Home » Organische zoekresultaten » Sitemap maken XML en HTML
HTML-sitemap en XML-sitemap

Sitemap maken XML en HTML

Leestijd: 8 minuten

Sitemap maken: XML en HTML

Wat is een XML-sitemap?

Een XML-sitemap is een sitemap die de structuur van je site laat zien. Mensen hebben er niets aan. Dit type sitemap is bedoeld voor zoekmachines.

Wat is een HTML-sitemap?

Een HTML-sitemap is een sitemap voor mensen. Het is een opsomming van al je pagina’s, blogposts, categorieën, tags en wat je verder op je website hebt staan.

Structuur van je website

Een XML-sitemap is een sitemap waarmee je aan  Google of een andere zoekmachine vertelt hoe je de structuur van je website is. Deze sitemap is echt alleen voor de zoekmachines. Het is als het ware een plattegrond van je website. Mensen hebben er niets aan.

Hij vertelt aan Google dat je pagina’s hebt en dat je categorieën hebt. En misschien dat je ook nog custom posts hebt. Maar hij vertelt niet welke pagina’s of artikelen dat zijn. Hij helpt Google om alles te vinden, maar verder is er niets op te zien.

XML-sitemap vinden

De XML-sitemap is er dus al, je hoeft ‘m alleen te vinden. En hij zit in de plugin SEO van Yoast. Zo kun je ‘m vinden:

 • Ga in de zijbalk naar SEO van Yoast
 • Kies voor “Algemeen”
 • Kies voor Functies en scrol door de lijst die je daar ziet staan.
 • Zorg dat het schuifje voor de XML-sitemap op “aan” staat.
 • En klik op het vraagteken.
xml sitemap maken
 • Als je op het vraagteken geklikt hebt verschijnt bovenstaande tekst.
 • Klik dan op “Bekijk de XML-sitemap en kopieer de URL.

Plattegrond van je site versturen

Zorg eerst dat je website verbonden is met Google Search Console en verstuur je XML-sitemap dan in Google Search Console.

Benodigde tijd: 5 minuten.

XML-sitemap van je website versturen in Google Search Console

 1. Ga naar Google Search Console en zoek de voorkeursversie van je website op.

  Waarschijnlijk zie je er 4 versies staan: eentje die begint met http://, een andere die begint met http://www, nog eentje die begint met https:// en eentje die begint met https://www. Als je niet weet wat de voorkeursversie is, ga dan naar je homepage, kopieer daar de URL en plak ‘m in een document. Dan zie je de URL van de voorkeursversie.

 2. Kijk nu in de zijbalk en zoek naar “Sitemaps”

  De zijbalk vind je links op de pagina.

 3. Vul nu de slug van je sitemap in

  Haal het begin van de URL weg, want die staat er al.

 4. Klik nu op “Verzenden”

  Als alles goed is gegaan verschijnt er daar onder in groen: “Succesvol”.

En als je denkt dat je webmaster dit vast wel geregeld heeft maar je weet het niet zeker, volg dan ook deze navigatie en controleer het gewoon even.

Functie van een XML-sitemap

Het versturen van een XML-sitemap is erg zinvol, maar ook als je dat niet doet gaat het meestal goed. Als de site structuur van je website logisch is en je pagina’s met elkaar verbonden zijn, dan is het niet beslist nodig om een sitemap te versturen.

Maar meestal zit een site als je begint wel logisch in elkaar, maar die logica wordt in de loop van de tijd vaak wat minder. Dat kun je vooral erg goed zien als je breadcrumbs op je site zet.

En ook als jouw site wel logisch in elkaar zit, ook dan helpt het versturen van een XML-sitemap ook om de vindbaarheid van al je pagina’s te verbeteren.

Google vindt het leuk!

Google vindt het fijn als je een XML-sitemap verstuurt. Want Google gebruikt de sitemap niet alleen als plattegrond van je website. Hij gebruikt ‘m ook als een kalender van je website.

Als je een sitemap verstuurt kan Google in de sitemap zien wanneer je een artikel voor het laatst hebt gewijzigd. Hij weet hierdoor of hij een artikel opnieuw moet crawlen, of dat dit niet nodig is omdat hij de inhoud al heeft en er niets gewijzigd is sinds de laatste keer.

Het allerbelangrijkste: het versturen van een XML-sitemap kan nooit in je nadeel uitpakken, terwijl het wel kan helpen. Doe het dus maar wel.

HTML-sitemap voor mensen

Je plaatst een HTML-sitemap op een aparte pagina van je website en je zet een linkje naar je HTML sitemap in de voettekst van je website. Zo kunnen mensen die de weg kwijt zijn op je website je HTML-sitemap gemakkelijk vinden.

Daarnaast geef je Google de mogelijkheid om eenvoudig en simpel alle pagina’s en alle blogposts op je website te crawlen.

Alle pagina’s?

Een plugin die de pagina’s van je site op een rijtje in de HTML-sitemap zet heeft een vervelend kantje: hij doet wat hij zegt, hij zet alle pagina’s neer.

Hij plaats in dat rijtje dus ook je verborgen pagina’s. Alles komt er te staan:

 • de pagina waar mensen komen na inschrijving voor je nieuwsbrief en waar je je weggever hebt staan
 • en de bedankpagina nadat iemand succesvol je contactformulier heeft gebruikt.

Echt alles staat dan in de sitemap en wil je natuurlijk niet. Daarom heb je een plugin nodig die deze pagina’s uitsluit, maar die heb ik niet kunnen vinden. Daarom gebruik ik de plugin Shortcodes Ultimate om mijn pagina’s in de sitemap te zetten.

HTML sitemap met Jetpack

Een HTML sitemap van je blogposts kun je heel gemakkelijk maken met de plugin Jetpack. Als je Jetpack hebt geïnstalleerd is dit super eenvoudig.

 • Maak een pagina aan
 • En zet op die pagina [ archives ]

Let op: ik heb een spatie geplaatst tussen de haken en de woorden, want anders werkt de shortcode en dan krijg je hier een eindeloze rij pagina’s en blogposts te zien. En dat niet de bedoeling van deze uitleg. Maar als jij al je blogposts in een lange rij op een pagina wilt zetten, dan moet je die spaties niet neerzetten.

Shortcodes Ultimate

En als je Shortcodes Ultimate op je site hebt staan dan kun je daar ook een HTML-sitemap van je blogposts mee maken. Als je deze plugin gebruikt, ste het dan zo in:

 • Open de shortcodes en zoek naar “Posts”.
 • Kies voor “templates/list-loop.php”
 • Posts per page: -1
 • Post types: Berichten
 • Taxonomy: Categorieën
 • Order: Descending
 • Order by: Date

Er staat nog meer in dat venster, maar dat mag je overslaan.

Sitemap voor pagina’s die je zelf kiest

Een sitemap maken voor pagina’s die je zelf kiest doe je zo:

 • Zet de hoofdpagina handmatig in de sitemap met een linkje.
 • Daarna open je Shortcodes Ultimate en je kiest voor: Sub-pagina’s.
 • De plugin vraag je nu om de ID van de hoofdpagina waar die subpagina’s bij horen. Die ID vind je helemaal bovenaan als je een pagina bewerkt. Iets als post=12345. Het getal dat je daar ziet staan is de ID van de pagina.
 • Geef ook de diepte aan: wil je alleen de subpagina’s of ook subpagina’s van subpagina’s enz. Probeer gewoon iets kijk dan wat je te zien krijgt.

Een lijst van pagina’s maakt je vindbaar voor Google

Het maken van een lijst met pagina’s garandeert dat er op je website een interne link staat naar al je blogposts zodat alles te vinden is. Maar je ziet zelden dat Google een een sitemap van een website op positie #1 in de zoekresultaten plaatst. Ik heb het in elk geval nooit gezien en ik vind dat ook geen nut hebben. Er zijn leukere pagina’s om bovenaan te plaatsen.

Ikzelf vertel daarom aan Google dat hij de links in de HTML-sitemap wel moet volgen, maar dat hij de sitemap niet in de zoekresultaten hoeft te plaatsen.

Als jij dit ook wilt doen ga naar de pagina waar je de sitemap hebt staan en scrol helemaal naar beneden naar de velden van Yoast. Hier zie je helemaal onderaan staan “Geavanceerd”. Open “Geavanceerd” en geef daar aan dat de pagina niet in de zoekresultaten hoeft te komen, maar dat Google de links wel moet volgen.

yoast geavanceerd
Richard S.T de Vries

Bijzonder prettige trainer

Judith de Vries is een bijzondere en prettige trainer op het complexe gebied van SEO. Op accurate en gedegen wijze maakt ze je wegwijs in SEO. Ze geeft nuttige en praktische adviezen waarbij leren door doen de rode draad vormt. Een training SEO bij Judith de Vries is voor dienstverleners, MKB’ers en ZZP’ers die SEO …

Bijzonder prettige trainer Lees meer »

XML en HTML sitemaps goed voor Google

Hoewel een XML-sitemap speciaal voor de zoekmachines is en een HTML-sitemap in de eerste plaats voor bezoekers is, zijn ze toch allebei goed voor SEO.

Deze twee sitemaps maken kost weinig moeite. Dit hoort bij de kleine dingetjes die je kunt doen en al die dingetjes samen beïnvloeden de positie van je webpagina’s in de zoekresultaten.

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Bronnen en credits

Gepubliceerd op: 21-3-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 14-1-2023

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven