Home » Organische zoekresultaten » Zoekveld plaatsen op je website
zoekveld op je website plaatsen

Zoekveld plaatsen op je website

Leestijd: 7 minuten

Een zoekveld plaatsen

Een zoekveld op je website is een uitstekend idee! Een zoekveld op je website is niet alleen heel erg behulpzaam voor je bezoekers. Het zoekveld geeft ook een schat aan informatie die je kunt gebruiken om je blogposts te verbeteren. En je kunt deze informatie ook gebruiken om te weten waar je over zou moeten schrijven.

Vaak heb je een zoekveld op je website want het zit standaard in veel themes. Dat zoekveld moet op iedere pagina staan. Maar soms zit het zoekveld onder een plusje helemaal bovenaan de website. En als jij het daar niet zoekt, dan vind je het zoekveld ook niet.

Dat is niet handig, want je wilt graag dat mensen het zoekveld gebruiken! Daarom heb ik nu een goed zichtbaar zoekveld.

Een zoekveld geeft een schat aan informatie

Het zoekveld op je website geeft een schat aan informatie, want de zoektermen die in het zoekveld op je website worden ingetikt zijn de zoektermen die echte mensen gebruiken om iets te vinden op jouw website.  Het zou daarom jammer zijn als jij deze zoektermen niet terug kunt lezen. Gelukkig kan dat wel.

Zoekveld bijhouden in Google Analytics

Benodigde tijd: 10 minuten.

 1. Ga naar Google Analytics naar het beheerdersgedeelte

  Het beheerdergedeelte vind je door links onder op het tandwiel te klikken.

 2. Klik hier op de kolom “Weergave”

  Dat is de derde kolom.

 3. Instellingen voor data weergave

  In deze derde kolom kies je voor “Instellingen en dataweergave”. Dat staat bovenaan.

 4. Site Search bijhouden

  Scrol nu helemaal naar beneden tot je ziet staan: “Site Search bijhouden”.

 5. Site Search aanzetten

  Site Site Search aanzetten door het schuifje om te zetten.

 6. Queryparameter

  Ga nu even naar je website naar de kant waar je bezoekers ook komen en ga eens via het zoekveld ergens naar zoeken. Je ziet dan helemaal bovenaan in je browser dat je iets zoekt: URL/?s=ik-zoek-iets. De queryparameter staat achter het vraagteken en voor =. Zoals je ziet is de queryparameter bij mijn website een s. Maar dat kan bij jouw website anders zijn.

  queryparameter

 7. Neem de queryparameter mee naar Analytics

  Je neemt de queryparameter nu mee naar Google Analytics en die vul je in in het daarvoor bestemde vakje. 
  queryparameter invullen

 8. Scrol nog iets verder

  En sla het op.

Nu gaat Google Analytics bijhouden wat mensen intikken in het zoekveld van je website.

Filter maken

Je kunt in Google Analytics een filter maken dat dat je toont welke zoektermen mensen op je website intikken.

Goed, dan weet je welke zoektermen mensen intikken, maar wat kun je ermee? De bezoeker heeft gevonden wat hij zocht, of niet. Maar hoe het ook is: deze bezoeker is weg.

Denk er dan aan dat als je weet dat één persoon ergens naar zoekt, er gewoonlijk veel meer mensen zijn die daarnaar zoeken. Kijk daarom goed naar die zoektermen en kijk welke zoekresultaten je website toont naar aanleiding van die zoektermen. Dan kun je zien wat je bezoekers gevonden hebben en óf ze het antwoord op hun vraag wel gevonden hebben op je website.

Zoekopdrachten terugvinden

Om dit zien wat mensen gedaan hebben moet je natuurlijk wel even geduld hebben. Dan ga je weer naar Analytics en gaat in de zijbalk naar:

 • Gedrag
 • Site content
 • Zoekopdrachten op site
 • En dan vind je daar 4 tabbladen

Overzicht

Hier vind je een overzicht met o.a. het percentage van het aantal bezoekers die je zoekveld gebruikt hebben.

Gebruik

Hier zie je waarin bezoekers die je zoekveld gebruikt hebben verschillen van bezoekers die dat niet gedaan hebben. Zaken als verschil in bouncepercentage en hoe lang ze bezig zijn geweest op je website.

Zoektermen

Daar staan de zoektermen die mensen in je zoekveld hebben ingetikt.

Zoekpagina’s

Hier vind je zaken als zoekdiepte en hoe lang mensen nog bezig zijn geweest op je site nadat ze een zoekopdracht ingetypt hebben.

Werkt alles goed?

Het was ons in de eerste plaats begonnen om die zoektermen, dus daar gaan we nu even naar terug. Je kunt hier verschillende dingen mee doen. Tik de gebruikte zoektermen zelf eens in en kijk welke antwoorden mensen krijgen.

Zijn de antwoorden relevant?

Zijn de pagina’s en blogposts die je website aanbiedt naar aanleiding van die zoektermen werkelijk relevante antwoorden? Als dat niet zo is, dan moet je content gaan ontwikkelen en bestaande content gaan verbeteren.

Komt de content naar boven?

Misschien ook kan je website geen antwoorden aanbieden terwijl je er wel over geschreven hebt. Dat betekent dat er iemand op je website is geweest die andere woorden gebruikt dan jij hebt gedaan. Die persoon heeft daarom niet gevonden wat hij zocht. Gemiste kans.

Maar nu je dit weet kun je daar iets aan doen. Ga naar het artikel dat die persoon zocht en verwerk de woorden die hij gebruikt heeft in je artikel. Als je de zoekterm daarna opnieuw intikt in je zoekveld, dan zul je zien dat je artikel nu wel wordt aangeboden.

Uit de zoekresultaten houden

Je hebt waarschijnlijk ook pagina’s op je website staan die juist niet gevonden moeten worden. Bijvoorbeeld je bedankpagina als iemand zich heeft ingeschreven voor je nieuwsbrief of iets anders.

Als je niets doet en mensen tikken relevante zoektermen in in je zoekveld, dan komen deze pagina’s gewoon in de zoekresultaten op je website. Als je dat niet wilt, dan kun je een plugin installeren waarmee je deze pagina’s uit de zoekresultaten kunt houden. Dat is de plugin Search exclude.

Als je deze plugin installeert dan zie je daarna bij iedere pagina of blogpost in de zijbalk een mogelijkheid om een vakje aan te vinken. En dat vakje zie je ook als je de functie “snel bewerken” van een pagina of blogpost gebruikt.

Verhelderend, praktisch, tot the point, inspirerend & waardevolle tips

Met 1 dag zoveel duidelijk geworden. Nu met alle kennis, inzichten en tips zelf met plezier de vervolgacties oppakken. Deze dag raad ik zeer zeker aan! Britt Edelenbosch

AVG en Analytics

Om Google Analytics te kunnen gebruiken heb je toestemming van je bezoeker nodig. Hiervoor kun je een plugin installeren. Er zijn meerdere plugins beschikbaar die je kunnen helpen om deze toestemming te vragen. Als je geen plugin hiervoor wilt gebruiken kun je Google Analytics anonimiseren.

Dat een zoekveld op je website meer kan doen dan je bezoekers helpen, daar zou je misschien niet zo snel aan denken. En zo zijn er meer dingen waar je niet zo snel aan zou denken.

Een zoekveld op je website kan enorm helpen bij het verbeteren van je vindbaarheid want je krijgt door een zoekveld de zoektermen die je bezoekers gebruiken aangereikt. Doen dus!


Ik vind dat je verder zou moeten gaan lezen in de rubriek over organische zoekresultaten. Want er zijn veel meer dingen die je zou kunnen doen en waar ik in andere artikelen over vertel. En je kunt natuurlijk ook SEO gaan leren in een cursus.

seo 200

Gratis checklist SEO

Eerst een checklist, dan een gouden tip van Google zelf en daarna blogupdates als ik iets nieuws publiceer.

Als je nou echt iets wilt met SEO, dan moet je natuurlijk inschrijven!

Gepubliceerd op: 19-7-2017
Voor het laatst bijgewerkt op: 20-12-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven