Home » Organische zoekresultaten » Zoektermen onderzoek » Wat is zoektermen onderzoek
wat is zoektermen onderzoek

Wat is zoektermen onderzoek

Wat is zoektermen onderzoek

Als je zoektermen onderzoek doet ga je kijken hoe vaak een zoekterm op het web voorkomt, ofwel hoe groot de concurrentie is voor een specifieke zoekterm. Dat is belangrijk want voor sommige zoektermen is de concurrentie veel groter dan voor andere zoektermen. En hoe groter de concurrentie is, hoe moeilijker het is om voor die zoekterm heel hoog in Google te komen.

En je gaat uitvinden welke zoektermen echt relevant zijn voor jouw business. Ofwel: je wilt weten welke zoektermen mensen gebruiken die het in zich hebben om je klant te worden.

Als je ontdekt dat je een zoekterm wilt gaan gebruiken waar heel veel concurrentie voor is, dan kun je uitwijken naar een long tail zoekterm. Een longtail zoekterm zal minder vaak ingetikt worden in het zoekveld van Google, maar met long tail zoektermen heb je ook met minder concurrentie te maken. Daardoor is het gemakkelijker om heel hoog in de zoekresultaten te komen als je long tail zoektermen gebruikt.

Soort zoekresultaten

Je gaat ook de zoekterm ook zelf even intikken in het zoekveld van Google om te kijken welke zoekresultaten Google geeft voor die zoekterm. Als je ziet dat die zoekresultaten over een totaal ander onderwerp gaan dan jouw pagina of blogpost, dan is het geen geschikte zoekterm.

Voorbeeld van een ongeschikte zoekterm

Heel lang geleden toen ik dit allemaal nog niet wist heb ik een keer een artikel geschreven met de titel: “Beginnen met pinnen”. Dat artikel ging over Pinterest.

Best een leuke titel, maar ik kreeg geen bezoekers. En dat is heel begrijpelijk, want mijn artikel stond in de zoekresultaten tussen artikelen over pinautomaten en daar hoorde het helemaal niet. Dit moet je dus voor je gaat schrijven even onderzoeken.

Gebruiken mensen de zoekterm?

En dan natuurlijk het belangrijkste: gebruiken mensen de zoekterm? En hoe vaak gebruiken ze de zoekterm?

Hoe vaak mensen een zoekterm gebruiken is uiterst waardevolle kennis. Hier kom je niet zomaar achter. Daar heb je een tool voor nodig. Maar omdat die kennis zo waardevol is, is het gebruik van zo’n tool niet goedkoop.

Tools voor zoektermen onderzoek

Er zijn een heleboel tools waar je zoektermen onderzoek mee kunt doen. Vaak is er een gratis versie die je of tijdelijk kunt gebruiken, of die juist de waardevolle informatie achterhoudt, of je kunt maar een paar zoektermen onderzoeken.  Ik noem er hieronder een paar:

Maar allemaal hebben ze wel een of ander vreselijk nadeel of je moet heel veel betalen. En een hoge prijs kan voor een kleine onderneming lastig zijn. Vaak gaat het om vaste maandelijkse kosten en die moet je er natuurlijk ook uit halen.

Verhelderend, praktisch, tot the point, inspirerend & waardevolle tips

Met 1 dag zoveel duidelijk geworden. Nu met alle kennis, inzichten en tips zelf met plezier de vervolgacties oppakken. Deze dag raad ik zeer zeker aan! Britt Edelenbosch

Zoektermen onderzoek: goedkope makkelijke manier

Voor het probleem van de hoge prijs van het gebruik van een keyword tool moet je heel praktisch denken en soms een omweg maken.

  • De makkelijkste manier om aan zoektermen te komen die door je doelgroep worden gebruikt is: praat met je klanten en luister naar je klanten. Hoe noemen je klanten het onderwerp waar je over wilt gaan schrijven?

Je hoeft immers niet door iedereen gevonden te worden. Je moet gevonden worden door mensen die hetzelfde willen als je klanten.

  • Controleer daarna of je met die zoekterm wel tussen de juiste zoekresultaten komt te staan.
  • En kijk hoeveel documenten er op het web staan met die specifieke zoekterm.

Hierboven zie je een zoekterm die erg vaak voorkomt op het web. Het getal in de rode cirkel gaat over het aantal documenten die er op het web staan met deze zoekterm er in.

Dat zijn er zoveel dat het erg lastig wordt om hier heel hoog mee te komen. In dat geval kies je voor een long tail zoekterm. Ofwel: wat zeiden je klanten nog meer? Of typ je zoekterm in in het zoekveld van Google en kijk hoe Google je term aanvult. Misschien kun je daar iets mee. En je kunt ook een long tail zoekterm opvragen op de website van Yoast bij Yoast suggest. Zorg dat je de juiste taal instelt.

Publiceren op de gok

Als je het gebruik van een tool voor zoektermen onderzoek niet kunt betalen dan laat je je dus leiden wat je klanten zeggen en door hoe je klanten je product of dienst benoemen. Dat is publiceren op de gok. Je zult dan misschien niet de allerbeste zoekterm te pakken hebben, maar je hebt ook niet de slechtste zoekterm te pakken.

En dan wacht je een poosje. Daarna ga je naar Google Search Console. In Google Search Console ga je kijken naar aanleiding van welke zoektermen jouw pagina of blogpost is aangeboden. Google is best slim en hij begrijpt tegenwoordig ook synoniemen. Soms zie je daarom in Google Search Console synoniemen staan die je in je artikel zou kunnen verwerken. En dan wacht je weer even en dan kijk je opnieuw om te zien of dit geholpen heeft.

Vroeger kon je in Google Search Console ook long tail zoektermen vinden. Tegenwoordig niet meer. Als zoektermen heel weinig gebruikt worden laat Search Console ze niet meer zien. Omwille van de privacy van de zoeker, zegt Google. Dit is natuurlijk onzin, want je kunt in Google Search Console wel zien dat er gezocht is, maar niet door wie. Die privacy is dus sowieso gewaarborgd.

Maar we moeten roeien met de riemen die we hebben en wie niet rijk is moet geduld hebben. Tools voor zoektermen onderzoek zijn vreselijk handig en het is ook beslist aan te raden om ze te gebruiken. Maar als deze tools voor jou te duur zijn, dan is het niet hopeloos. Als je de tolweg niet kunt nemen, dan kun je ook via de binnenwegen op je bestemming aankomen.

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Gepubliceerd op: 3-11-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 29-12-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven