Sitemap voor SEO maken

Een sitemap voor SEO is een plattegrond van je website. Een sitemap helpt Google om je website te indexeren.  Hierbij is het belangrijk dat je weet dat er twee soorten sitemaps zijn. Dat zijn een XML sitemap en een HTML sitemap. Ik zal beginnen met je het verschil tussen tussen deze twee sitemaps uit te leggen.

XML sitemap voor SEO

Een XML sitemap is een sitemap waarmee je aan  Google of een andere zoekmachine vertelt hoe je de structuur van je website is. Deze sitemap is echt alleen voor de zoekmachines.

Waar is de XML sitemap van SEO met Yoast

Je kunt een XML sitemap voor SEO maken met de plugin SEO van Yoast. Als je deze plugin geinstalleerd hebt ga dan in de zijbalk naar

 • SEO
 • Algemeen
 • Functies
 • even scrollen: XML sitemaps

Daar staat een linkje voor je klaar dat naar de XML sitemap leidt. Klik daarop en kopieer de URL.

Ga dan naar Google Search Console en verstuur je XML sitemap. Dat is alles. Deze sitemap heeft geen waarde voor je bezoekers want ze kunnen er niets op zien.

Sitemap versturen

Hoe je een XML sitemap verstuurt:

 • zorg dat je website verbonden is met Google Search Console
 • klik dan op de naam van je website en dan zie je dit:

sitemap voor SEO

 • Klik op de pijltjes waar ik een cirkel omheen heb gezet
 • En klik daarna op de rode button: Sitemap toevoegen/testen (die button staat rechts boven)

Nu kun je de URL van je XML sitemap toevoegen. Test ‘m eerst en als er geen fouten zijn, verstuur ‘m dan.

Sitemap voor SEO: zoekmachines

Het versturen van een XML sitemap is voor jouzelf meestal niet echt nodig. Als de SEO structuur van je website logisch is en je pagina’s met elkaar verbonden zijn, dan is het voor jouzelf niet beslist nodig om een sitemap te versturen.

Maar aan de andere kant, als je site erg groot is of minder logisch in elkaar zit, dan helpt het wel de vindbaarheid van je pagina’s te verbeteren.

Google vindt het echter heel fijn als je een sitemap verstuurt. Want Google gebruikt de sitemap niet alleen als plattegrond van je website. Hij gebruikt ‘m ook als een kalender van je website. Als je een sitemap verstuurt kan Google in de sitemap zien wanneer je een artikel voor het laatst hebt gewijzigd. Hij weet hierdoor of hij een artikel opnieuw moet crawlen, of dat dit niet nodig is omdat hij de inhoud al heeft en er niets gewijzigd is sinds de laatste keer.

Het allerbelangrijkste: het versturen van een XML sitemap kan nooit in je nadeel uitpakken, terwijl het wel kan helpen. Doe het dus maar wel.

HTML sitemap voor SEO

Een HTML sitemap is iets totaal anders. Het is een sitemap die in de eerste plaats bedoeld is voor je bezoekers. Hij bestaat uit een overzicht van alle pagina’s en alle blogposts die op je website staan.

En omdat alle pagina’s en alle blogposts erop staan, weet je dan ook zeker dat je een interne link geplaatst hebt naar iedere pagina en iedere blogpost. En dat is heel gunstig voor SEO.

Daarnaast geef je Google de mogelijkheid om eenvoudig en simpel en op een natuurlijke manier alle pagina’s en alle blogposts op je website te crawlen.

HTML sitemap met Jetpack

Een HTML sitemap kun je heel gemakkelijk maken met de plugin Jetpack. Als je Jetpack hebt geïnstalleerd is dit super eenvoudig.

 • Maak een pagina aan
 • Zet op die pagina [ sitemap ]
 • En zet erop [ archives ]

Let op: ik heb een spatie geplaatst tussen de haken en de woorden, want anders werkt de shortcode en dan krijg je hier een eindeloze rij pagina’s en blogposts te zien. En dat niet de bedoeling van deze uitleg.

Als je deze pagina gepubliceerd hebt kun je op Google Search Console indexering aanvragen.

Sitemap voor SEO

Hoewel een XML sitemap speciaal voor de zoekmachines is en een HTML sitemap in de eerste plaats voor bezoekers is, zijn ze toch allebei goed voor SEO.

Deze twee sitemaps maken kost weinig moeite. Dit hoort bij de kleine dingetjes die je kunt doen en al die dingetjes samen beinvloeden de positie van je webpagina’s in de zoekresultaten.

Ondersteuning bij SEO

Als je het lastig vindt om te weten welke kleine dingetjes je allemaal zou moeten doen voor SEO, dan kun je hier ondersteuning bij krijgen. Lees dan verder over hulp bij SEO.

En je kunt natuurlijk ook beginnen met te lezen in de handleiding SEO voor beginners.

Judith de Vries

 

Over Judith de Vries

Marketing voor eenpersoons dienstverlenende bedrijven:

 • erkende Mailchimp expert
 • erkende Mailerlite expert
 • SEO Yoast gecertificeerd
 • Inbound marketing gecertificeerd
Sitemap voor SEO maken was last modified: by

Bronnen en credits

Sitemap voor SEO maken was last modified: by