Home » Organische zoekresultaten » SEO voor beginners » Tagline of ondertitel
tagline of ondertitel

Tagline of ondertitel

De tagline of ondertitel van je website staat op iedere pagina. Hij vertelt waar je website over gaat. Dit is de belangrijkste tekst op je website. Google leest ‘m ook en reken er maar op dat hij ‘m gebruikt! Omdat dit de belangrijkste tekst van je website is, is het niet overdreven om hier lang en diep over na te denken. En misschien moet je er ook mee experimenteren.

Leestijd: 5 minuten

Tagline of ondertitel

Wat is een tagline

De tagline is de ondertitel van je website. Hier vertel je waar je website over gaat. Belangrijk voor SEO én belangrijk voor mensen die op een willekeurige pagina van je blog landen.

Naam en tagline van je website

Naam van je website

De naam van je website hoort op iedere pagina helemaal bovenaan te staan, zodat mensen direct weten op welke website ze zijn. De naam van je website vertelt: “Waar ben ik?”

Tagline of ondertitel

Onder de naam van je website staat de tagline. De tagline is niet bij ieder theme zichtbaar en dat is jammer, want ook de tagline staat op iedere pagina van je website. Bij Divi theme moet je een add on kopen om een zichtbare tagline te kunnen maken. De tagline is het antwoord op de vraag: “Wat hebben ze hier?”.

Deze heerlijke uitleg over wat de titel en de tagline van je website in de praktijk betekenen heb ik niet zelf bedacht. Ik las deze uitleg in het boek *Verleiden op internet van Aartjan van Erkel.

Als de tagline op jouw website niet zichtbaar is dan moet je zorgen dat je op een andere manier op iedere pagina aan je bezoekers vertelt wat er op je website te vinden is.

*Affiliatelink

Betekenis van de tagline voor Google

Wat vertelt de tagline aan Google?

Als je wilt dat je website voor bezoekers zorgt, let er dan goed op wat je bij de ondertitel invult. Ikzelf experimenteer wel eens met de tagline en ik kan je verzekeren dat een wijziging in de tagline een verschil van honderden bezoekers per dag kan betekenen.

Begin van de tagline

Klein voorbeeld: als ik de ondertitel van mijn website begin met “Mailchimp expert” en de rest daarna noem, dan krijg ik veel meer bezoekers dan wanneer ik eerst begin met marketing en daarna pas “Mailchimp expert” benoem.

Realiseer je dat de inhoud van mijn website in beide gevallen precies hetzelfde is. Maar op “Mailchimp” wordt meer gezocht dan op andere termen. Dan begrijp je ook het belang van een uitstekende en glasheldere tagline. Je kunt ‘m gebruiken om je website te besturen.

Maak je tagline helder

Daarom: zorg dat je ondertitel invult, doe het goed en maak ‘m zo glashelder dat zelfs Google ‘m begrijpt. Wees niet te creatief, maar wees gewoon duidelijk. En je zult zien dat je meer bezoekers krijgt via de organische zoekresultaten.

Voorbeeld van verschillende taglines

Yoast

En dat geldt niet alleen voor mijn website. Ik heb Yoast dit ook zien doen en dat zal ook niet zonder reden zijn. Yoast had de prachtig geformuleerde tagline:

The art and science of search engine optimization

Dat is een prachtige formulering. Maar kijk eens heel goed naar de eerste woorden van deze zin, die volgens Google de belangrijkste woorden zijn. Als je zoiets doet met je tagline dan kun je verkeerde bezoekers aantrekken die niet naar je op zoek zijn én je website zal minder vaak aangeboden worden aan de mensen die wél naar je op zoek zijn.

En als je nu op de website van Yoast kijkt dan zie je als tagline vreselijk saaie zin:

SEO for everyone

Die eerste ondertitel was veel mooier en poëtischer, maar de huidige tagline laat aan duidelijkheid niets te wensen over.

Denk heel goed na wat je in deze regel zet want het is wel erg leuk om een originele tagline te bedenken, maar als die originele ondertitel zorgt dat je minder bezoekers krijgt dan doet hij niet voor je wat hij zou moeten doen.

Maak een ondertitel die helderheid schept voor de zoekmachines en die aan mensen duidelijk maakt waar je website over gaat. Zodat mensen die via de zoekmachines op een willekeurige blogpost geland zijn weten wat ze kunnen verwachten.

Hoe gebruiken bezoekers de tagline?

Voor bezoekers is deze tekst ook belangrijk want je kunt er niet op rekenen dat mensen op je homepage binnenkomen. Via de zoekresultaten kunnen mensen op iedere pagina en op iedere blogpost voor het eerst op je website komen. En dan is het erg belangrijk dat ze direct kunnen zien waar je website over gaat.

Verhelderend, praktisch, tot the point, inspirerend & waardevolle tips

Met 1 dag zoveel duidelijk geworden. Nu met alle kennis, inzichten en tips zelf met plezier de vervolgacties oppakken. Deze dag raad ik zeer zeker aan! Britt Edelenbosch

Bezoekers zijn veel intelligenter dan Google, dus bezoekers begrijpen een mooie, creatieve, poëtische tagline waarschijnlijk wel. Maar voordat ze een kans krijgen om ‘m te bewonderen moeten ze je website eerst vinden. Daarom: wees helder bewaar je poëzie voor iets anders want je wilt gevonden worden.

Titel en tagline invullen

Benodigde tijd: 3 minuten.

 1. Ga naar de zijbalk links

  Eerst inloggen in je website, dan zie je links een zijbalk staan.

 2. Kies voor “Instellingen”

  Als je daar met je muis naartoe gaat opent er een submenu.

 3. Kies nu voor “Algemeen”

  Bovenaan de pagina van de algemene instellingen zie je staan: “Website titel”. Daar vul je de naam van de website in.

 4. Ondertitel

  Direct onder de naam van de website zie je staan: “Ondertitel”. Daar vul je de tagline in.

Als je nou echt graag wilt dat je website goed gevonden wordt, volg dan een cursus SEO.

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Met dank aan pumpelhagen voor het materiaal in de uitgelichte afbeelding.

Gepubliceerd op: 5-5-2014
Voor het laatst bijgewerkt op: 20-12-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven