Home » Organische zoekresultaten » Wie zijn je online concurrenten
concurrentie op het web

Wie zijn je online concurrenten

Leestijd: 5 minuten

Wie zijn je online concurrenten?

Je online concurrenten zijn documenten die die over soortgelijke zaken gaan als de onderwerpen waar jij over publiceert.

Wil je weten hoeveel concurrentie je hebt op het web? Type dan eens een zoekterm in waar je graag op gevonden zou willen worden. Bovenaan de pagina van Google zie je dan een getal, bijvoorbeeld: ongeveer 1 miljoen zoekresultaten. Dat is de concurrentie voor die specifieke zoekterm.

Als jij wilt dat jouw website op die zoekterm gevonden wordt, dan moet je betere content aanbieden dan er in die miljoen andere documenten staat. Zo simpel is het.

Gevonden worden betekent: voldoen aan de eisen die Google stelt

Halfslachtigheid gaat niet lukken

Dit lijkt voor de hand liggend, maar dat is het voor veel mensen niet. Garanties om hoog in de zoekresultaten te komen kunnen niet gegeven worden. Dit kan niet omdat je niet weet niet welke prachtige documenten een ander gaat aanbieden aan de zoekmachines.

Maar zeker is dat er anderen zijn die erg hun best doen om hun documenten hoog in de zoekresultaten te krijgen. Daarom kun je er ook zeker van zijn dat het niet zal lukken als jij halfslachtige keuzes hierin maakt.

Misschien vind je dat het mooi meegenomen is als je hoog in de zoekresultaten komt. Maar dat het zonder dat ook wel zal lukken. Vergeet een hoge positie in de zoekresultaten dan maar want dan gaat het niet lukken. Content marketing vraagt een behoorlijke inspanning van je.

Online concurrentie: documenten over hetzelfde onderwerp

Online concurrentie met jezelf

Allereerst: je concurreert met jezelf. En hoe groter je website wordt, hoe groter die concurrentie met jezelf op het web ook wordt. Tenzij je hier iets aan doet.

Ook hoor ik vaak dat bedrijven of organisaties die weinig concurrentie hebben denken dat dit betekent dat ze ook weinig concurrentie op het web hebben. Zo is het niet. Je concurrenten op het web zijn documenten. En dat kunnen documenten zijn van mensen met wie je in het echte leven eigenlijk samenwerkt. Bekijk deze voorbeelden maar eens.

Fonsenwerving

Je doet aan fondsenwerving voor een goed doel: alle andere goede doelen zijn je concurrenten op het web.

Je denkt misschien dat dit niet zo is omdat jouw organisatie iets heel anders doet dan andere organisaties. Het punt is echter: je weet niet waar mensen precies naar op zoek zijn. Misschien zijn ze niet speciaal betrokken bij jouw organisatie. Misschien willen ze gewoon voor het einde van het jaar nog een grote donatie doen.

Thuiszorgorganisatie

Je hebt een thuiszorgorganisatie: op het web concurreren de webpagina’s van vrijwilligersorganisaties met jouw webpagina’s.

Je denkt misschien dat dit niet zo is omdat jouw organisatie professionele zorg biedt die vrijwilligers niet kunnen bieden. Maar dat is niet waar het op het web om gaat. Op het web worden documenten aangeboden naar aanleiding van een zoekopdracht en wat mensen als zoekopdracht gaan intikken kun jij niet sturen. Dit kun je alleen onderzoeken.

Kunstschilder

Je hebt een unieke website over een kunstschilder. Jouw website is de enige website die over deze kunstschilder gaat.  Alle grote musea zijn je eerste concurrenten. Daarna zijn alle websites die over schilderkunst gaan je concurrenten.

Vergis je niet: ook als jij deze enige bent met een website over deze specifieke kunstschilder, ook dan heb je concurrentie. Als mensen niet speciaal naar deze kunstschilder op zoek zijn, dan worden alle documenten aangeboden die over soortgelijke kunstschilders gaan.

Auteur

Je bent de enige met  een website over heel speciale auteur.

Bol.com is je grootste concurrent. Daarna volgen alle websites die over dezelfde schrijver publiceren. En dan websites die publiceren over schrijvers die soortgelijke boeken schrijven.

Sportclub

Je beheert een website voor een sportclub.

Alle andere websites over jouw sport zijn je concurrenten op het web, ook als ze in een heel ander deel van het land zitten. En daarna zijn alle websites over andere sporten en over sport in het algemeen je concurrenten op het web.

En er zijn ook tools waarmee je online concurrenten kunt vinden.

Karin de Knegt transparant

Direct met de toepassing van SEO bezig

Eerder heeft Judith mij prima geadviseerd en geholpen met het opzetten van nieuwsbrieven in Mailchimp. De afgelopen periode heeft ze uitstekend werk verricht door mij wegwijs te maken in de wereld van SEO. Judith legt heel helder en stapsgewijs de elementen van SEO uit. Door met Skypesessies te werken ben je direct met de toepassing …

Direct met de toepassing van SEO bezig Lees meer »

Persoonlijke zoekresultaten

Nu denk je misschien: “Gelukkig, dit is niet aan de orde, mijn website staat hoog in de zoekresultaten”. Maar ook als jij dat ziet zegt niets, want dat zijn jouw persoonlijke zoekresultaten. Als ik op zoek ga naar jouw dienst krijg ik heel andere zoekresultaten waar jouw website mogelijk niet bij zit.

Hoe vaker je op zoek gaat naar je eigen website, hoe hoger je ‘m in de zoekresultaten zult zien verschijnen.

Als je dit wilt testen, gebruik dan een incognito-venster of maak een verbinding tussen je website en Google Search Console.

Het is prima mogelijk om op specifieke zoektermen hoog in de zoekresultaten te komen, maar het is niet gemakkelijk. Je moet er iets voor doen, je moet eraan trekken.

Online marketing is natuurlijk niet hetzelfde als af en toe iets op social posten. In deze download leg ik je uit hoe online marketing werkt.

En dan weet je ook waarom jouw online marketing niet werkt en daar kun je dan iets aan doen.

Concurrentie op het web: met dank aan ijmaki voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Gepubliceerd op: 12-12-2015
Voor het laatst bijgewerkt op: 23-1-2023

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven