sitemap voor seo

Sitemap voor SEO maken

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Een sitemap voor SEO is een plattegrond van je website. Een sitemap helpt Google om je website te indexeren. 

Hier kun je lezen wat de verschillen zijn tussen een HTML-sitemap en een XML-sitemap, hoe je ze maakt en hoe je een XML-sitemap in Google Search Console kunt versturen.

Er zijn twee soorten sitemaps zijn. Dat zijn een XML sitemap en een HTML sitemap. Ik zal beginnen met je het verschil tussen tussen deze twee sitemaps uit te leggen.


XML sitemap voor SEO

Een XML sitemap is een sitemap waarmee je aan  Google of een andere zoekmachine vertelt hoe je de structuur van je website is. Deze sitemap is echt alleen voor de zoekmachines. Het is als het ware een plattegrond van je website. Mensen hebben er niets aan.


Waar is de XML sitemap van SEO met Yoast

Je kunt een XML sitemap voor SEO maken met de plugin SEO van Yoast. Als je deze plugin geïnstalleerd hebt ga dan in de zijbalk naar

  • SEO
  • Algemeen
  • Functies
  • even scrollen: XML sitemaps

Daar staat een linkje voor je klaar dat naar de XML sitemap leidt. Klik daarop en kopieer de URL.

Yoast XML sitemap

Ga dan naar Google Search Console en verstuur je XML sitemap. Dat is alles. Deze sitemap heeft geen waarde voor je bezoekers want ze kunnen er niets op zien.


XML sitemap versturen

Zorg eerst dat je website verbonden is met Google Search Console. En dan ga nu je XML-sitemap versturen.

Zoek in Search Console in het dropdown links boven je website op en klik daarna in de zijbalk op Sitemaps.

sitemaps

Verstuur nu je sitemap. Zet de URL van de sitemap in het daarvoor bestemde vakje en klik op Verstuur.

sitemap versturen

Sitemap voor SEO: zoekmachines

Het versturen van een XML sitemap is voor jouzelf meestal niet echt nodig. Als de SEO structuur van je website logisch is en je pagina’s met elkaar verbonden zijn, dan is het voor jouzelf niet beslist nodig om een sitemap te versturen.

Maar aan de andere kant, als je site erg groot is of minder logisch in elkaar zit, dan helpt het wel de vindbaarheid van je pagina’s te verbeteren.


Google vind het leuk!

Google vindt het echter heel fijn als je een sitemap verstuurt. Want Google gebruikt de sitemap niet alleen als plattegrond van je website. Hij gebruikt ‘m ook als een kalender van je website.

Als je een sitemap verstuurt kan Google in de sitemap zien wanneer je een artikel voor het laatst hebt gewijzigd. Hij weet hierdoor of hij een artikel opnieuw moet crawlen, of dat dit niet nodig is omdat hij de inhoud al heeft en er niets gewijzigd is sinds de laatste keer.

Het allerbelangrijkste: het versturen van een XML sitemap kan nooit in je nadeel uitpakken, terwijl het wel kan helpen. Doe het dus maar wel.


HTML sitemap voor SEO

Een HTML sitemap is iets totaal anders. Het is een sitemap die in de eerste plaats bedoeld is voor je bezoekers. Hij bestaat uit een overzicht van alle pagina’s en alle blogposts die op je website staan.

En omdat alle pagina’s en alle blogposts erop staan, weet je dan ook zeker dat je een interne link geplaatst hebt naar iedere pagina en iedere blogpost. En dat is heel gunstig voor SEO.

Daarnaast geef je Google de mogelijkheid om eenvoudig en simpel en op een natuurlijke manier alle pagina’s en alle blogposts op je website te crawlen.


HTML sitemap met Jetpack

Een HTML sitemap kun je heel gemakkelijk maken met de plugin Jetpack. Als je Jetpack hebt geïnstalleerd is dit super eenvoudig.

  • Maak een pagina aan
  • Zet op die pagina [ sitemap ]
  • En zet erop [ archives ]

Let op: ik heb een spatie geplaatst tussen de haken en de woorden, want anders werkt de shortcode en dan krijg je hier een eindeloze rij pagina’s en blogposts te zien. En dat niet de bedoeling van deze uitleg.

Als je deze pagina gepubliceerd hebt kun je op Google Search Console indexering aanvragen.


Sitemap voor SEO

Hoewel een XML sitemap speciaal voor de zoekmachines is en een HTML sitemap in de eerste plaats voor bezoekers is, zijn ze toch allebei goed voor SEO.

Deze twee sitemaps maken kost weinig moeite. Dit hoort bij de kleine dingetjes die je kunt doen en al die dingetjes samen beinvloeden de positie van je webpagina’s in de zoekresultaten.

En als je daar nou toch mee bezig bent, lees dan ook het artikel over het nut van breadcrumbs voor SEO.


Wanneer is SEO belangrijk?

SEO is belangrijk als je bloggen als marketingstrategie gekozen hebt.

Natuurlijk kun je ook heel veel voor elkaar krijgen door je blogs te promoten op de social media.

Maar ik verzeker je dat het erg fijn is als je na publicatie gevonden wordt zonder dat je daar actie voor hoeft te ondernemen.

tip

Als je het lastig vindt om te weten welke kleine dingetjes je allemaal zou moeten doen voor SEO, dan kun je hier ondersteuning bij krijgen. Lees dan verder over hulp bij SEO.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


Sitemap voor SEO maken was last modified: by

En je kunt natuurlijk ook beginnen met te lezen over SEO zelf doen.


Bronnen en credits

Google: Informatie over sitemaps

Sitemap voor SEO: met dank aan Canva voor het materiaal in de kopafbeelding.

Sitemap voor SEO maken was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *