spammeldingen voorkomen

Spam meldingen voorkomen

Geschatte leestijd: 4 minutes

Mailchimp Pro Partner badge

MailerLite expert

Spammeldingen voorkomen

Hoe werken spammeldingen

Spam meldingen moet je voorkomen, want ze zijn schadelijk voor je verzendreputatie. En als je verzendreputatie geschaad is gaan de ontvangende mailboxen jouw e-mails preventief in de spamfolder plaatsen.

Hoe werken spammeldingen

Je maakt een nieuwsbrief en je verstuurt die nieuwsbrief. Hij gaat naar de mailbox van de ontvanger en de ontvanger vindt dat het spam is en klikt de spam knop aan. Op dat moment geeft de internet service provider een seintje aan een e-mailadres dat is ingesteld door de afzender of door de e-mail service provider.

Op een spam melding moet zo snel mogelijk gereageerd worden, want als je na een spammelding doorgaat met verzenden naar dezelfde abonnees, dan kun je er zeker van zijn dat er niets van je verzendreputatie overblijft.

Als je Mailchimp of MailerLite gebruikt hoef je daar zelf niets aan te doen. Zodra er een spamklacht binnenkomt verwijdert je platform het adres van je mailinglijst en je kunt er het adres er niet meer op zetten. Ook niet per ongeluk. En zo gaat dat bij de meeste platforms.

Spammeldingen voorkomen

Hoe krijg je spammeldingen?

Hoe krijg je spammeldingen?

De bedoeling van de mogelijkheid om spam aan te melden, is dat je spam kunt aanmelden. Het is niet de bedoeling van een feedbackloop dat je alles aanmeldt wat je niet aanstaat. Toch heb ik iets gelezen waaruit blijkt dat de spam knop wel op deze manier gebruikt wordt.

In een rapport van DMA UK (2017) staat dat mensen de spamknop ook gebruiken als:

  • ze geen vertrouwen meer hebben in het merk van de afzender
  • of een negatieve klantervaring hebben
  • maar ook als het ze merk gewoon niet meer leuk vinden

Dit is niet om vrolijk van te worden, want een spamklacht is een ernstige zaak. Heel concreet: als verzender mag je maximaal 1 spamklacht hebben op 25.000 verzonden e-mails. Als je maximaal 1 spamklacht op 25.000 verzonden e-mails hebt, dan heb je er nog geen last van.

Maar als je meer spamklachten krijgt, dan krijg je daar wel last van. Je e-mails kunnen dan preventief in de spamfilters geplaatst worden. En als niemand je e-mails daar uit haalt en zegt dat het geen spam is, dan blijven ze daar en dan kun je e-mailmarketing wel vergeten.

Spammeldingen voorkomen

Praktijkervaring

In de praktijk gebeurt het ook steeds vaker dat mensen de spam knop gebruiken of zich af te melden.

Ik heb dit laatst ook zien gebeuren bij een klant van me.

Een enthousiaste abonnee kocht een cursus, was daar erg tevreden over en gaf een fantastische recensie. Een paar nieuwsbrieven later had ze de inhoud van de nieuwsbrief niet meer nodig. Ze heeft zich afgemeld door de spamknop aan te klikken. En gezien de recensie was dit een tevreden klant. Hoe moet dit dan gaan met ontevreden klanten?

nieuwsbrief in spam

Spammeldingen voorkomen

Maak afmelden gemakkelijk

Maak afmelden gemakkelijk

Je lezers beseffen vaak niet dat het niet niks is als ze je nieuwsbrief als spam aanmelden. En mailboxen plaatsen soms helemaal bovenaan je e-mail de mogelijkheid om je e-mail als spam aan te melden. Voor je lezer is het natuurlijk veel makkelijker en sneller om die link aan te klikken dan helemaal naar beneden te scrollen naar de afmeldlink …

Als jij denkt dat er zoiets aan de hand is met jouw nieuwsbrief, zet dan een afmeldlink helemaal bovenaan. Maak het zo makkelijk mogelijk voor je lezers om zich op een gewone manier af te melden. Doe wat je kunt om spammeldingen te voorkomen.

groeiversneller

De groeiversneller van je lijst

Hoe je een “weggever” maakt die converteert zodat je inschrijvingen krijgt van echt geïnteresseerde mensen.

Hoe je een extra afmeldlink in je nieuwsbrief plaatst

Als je een extra afmeldlink in je nieuwsbrief wilt plaatsen, schrijf dan eerst de tekst waar je de link aan vast wilt maken. Daarna doe je alsof je een link naar een webadres gaat plaatsen (klik het schakeltje aan). Maar in plaats van een link naar een webadres zet dit neer:

Voor Mailchimp

*|UNSUB|*

Voor MailerLite

{$unsubscribe}

Je kunt deze merge tags gewoon kopiëren en onder een tekst op de plaats zetten waar je een link naar het webadres zou plaatsen. Zonder http.

Ik ben zowel door Mailchimp als door MailerLite erkend als e-mail specialist. Ik kan je met beide platforms helpen en ik kan ook voor je onderzoeken of je e-mails in spam komen.

Heb je een vraag over dit artikel? Kijk dan even of de comments nog open staan en dan kun je je vraag hier stellen.

Gepubliceerd op: 22-11-2021
Voor het laatst bijgewerkt op: 11-4-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Spam meldingen voorkomen was last modified: by

Laat een reactie achter

Heb je een vraag over dit artikel of een aanvulling? Je kunt hier reageren en vink het vakje aan als je mijn antwoord in je mailbox wilt ontvangen. Je kunt hier uitsluitend vragen stellen die over de inhoud van dit artikel gaan.