snelheid van je website testen

Snelheid website testen

Geschatte leestijd: 4 minuten

Snelheid van je website

De laadtijd van je website is de tijd die je website nodig heeft om te laden. Hierbij geldt: hoe sneller hoe beter. En als het laden langer duurt dan 2 seconden, dan kun je een hoge plaats in de zoekresultaten vergeten.

Hier gaat het dus om een technisch dingetje, maar als dat technische dingetje niet in orde is dan kun je het met je ranking wel vergeten.

Waar kun je de snelheid van je website testen

Je kunt de snelheid van je website  testen op bijvoorbeeld tools.pingdom.com en op gtmetrix.com. Dat is niet moeilijk en het is beslist aan te raden dit regelmatig te doen.

Nog beter: test de snelheid op Google Page Speed Insights. Je krijgt dan te zien hoe je website mobiel presteert en hoe je website desktop presteert. En probeer ze allebei op groen te krijgen.

Afbeeldingen optimaliseren

Dat is niet simpel, want als je gaat testen zie je heel veel aanbevelingen waar je niets van begrijpt en waar je dus ook niets mee kunt. Maar er is ook iets dat je beslist wel zelf kunt doen. Er staat vast ook dat je de afbeeldingen moet optimaliseren.

En dat moet je ook doen. Hier kun je vinden hoe je afbeeldingen kunt verkleinen. Maak je afbeeldingen vóór het uploaden op formaat. Welk formaat je moet aanhouden kun je vinden bij de instellingen van je website: instellingen → media.

En als je een afbeelding op het juiste formaat hebt gemaakt kun je ‘m nog kleiner maken door ‘m te comprimeren. Je kunt er ook een plugin voor installeren, bijvoorbeeld Smush.

Oorzaken van een trage website

Een lange laadtijd kan verschillende oorzaken hebben. Meestal zijn de oorzaken:

  • te veel plugins
  • verouderde plugins die de maker niet meer bijwerkt
  • dat je een erg vertragende plugin geïnstalleerd hebt
  • of dat je afbeeldingen te groot zijn
  • vertragende deelbuttons
  • te goedkope hosting
  • veel te grote afbeeldingen
goed idee

Meestal is een zo’n vertragend dingetje niet zo erg. Het gaat vaak om een combinatie van dergelijke vertragende dingen.

Zaken die je niet meer gebruikt

Een andere oorzaak kan zijn dat je allerlei rommel op je website hebt staan die je niet (meer) gebruikt zoals bijvoorbeeld:

  • afbeeldingen die je niet gebruikt
  • buttons die je niet gebruikt
  • plugins die je niet meer gebruikt

Alles wat je niet gebruikt moet je onmiddellijk verwijderen, want alles wat je laat staan kost tijd.

Gevolgen van een trage website

Als het laden van je website te lang duurt haken mensen af. Mensen blijven beslist niet wachten tot jouw website zover is dat hij gelezen kan worden. Ze gaan gewoon weg.

Een ander gevolg is dat Google er veel langer over doet om je site te indexeren. En dat betekent dat hij per keer minder pagina’s indexeert dan zou kunnen. Hierdoor staan er minder pagina’s van je website in de index. En als pagina’s niet in de index staan kunnen ze ook niet in de zoekresultaten komen. Een trage website heeft dus veel vervelende gevolgen.

Snelheid van je website testen: doen!

Test de snelheid van je website en als de laadtijd langer is dan 2 seconden, ga dan na waar dit door komt en verbeter de punten die je verbeteren moet. Denk met name aan je afbeeldingen want hier is vaak zoveel te winnen dat je daarna op Google Page Speed Insights zult zien:

Goed bezig. Op deze pagina zijn de meeste praktische tips voor prestaties al toegepast. De pagina zou goede functionaliteit aan gebruikers moeten leveren.

En dat is wat je wilt.

Als je website nog steeds traag is

Als je alles hebt gedaan dat je zelf kunt doen dan zou je website nu sneller moeten zijn. Maar als dat niet zo is, dan zou ik je echt aanraden er een techneut naar te laten kijken. Want de snelheid van je website en de vindbaarheid hebben een heleboel met elkaar te maken. En zolang je website traag is kun je wel heel veel andere dingen voor SEO doen, maar die hebben dan veel minder effect.

En als je nou echt wilt dat je website beter gevonden wordt, laat het dan niet bij het verbeteren van de snelheid. Volg dan ook een cursus over SEO.

Judith de Vries

Judith de Vries

Get Clients Now!™ facilitator

Mailchimp expert

MailerLite expert

en ook nog goed in SEO

Snelheid van je website: met dank aan OpenClipart-Vectors voor het materiaal van de kopafbeelding.

Gepubliceerd op: 3-2-2013
Voor het laatst bijgewerkt op: 13-11-2021

Categorieën en tags bij dit bericht