Home » Organische zoekresultaten » Tooltips en SEO
tooltips en seo

Tooltips en SEO

Leestijd: 5 minuten

Tooltips en SEO

Wat zijn tooltips?

Tooltips zijn kleine pop-ups die verschijnen als je met je muis over een moeilijk woord hovert. In een dergelijke pop-up zie je een uitleg van dat woord staan.

Tooltips maken is niet moeilijk: installeer een plugin en begin. Maar over tooltips en SEO lees ik overal juichende verhalen, maar ik vermoed dat dit dezelfde soort onzin als de onzin over SEO geoptimaliseerde websites. Het is nooit een plugin die het verschil maakt. Als er een verschil gemaakt wordt dan komt dat door wat jij met die plugin doet.

Wat je voor SEO moet doen: nadenken

Als je wilt dat je ook iets hebt aan tooltips, begin dan met nadenken.

 • Iedere tooltip krijgt een eigen pagina.
 • Hoeveel woorden staan er op die pagina?
 • Je kunt je tooltips zo uitgebreid maken dat het complete blogpostst zijn. Maar kunt je ze ook kort en bondig houden en dan heb je maar een paar regeltjes.

Als je net met tooltips begint weet je natuurlijk nog niet welke kant het op zal gaan en hoeveel tekst je voor iedere tooltip zult hebben. Omdat je dat niet weet zou ik beginnen met de plugin van Yoast zo in te stellen dat de tooltips standaard niet in de zoekresultaten komen.

Instellingen van Yoast

 • Zijbalk links
 • Yoast SEO
 • Zoekweergave
 • Contenttypes
 • Toon tooltips in de zoekresulaten – Nee

Door dit zo in te stellen voorkom je dat je een heleboel miniblogjes van 4 regels aan Google aanbiedt. Want er is maar 1 ding dat Google doet met miniblogjes van 4 regels: wegfilteren en daar kan je hele website last van krijgen.

Instellingen van Yoast overschrijven

Nou kan het natuurlijk gebeuren dat je een keer een tooltip schrijft die eigenlijk een volwaardige blogpost is: netjes opgemaakt, meer dan 300 woorden, afbeelding erbij etc. Als je dat een keer gedaan hebt kun je de standaard instellingen overschrijven en deze ene tooltip wel aanbieden aan Google.

Overschrijven doe je op de pagina waar je de tooltip schrijft:

 • Scrol naar beneden naar de velden van Yoast
 • Kies voor het tabblad “Geavanceerd”
 • Daar vraagt Yoast of je het toestaat dat de zoekmachines de pagina tonen en dan zeg je “ja”.

Tooltip creëert woordenlijst of glossary

Een tooltip plugin creëert vaak ook een woordenlijst of glossary. Hier staan alle woorden op een rijtje. En telkens als je een nieuw woord verklaart, komt er eentje bij. Dat is dus geen dunne content en als je die pagina een beetje opleukt, dan kun je ‘m zoekmachine-waardig maken. Je hoeft deze pagina dus niet uit de zoekresultaten te houden.

Maar of het zinvol is ‘m aan te bieden is een andere vraag, want waar gaat die pagina precies over? Gaat hij over van alles en nog wat? Kun je een zoekopdracht bedenken waar die pagina een antwoord op geeft? Als je dat kunt je geeft die pagina deze zoekterm als titel, dan kun je ‘m wel aanbieden.

Realiseer je dat er altijd een zoekopdracht nodig is voordat een pagina wordt aangeboden. En als die pagina over van alles en nog wat gaat, dan is het niet zo waarschijnlijk dat iemand een zoekopdracht intikt waar je glossary het beste antwoord op is.

Andere aandachtspunten bij tooltips

Hoeveel tooltips

Bedenk ook hoeveel tooltips je op een pagina kunt zetten zonder vervelend te worden. Een pagina waar zo ongeveer ieder woord gemarkeerd wordt met een stippellijntje ziet er niet uit alsof het een gemakkelijk te begrijpen pagina zal zijn. En dan ga ik maar liever naar een andere website.

12-jarigen

Houd er ook heel goed rekening mee dat Google wil dat je schrijft op een niveau dat door 12-jarigen begrepen kan worden. Tooltips veranderen daar niets aan. Gebruik ze dus niet om pagina’s te maken die bomvol jargon staan en de onbegrijpelijkheid van je pagina’s te verbeteren met behulp van tooltips, want dan doe je het niet helemaal goed.

Besef dat je met jargon alleen concurrenten zult aantrekken en geen klanten. Ook niet als je dat jargon verduidelijkt met een tooltip.

Snelheid van je website

Tooltips vertragen je website en de snelheid van je website is een ranking factor. Denk daar dus ook over na voor je een plugin installeert.

Of het gebruiken van tooltips goed is voor je ranking hangt er dus vanaf wat jij ermee doet. Als jij ze goed gebruikt, dan kunnen ze voor je lezers behulpzaam zijn en je website verrijken. En als je ze verkeerd gebruikt, dan creëer je een heleboel dunne content en dan zal je website uit de zoekresultaten weggefilterd worden.

Of het gebruiken van tooltips goed is voor je ranking hangt er dus vanaf wat jij ermee doet. Als jij ze goed gebruikt, dan kunnen ze voor je lezers behulpzaam zijn en je website verrijken. En als je ze verkeerd gebruikt, dan creëer je een heleboel dunne content en dan zal je website uit de zoekresultaten weggefilterd worden.

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Meer in deze rubrieken: ,

Tooltips en SEO: met dank aan Geralt voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Gepubliceerd op: 25-4-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 29-12-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven