Home » Blog » Marketing voor dienstverleners » Sint Maarten en ondernemen
Sint maarten en ondernemen

Sint Maarten en ondernemen

Geschatte leestijd: 5 minuten

Sint Maarten en ondernemen

Sint Maarten is een kinderfeest dat in sommige delen van Nederland op 11 november gevierd wordt. In Duitsland vieren ze het ook naar het schijnt, maar dat weet ik allemaal niet precies. De kinderen gaan met een lampion in hun hand langs de deuren. Ze zingen een speciaal Sint Maarten liedje en dan krijgen ze een snoepje.

Dit is een feest voor kinderen tot een jaar of 12. Vanaf een jaar of 12 gaan ze niet meer langs de deuren. Dan gaan ze snoepjes uitdelen. Maar dit verhaal gaat over kinderen die langs de deuren gaan.

Wat heeft Sint Maarten met ondernemen te maken?

Lichtjes en zingen

Judith

Ik was een schattig lief meisje en ik dacht dat Sint Maarten een feest was van lichtjes en liedjes zingen. Dus ik liep rond met een lichtje en zong liedjes.

Ook als ik tussen 2 huizen in was. Bij elk huis zong ik het liedje helemaal uit. En daarna begon ik direct opnieuw. Ook als ik al snoep gehad had. Logisch natuurlijk, want dat liedje had volgens mij niets met snoep te maken.

Mijn vriendje, een buurjongetje deed dat heel anders.

Strategisch plan

Al dagen dagen tevoren was hij een strategische route aan het uitstippelen. Want dat feest duurt niet eeuwig. Rond 8 uur ‘s avonds is het voorbij en dan krijg je niets meer.

Zijn uitdaging was daarom om in beperkte tijd zoveel mogelijk snoep binnen te halen en dat lukt natuurlijk het beste als je een strategische route uitzet. Liever een flat dan een villawijk, want in een flatgebouw liggen de deuren naast elkaar.

Ondernemen

Wat voor ondernemer ben jij?

Wat ben jij voor ondernemer? Zing jij liedjes tussen 2 huizen in? Of heb jij een strategische route uitgezet? Gaat het je om lichtjes en liedjes of is snoep verwerven ook belangrijk?

Ben jij een ondernemer?

Ga eens na bij jezelf of jij in de eerste plaats een ondernemer bent met een bedrijf dat specifieke vakkennis aanbiedt. Of ben jij in de eerste plaats een beoefenaar van je beroep en is je onderneming de vormgeving?

Het verschil

Iemand die in de eerste plaats bijvoorbeeld een coach is, zal het fantastisch vinden om mensen te helpen door middel van coaching. Dat is ook fantastisch, maar iemand die in de eerste plaats ondernemer is zal daar ook voor betaald willen worden.

Er is een wezenlijk verschil tussen loondienst en ondernemerschap.

  • In loondienst kun je je het je permitteren om jezelf te zien als een beoefenaar van je beroep, want je werkgever is de ondernemer die zorgt dat er klanten komen.
  • Maar als je zelf ondernemer bent, dan moet jij zelf de ondernemersgedachten cultiveren. En als je in deze situatie jezelf in de eerste plaats ziet als een beoefenaar van je beroep, dan doet dat iets.

En het kan nog lastiger, want je hebt nog meer rollen dan je beroeps-rol en de rol van ondernemer. Je bent ook nog moeder, partner, vader, broer, zus, opa, oma, vriend of vriendin. En die rollen kunnen allemaal concurreren met je rol als ondernemer.

Wat je zelfbeeld doet

Als je te weinig klanten hebt en jezelf in de eerste plaats ziet als een beoefenaar van je beroep, dan zul je de oorzaak van het tekort aan klanten zoeken bij je vakkennis. En hierdoor zul je een vakinhoudelijke cursus een hogere prioriteit geven dan marketing. En daar kun je eeuwig mee doorgaan. En dat doe je ook veel liever want je hebt niet voor niets voor dit vak gekozen.

Maar als je jezelf ziet als een ondernemer die een vak uitoefent en je hebt in deze situatie te weinig klanten, dan zul je niet gaan twijfelen aan je vakkennis, maar je energie in marketing stoppen. Ook al wil je liever een vakinhoudelijke cursus doen dan zul je daar toch niet voor kiezen, want je onderneming vraagt iets anders van je.

Heb jij een strategische route naar het succes? Of wil je gewoon mensen helpen door je vak uit te oefenen?

Als jij met weinig snoepjes thuiskomt, moet je dan je liedje verbeteren of moet je je route langs de huizen verbeteren?

Ik heb geleerd dat een strategisch plan meer oplevert dan gewoon lekker zingen en dat zingen tussen 2 huizen in nooit snoep kan opleveren. Dat kan ik jou ook leren terwijl je evengoed gewoon kunt blijven zingen.

Hoe werkt online marketing

Online marketing is natuurlijk niet hetzelfde als af en toe iets op social posten. In deze download leg ik je uit hoe online marketing werkt.

En dan weet je ook waarom jouw online marketing niet werkt en daar kun je dan iets aan doen.

Gepubliceerd op: 8-11-2021
Voor het laatst bijgewerkt op: 27-11-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven