Snel bovenaan in Google

Snel bovenaan in Google

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Snel bovenaan in Google, dat willen we allemaal. Als je dat op de gewone manier wilt doen dan is dat heel veel werk en dan gaat het meestal niet snel. De gewone manier is gestaag en consequent doorwerken aan je blog. Maar er is ook een kortere route: de snelweg. Ik noem je in dit artikel 2 kansen om heel snel bovenaan in Google te komen en een manier om een lijk te verbergen. 

Snel bovenaan: hoe

Ik hoorde eens iemand zeggen:

Pagina 2 van Google is de beste plaats om een lijk te verbergen

Dat is ook wel zo: niemand kijkt daar.

Dit is een snelle manier om in iedere geval iets op pagina 1 van Google te krijgen, maar verwacht niet dat dit gemakkelijker is want dan kom je van een koude kermis thuis.


Indeling van een pagina met zoekresulaten

De indeling van een pagina met zoekresultaten is altijd hetzelfde:

  1. Advertenties
  2. Organische zoekresultaten

Ook als je helemaal bovenaan staat in de organische zoekresultaten dan sta je dus nog steeds niet bovenaan. Zodra iemand gaat adverteren dan komt die advertentie boven jouw website te staan. En als iemand heel erg slim en goed schrijft, dan komt die ook nog eens boven jouw website te staan. Terwijl je op nummer 1 staat!


Featured snippets: goed en slim schrijven

De eerste manier om helemaal bovenaan te komen is: zorg dat er een artikel van jou bij de featured snippets komt te staan. Je staat dan gelijk bovenaan in Google en ook nog eens op een opvallende manier.

featured snippets

Als je dit voor elkaar krijgt dan kun je heel veel bezoekers verwachten. En het enige dat dit van je vraagt is: schrijf een compleet en helder antwoord op een eenvoudige  vraag en begin je artikel met dit antwoord. Lees in dit artikel hoe je dit precies aan kunt pakken. 

Je staat dan direct boven de organische zoekresultaten en vlak onder de advertenties. Om op deze positie te komen moet je natuurlijk het allerbeste antwoord schrijven. Dat is wat ik bedoel: dit gaat snel, maar niet makkelijker.


Beantwoord een vraag

Een andere manier met hetzelfde effect is: geef een goed antwoord op een veelgestelde vraag. Plaats zowel de vraag als het antwoord in een faq-blok. Hier kun je lezen hoe je een FAQ-snippet maakt.


Zet jezelf op de kaart: Google maps

Google heeft nog meer zulke leuke dingetjes: Google maps. Zorg dat je een Google “mijn bedrijf” pagina aanmaakt. En zorg dat daar duidelijk staat wat je doet.

Bloemen Heiloo

Voor deze mogelijkheid hoef je geen letter op je blog te schrijven, je krijgt deze mogelijkheid zomaar cadeau van Google. Maar je moet wel een Google mijn bedrijf pagina aanmaken.


Verder moet je er natuurlijk rekening mee houden dat je daar niet in je eentje zult staan. Je concurrenten staan er ook. Zorg dus dat je opvalt door reviews te verzamelen op Google maps. Want dan krijg je sterren bij je naam en dan val je meer op. Als je een lokaal bedrijf hebt moet je beslist een “Google mijn bedrijf” pagina aanmaken.


Snel bovenaan in Google: LinkedIn Pulse

Je kunt ook nog overwegen om een artikel niet op je eigen blog te zetten, maar op LinkedIn Pulse. LinkedIn is een enorme website, dat maakt het makkelijker om hoog in de zoekresultaten te komen.


Snel bovenaan in Google: adverteren

Vooral die featured snippets vragen nogal wat van je dus dat lukt niet altijd. Als dit mislukt en je toch beslist bovenaan moet komen, dan kun je natuurlijk altijd nog adverteren. Dan sta je boven de organische zoekresultaten en zelfs boven de featured snippets. Maar als je gaat adverteren, let er dan goed op welke zoektermen je je advertentie meegeeft.


Ik zag laatst een Google advertentie met direct daar onder een pagina van hetzelfde bedrijf. Maar je zou denken als je voor een zoekterm op positie #1 in Google staat, dat je dan niet hoeft te adverteren op die zoekterm. Dat kost je dan alleen maar geld. Maar het schijnt wel te moeten i.v.m. concurrentie. Begrijp jij er nog iets van?


En ik zie ook vaak advertenties die buitengewoon concurrerende zoektermen mee hebben gekregen. Denk er goed over na voordat je daarvoor kiest. Want concurrerende zoektermen zijn natuurlijk veel duurder dan zoektermen waar iets minder concurrentie op is. Je kunt daarom veel goedkoper uit zijn als je eerst zoekwoordenonderzoek laat doen.


Snel bovenaan in Google

Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om snel bovenaan in Google te komen, maar die noem ik hier niet. Het algoritme is niet perfect, er zijn nog steeds sluipwegen en trucjes die tijdelijk werken.


Sluipwegen en trucjes die nog steeds tijdelijk werken, werken morgen of overmorgen niet meer. En als jij ze dan nog steeds op je website  hebt staan, dan kun je verwachten dat je website ineens zal kelderen. En als dat gebeurt dan kost het heel veel moeite om dit weer te herstellen.


En als je dit herstelt of laat herstellen, dan bereik je natuurlijk nooit de positie die je had. Want die hoge positie had je doordat je een sluipweg of trucje gebruikte. Je had geen aanspraak op dit positie. Daarom ga je dit niet aanraden. Je kunt het veel beter direct goed aanpakken. Dan krijg je resultaten waar je veel langer iets aan hebt.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt opSnel bovenaan in Google was last modified: by

Lees direct verder: Wat doen de woorden op je website?

Snel bovenaan in Google was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *