Short URLs in je nieuwsbrief

shorts urls in je nieuwsbrief
Je bent hier: Home » Blog » Mailchimp Specialist » Short URLs in je nieuwsbrief


Short URLs in je nieuwsbrief, is dat een goed idee of juist niet? Het lijkt in elk geval wel een goed idee en daarom doen sommige mensen dat ook. Maar hoe zit het nou echt?


Omleidingen in je nieuwsbrief

Een short URL is een ingekorte URL. Een ingekorte URL hoef je niet te gebruiken omdat hij makkelijker te onthouden zou zijn doordat hij korter is. Want zo’n ding bestaat uit een aantal willekeurige cijfers en letters en is dus helemaal niet makkelijker te onthouden dan een langere URL waar betekenisvolle woorden in verwerkt zijn.

Maar “makkelijk te onthouden” is ook meestal niet de reden om een short URL te willen gebruiken. Meestal gaat dit om de statistieken die je erbij krijgt.

Bitly

Neem bijvoorbeeld bitly. Als daar een URL aanmaakt dan telt het systeem hoe vaak erop geklikt is en dat geeft een mooie statistiek.

Op het web kan dat handig zijn, vooral als je ergens iets wilt publiceren en het platform geeft je geen statistieken. En om deze reden willen mensen vaak ook een short URL plaatsen in een nieuwsbrief. Vooral grote bedrijven zijn geneigd dit te doen.

Bijvoorbeeld omdat een manager van een afdeling een stukje aanlevert en graag zelf bij wil houden of er op de link geklikt is. Heel begrijpelijk, maar een bijzonder slecht idee en ik zal je uitleggen waarom dit zo’n slecht idee is.


Short URLs in je nieuwsbrief

Om te begrijpen waarom het een slecht idee is, moet je eerst begrijpen wat een short URL doet. Een short URL kort niet alleen de oorspronkelijke URL in. Hij doet meer: hij maakt een omleiding.

  • Mensen klikken op de link en gaan dan naar het platform van de short URL waar de click genoteerd wordt in een statistiek.
  • Daarna stuurt het platform die mensen door naar de plaats waar ze moeten zijn.

Maar als je dit in een nieuwsbrief doet, gaat het anders.

  • Het platform waar je de nieuwsbrief maakt, maakt een omleiding. Zij plaatsen een link onder jouw link om de clicks op die link te kunnen noteren.
  • Als jij een short URL gebruikt, dan is niet 1 omleiding, maar dan zijn er 2 omleidingen.

Dit is net even te veel om acceptabel te zijn voor de spamfilters.

Spamfilters en short URLs

Ieder nieuwsbrief moet zich door een spamfilter heen wriemelen voordat hij in de mailbox belandt. Het is op zich al wonderbaarlijk dat dit zo vaak lukt. Maar met een dubbele omleiding erin heb je 2 onnodige risico’s:

  1. De spamfilters vertrouwen die dubbele omleiding niet en leveren je nieuwsbrief daarom maar niet af.
  2. Of het lukt niet om de nieuwsbrief met die dubbele omleiding ongeschonden door de spamfilters te wriemelen en de link breekt. En dan heb je een gebroken link in je nieuwsbrief.


Een URL in een nieuwsbrief moet via de kortste weg van A naar B gaan, omdat je platform er al een omleiding voor statistieken onder zet.


Short URLs in je nieuwsbrief

Short URLs kun je daarom beter niet in je nieuwsbrief plaatsen. Je hebt ze ook niet nodig, want zowel Mailchimp als MailerLite geven je mooie statistieken. Hier kun je meer lezen over de statistieken van Mailchimp en hier vind je meer over de statistieken van MailerLite.

E-mailmarketing lijkt heel eenvoudig, maar er zitten haken en ogen aan waardoor het ook heel gemakkelijk fout kan gaan. Zonder dat je weet dat je iets fout doet.

Als jij ineens ontdekt dat je nieuwsbrief meer dan gemiddeld in de spamfilters komt, dan heb je waarschijnlijk iets fout gedaan. Ga dan vooral niet door met mailen zonder dat je weet wat er mis gaat, want hoe langer je dan doorgaat met mailen, hoe lastiger het is om de fout te herstellen.

En zoiets beïnvloedt ook toekomstige e-mails die je gaat versturen naar mensen die nu nog helemaal niet op je lijst staan.

Ondertussen: e-mailmarketing staat of valt bij lijstgroei. Zorg daarom voor een gezonde groei van je lijst.


Verder lezen

pijltje

Zowel door Mailchimp als door MailerLite ben ik erkend als e-mail specialist. Als je nieuwsbrief in spam komt kan ik de oorzaak achterhalen.


spam onderzoek

Spam onderzoek

Als je nieuwsbrief in spam komt kun je laten onderzoeken wat hiervan de oorzaak is. En dan kun je het probleem verhelpen.

aflevering nieuwsbrief

Aflevering

Als een goede aflevering van je nieuwsbrief een probleem is, verbeter je nieuwsbrief dan met de tips in deze rubriek.

Short URLs in je nieuwsbrief was last modified: by

Auteursrecht afbeelding: Dmitry Guzhanin

Short URLs in je nieuwsbrief was last modified: by