Beter Spellen. Die hebben we in deze situatie niet nodig, want “rodewijnglazen” is de correcte spelling.

SEO en samengestelde woorden: rodewijnglazen
Rodewijnglazen in januari 2019

Rode wijnglazen

januari 2019

En toen ik vroeg om “rode wijnglazen” met een spatie er tussen kreeg ik dit resultaat:

Rode wijnglazen, zoekopdracht met onjuist spatiegebruik
Rode wijnglazen in januari 2019
september 2017

september 2017

Rodewijnglazen

september 2017

Wat deed Google met “rodewijnglazen” in september 2017?

Net als in 2014 en eerder in 2017 kon Google in 2017 de zoekopdracht “rodewijnglazen” niet goed uitvoeren.

Net als bij de vorige keren kreeg ik de website van Beter Spellen op de eerste positie. En Google vroeg zelfs of ik misschien rode wijnglazen bedoelde.

Een correcte zoekopdracht naar “rodewijnglazen” gaf me dus:

 • een suggestie van Google dat ik iets anders bedoelde
 • en als eerste organische zoekresultaat de website van Beter Spellen.
Rodewijnglazen, september 2017

Rode wijnglazen

september 2017

Maar toen ik een onjuiste spatie in de zoekopdracht “rode wijnglazen” plaatste dan kreeg ik géén suggestie van Google dat ik misschien iets anders bedoelde en toen kreeg ik als eerste zoekresultaat wél de glazen die ik hebben wilde.

Cookinglife is de winnaar van het eerste organische zoekresultaat en zij leveren ook de glazen waar we naar zoeken.

Rode wijnglazen, september 2017

Conclusie voor SEO en samengestelde woorden in 2017

In 2017 was Google niet in staat het juiste antwoord te geven op een zoekopdracht in de Nederlandse taal als het om een samengesteld woord ging. Hij vroeg zelfs of ik iets anders bedoelde. Ofwel: hij begreep er helemaal niets van. Terwijl onjuist spatiegebruik wel het resultaat gaf waar we naar zochten.

Conclusie SEO en samengestelde woorden

Privé sessie is verhelderend en probleemoplossend

Heel prettig om via een privé sessie wegwijs te worden in SEO. Het belang van SEO is me nog meer duidelijk geworden en de wijze hoe ik verbeteringen kan doorvoeren en problemen kan oplossen. Marjolijn *Deze review gaat over een training SEO.

Als het om samengestelde woorden gaat bakt Google er niets van. Dit is belangrijk om je te realiseren als je de teksten voor je website schrijft of laat schrijven. Google faalt in het geven van relevante zoekresultaten bij een correcte spelling van samengestelde woorden. En daar moet je rekening mee houden als je omzet wilt.

Samengestelde woorden schrijven

Samengestelde woorden zou je dus niet correct gespeld in je teksten moeten opnemen, want dat kost omzet.

Het is niet mooi om een woord op 2 manieren gespeld in je tekst op te nemen. Het is zelfs heel erg lelijk. Maar zolang Google een zoekopdracht met daarin een samengesteld woord niet goed kan uitvoeren, zou je dat toch moeten doen.

Want degene die niet correct spelt komt op positie 1 in Google en degene die wel correct spelt moet concurreren met de website van Beter Spellen, met de taaltelefoon etc.

De kip of het ei

De vraag is nu natuurlijk wat er eerst was, de kip of het ei? Hiermee bedoel ik als je weet dat je beter scoort dankzij onjuist spatiegebruikt, dan ga je natuurlijk spaties plaatsen.

En je als zoeker niet weet dat er geen spatie hoort te staan, dan zul je een spatie opnemen in je zoekopdracht. En als je die spatie opneemt in je zoekopdracht, dan krijg je precies de antwoorden waar je naar op zoekt bent. Je merkt dan dus helemaal niet dat je een woord niet goed gespeld hebt. En zo is Google onze taal aan het veranderen.

SEO en samengestelde woorden

Maar Google wordt steeds intelligenter en er zal dus ooit een moment komen dat hij het verschil begrijpt tussen rode wijnglazen en rodewijnglazen. Of niet, doordat onze taal veranderd is.

Maar als Google het verschil begrijpt en die zoekopdracht goed kan uitvoeren, dan zou het belangrijker kunnen worden dat jij weet hoe je samengestelde woorden moet schrijven. Je kunt hier alvast gaan oefenen.

Maar tot het zover is, is het sterk aan te raden om niet al te correct te schrijven. Want dat kost je bezoekers en dat kost je dus ook omzet.

Je leest dit artikel vast niet “zomaar”. Als je de vindbaarheid van je website zou willen verbeteren, lees dan vooral verder in de rubriek voor SEO-beginners.

Of lees direct verder over het dunnecontentfilter Panda (ook weer zo’n samengesteld woord …). Want dit artikel maakt deel uit van een serie over de Panda update.

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Het beeld in de uitgelichte afbeelding is van 13smok.

Gepubliceerd op: 18-9-2019
Voor het laatst bijgewerkt op: 24-1-2023

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven