spammeldingen voorkomen

Spammeldingen voorkomen

Bijgewerkt op 9 november 2023

Spammeldingen moet je voorkomen, want ze zijn schadelijk voor je verzendreputatie. En als je verzendreputatie geschaad is gaan de ontvangende mailboxen jouw e-mails preventief in de spamfolder plaatsen.

Hoe werken spammeldingen

Je maakt een nieuwsbrief en je verstuurt die nieuwsbrief. Hij gaat naar de mailbox van de ontvanger en de ontvanger vindt dat het spam is en klikt de spam knop aan. Op dat moment geeft de internet service provider een seintje aan een e-mailadres dat is ingesteld door de afzender of door de e-mail service provider.

Op een spam melding moet zo snel mogelijk gereageerd worden, want als je na een spammelding doorgaat met verzenden naar dezelfde abonnees, dan kun je er zeker van zijn dat er niets van je verzendreputatie overblijft.

Als je Mailchimp gebruikt hoef je daar zelf niets aan te doen. Zodra er een spamklacht binnenkomt verwijdert Mailchimp het adres van je mailinglijst en je kunt het adres er niet meer op zetten. Ook niet per ongeluk. En zo gaat dat bij de meeste platforms.

Hoe krijg je spammeldingen

De bedoeling van de mogelijkheid om spam aan te melden, is dat je spam kunt aanmelden. Het is niet de bedoeling van een feedbackloop dat je alles aanmeldt wat je niet aanstaat. Toch heb ik iets gelezen waaruit blijkt dat de spam knop wel op deze manier gebruikt wordt.

In een rapport van DMA UK (2017) staat dat mensen de spamknop ook gebruiken als:

  • ze geen vertrouwen meer hebben in het merk van de afzender
  • of een negatieve klantervaring hebben
  • maar ook als het ze het merk gewoon niet meer leuk vinden

Dit is niet om vrolijk van te worden, want een spamklacht is een ernstige zaak. Heel concreet: als verzender mag je maximaal 1 spamklacht hebben op 25.000 verzonden e-mails. Als je maximaal 1 spamklacht op 25.000 verzonden e-mails hebt, dan heb je er nog geen last van.

Maar als je meer spamklachten krijgt, dan krijg je daar wel last van. Je e-mails kunnen dan preventief in de spamfilters geplaatst worden. En als niemand je e-mails daar uit haalt en zegt dat het geen spam is, dan blijven ze daar en dan kun je e-mailmarketing wel vergeten.

Hoe voorkom je spammeldingen

In de praktijk gebeurt het ook steeds vaker dat mensen de spam knop gebruiken of zich af te melden. Ik heb dit laatst ook zien gebeuren bij een klant van me.

Een enthousiaste abonnee kocht een cursus, was daar erg tevreden over en gaf een fantastische recensie. Een paar nieuwsbrieven later had ze de inhoud van de nieuwsbrief niet meer nodig. Ze heeft zich afgemeld door de spamknop aan te klikken. En gezien de recensie was dit een tevreden klant. Hoe moet dit dan gaan met ontevreden klanten?

Maak afmelden gemakkelijk

Je lezers beseffen vaak niet dat het niet niets is als ze je nieuwsbrief als spam aanmelden. En mailboxen plaatsen soms helemaal bovenaan je e-mail de mogelijkheid om je e-mail als spam aan te melden. Voor je lezer is het natuurlijk veel makkelijker en sneller om die link aan te klikken dan helemaal naar beneden te scrollen naar de afmeldlink …

Als jij denkt dat er zoiets aan de hand is met jouw nieuwsbrief, zet dan een afmeldlink helemaal bovenaan. Maak het zo makkelijk mogelijk voor je lezers om zich op een gewone manier af te melden. Doe wat je kunt om spammeldingen te voorkomen.

Als je een extra afmeldlink in je nieuwsbrief wilt plaatsen, schrijf dan eerst de tekst waar je de link aan vast wilt maken. Daarna doe je alsof je een link naar een webadres gaat plaatsen (klik het schakeltje aan). Maar in plaats van een link naar een webadres zet dit neer:

*|UNSUB|*

Je kunt deze merge tags gewoon kopiëren en onder een tekst op de plaats zetten waar je een link naar het webadres zou plaatsen. Zonder http.

Spammeldingen voorkomen bij e-mailmarketing

Het is heel erg belangrijk om spamfilters te vermijden en niet gerapporteerd te worden als spammer. Als je door slechts een handjevol mensen gerapporteerd wordt als spammer, kan dit grote gevolgen hebben voor jouw e-mail marketing.

De server noteert de links in je nieuwsbrief en omdat daar links in staan die naar jouw website gaan, staat er genoteerd dat jouw domeinnaam mogelijk een domein is dat spam verstuurt. En dat kan weer als gevolg hebben dat niet alleen je nieuwsbrieven in de spamfilters komen, maar ook de gewone e-mails die je verstuurt. Voor een bedrijf is dit een ramp.

Spammeldingen voorkomen

Maar het kan ook gebeuren dat een nieuwsbrief in de spamfilters komt terwijl de verzender te goeder trouw is. De oorzaak is dan de manier waarop de nieuwsbrief gemaakt is. Soms gaat het slechts om een klein dingetje dat de spamfilters triggert.

Over dit type nieuwsbrieven heb ik het hier: je mailt met toestemming, je hebt de randen van de wetgeving rond e-mailmarketing niet opgezocht en toch komt je nieuwsbrief in spam. Ik heb het hier nadrukkelijk niet over nieuwsbrieven die terecht in spam komen omdat ze ook echt spam zijn. En ik kan ook niet helpen om echte spam uit de spamfilters en in de mailbox te krijgen.

Naar spam is een optelsom

Spamfilters geven je nieuwsbrief een aantal punten voor ieder onderdeel dat spam zou kunnen zijn. En als je genoeg punten verzameld hebt, dan blijft je nieuwsbrief hangen in de spamfilters.

Spampunten

Je kunt op een heleboel manieren spampunten verzamelen:

  • de regel die mensen in hun inbox zien deugt niet
  • of je plaatst een heleboel uitroeptekens achter de regel die mensen in de inbox zien
  • je schrijft die regel in hoofdletters
  • of je gebruikt allerlei gekleurde letters
  • “gratis” in je titel

Maar ook:

  • de HTML van je nieuwsbrief is vervuild
  • je nieuwsbrief bevat erg weinig tekst en erg veel plaatjes
  • of je gebruikt het woord “test” in de regel die ontvangers in hun inbox krijgen
  • of je begint een regel met “Re:”, alsof je reageert op een e-mail die je zelf ontvangen hebt

Titels die eruitzien als spam

Het ontvangende e-mailadres reageert op titels die lijken op titels die spammers gebruiken zoals:

  • KLIK HIER!!!!
  • Buitenkans: alleen vandaag gratis!
  • Gebruikt geen uitroeptekens,
  • doe niet alsof het vreselijk urgent is om de nieuwsbrief te openen
  • en zet ook geen complete woorden in hoofdletters.

Door bovenstaande zaken niet te doen, kun je de kans dat je nieuwsbrief in de spamfilters verdwijnt een heel stuk kleiner maken. Het is jammer dit niet kunnen doen, want juist dit soort dingen zorgt voor een hogere open rate. En dat weten spammers ook en daarom gebruiken ze dergelijke regels.

Verdachte zaken die de spamfilters triggeren

De inhoud van je nieuwsbrief kan ook een reden zijn om je nieuwsbrief als spam te brandmerken:

  • het erg veel over geld hebben
  • alweer: doen alsof een situatie erg urgent is
  • of een woord als “gratis” gebruiken

Dit zijn allemaal dingen die je beter niet kunt doen.

Phishing: Zonder dat je het beseft kun je een phishing nieuwsbrief maken. Bijvoorbeeld doordat je een affiliate link in je nieuwsbrief hebt gezet. Phishing elementen in je nieuwsbrief veroorzaken dat de servers je nieuwsbrief ook als een phishing nieuwsbrief gaan behandelen.

Een spamval: Je mailt naar mensen die nooit openen en een adres op je lijst heeft zich ontwikkeld tot een spam trap.

Hoe kun je zien of je nieuwsbrief in spam zit?

Je kunt dit zien door naar je open rate te kijken. Als je ziet dat de open rate van je nieuwsbrief ineens dramatisch daalt t.o.v. andere nieuwsbrieven die je eerder verstuurd hebt, dan zit het er dik in dat je nieuwsbrief in de spamfilters zit.

statistiek als je nieuwsbrief naar spam gaat

Ook als je nieuwsbrief zowel een lage open rate als weinig afmeldingen heeft moet je alert zijn.

Als je spam verstuurt is dit te zien aan de resultaten nadat je een nieuwsbrief verstuurd hebt. Wanneer je je lijst volgens de regels hebt opgebouwd, dan zit er incidenteel een afmelding tussen met de reden “ik heb me niet voor deze lijst aangemeld”. Maar als je zonder toestemming mailt, dan zul je dit veel te vaak zien. Dan gaat er niet werkelijk iets mis als je nieuwsbrief naar de spamfilters gaat, want daar hoort hij ook.

Lees de rapportage

Ook als je het helemaal goed doet en zelden leest “ik heb me niet aangemeld voor deze lijst” kan het gebeuren dat je gerapporteerd wordt als spammer. Dat gebeurt gemiddeld eenmaal op 50.000 abonnees. En dat aantal is bekend.

Als je minder vaak een spammelding krijgt, dan zien de Internet Service Providers dat als een incident, een ongelukje. Maar als het vaker gebeurt dan doe je iets niet goed en dan schaadt zoiets je verzendreputatie.

Testen of je nieuwsbrief op spam lijkt

Het is een goed idee om je nieuwsbrief te testen voordat je ‘m verstuurt. Hier kun je testen of je nieuwsbrief als spam gezien wordt. Dit is een simpele test die niet alles vertelt. Als je dit gedaan hebt en alles goed schijnt te zijn terwijl je nieuwsbrief toch nog steeds in de spamfilters komt, dan kan ik je ook helpen te onderzoeken wat de oorzaak is.

Open je eigen e-mails

Als je weet dat je e-mail in de spamfilters komt zijn er een aantal zaken die je direct zelf kunt doen:

  • Zorg dat je zelf je e-mail opent en dat je klikt op de links. Doe dit met iedere e-mail die je naar jezelf verstuurt.
  • Schoon je lijst op en verwijder alle adressen waar je e-mail al een poosje niet geopend is.
  • Als je een e-mail in je spamfilter vindt, haal ‘m er dan uit en label ‘m als “geen spam”. Open ‘m en klik op de links.
  • Liever niet te veel praten over geld in je e-mail. Zet je aanbod met die fantastische korting liever op je website.

E-mail authenticatie

Als jouw e-mails onterecht naar spam gaan dan is het ook een goed idee om je e-mails te authenticeren.

Een belangrijke factor is ook het engagement: open mensen je e-mails en klikken ze op de links? E-mails die ongeopend weggegooid worden zijn bijna net zo slecht voor je verzend reputatie als spammeldingen. Maar de e-mail providers kijken ook naar het totaalplaatje van alle gebruikers van hun service. Zorg er daarom voor dat jij zelf een gebruiker van die service bent en zorg dat jij de open- en click rate van jouw nieuwsbrief positief beïnvloedt.

Open je eigen e-mails altijd en klik op de links in je eigen e-mails. Zorg dat je het signaal uitzendt dat je een geëngageerde lezer bent. En als het om Gmail gaat, dan kan het handig zijn te weten dat je het Gmail spamfilter kunt beïnvloeden.

Naar spam is een optelsom

Naar spam is een optelsom en hoe die optelsom eruitziet verschilt per e-mail provider. Maar een belangrijk punt is dat ze kijken hoe mensen met je e-mail omgaan. Als iemand jouw e-mail rapporteert als spam, dan vergroot dit de kans dat je volgende nieuwsbrief in de spamfilters komt. Ook bij anderen die je nieuwsbrief niet gerapporteerd hebben. En zelfs bij toekomstige abonnees die nu nog helemaal niet op je lijst staan.

Maar ook als jijzelf alles goed doet, kan het gebeuren dat je nieuwsbrief naar spam gaat. Want niet ieder e-mailplatform levert nieuwsbrieven goed af. Hier vind je een overzicht van hoe de verschillende platforms presteren als het gaat om de aflevering van je nieuwsbrief.

Waarom gaat je zakelijke e-mail naar spam?

Je kunt een technisch perfecte e-mail maken die eerst netjes gewoon in de mailbox aankomt, maar dit dan ineens, schijnbaar zonder aanleiding, naar spam gaat. Ik zeg “schijnbaar zonder aanleiding” want er is natuurlijk altijd iets aan de hand als zoiets gebeurt.

Inactieve abonnees

Als ik hoor dat een e-mail plotseling ineens veel slechter gaat presteren, dan denk ik niet als eerste aan een technische oorzaak. Want daarvoor verstuurde je ook e-mails en die heb je niet op een andere manier gemaakt dan deze e-mail.

Ik denk dan als eerste aan 2 mogelijke oorzaken:

  • je hebt een spamval op je lijst staan
  • of je hebt gedurende langere tijd gemaild naar mensen die niet geopend hebben

In 2017 kregen mensen gemiddeld 121 e-mails per dag. Dat zal nu nog meer geworden zijn en dat is heel erg veel! Je hebt dus te maken met een enorme concurrentie in de mailbox en mensen zullen een deel van deze e-mails gewoon niet lezen.

Maar het ontvangende adres ziet het als mensen de e-mails niet lezen. En dan gaan ze deze e-mails preventief in de spamfolder plaatsen. En als niemand ze daar uit haalt, dan denken ze dat ze het goed doen. Dus dan doen ze er een schepje bovenop: ze leveren die e-mails helemaal niet meer af want die zijn kennelijk niet gewenst. Dat is een negatieve spiraal en als je daar eenmaal in zit is het heel lastig om ‘m weer om te keren.

Oorzaken van nieuwsbrief in spam

Als je e-mail naar spam gaat kan dat allerlei oorzaken hebben. Maar een heel erg voor de hand liggende oorzaak is dat je blijft mailen naar mensen die niet openen.

Ik weet het, het doet pijn om kostbare adressen uit te schrijven, maar ik verzeker je dat het nog veel meer pijn doet als je e-mail direct naar spam gaat bij gloednieuwe adressen die je verworven hebt. En dat gaat vroeg of laat gebeuren als je blijft mailen naar mensen die niet openen.

Pas als je een goed onderhouden lijst hebt waar nauwelijks adressen op staan van mensen die nooit openen, pas dan kun je denken aan technische fouten.

Als jouw nieuwsbrief naar spam gaat en je lijst goed onderhouden is, dan kan ik een technisch onderzoek doen van je nieuwsbrief. Daar haal ik alle technische fouten uit en je krijgt daarna uitleg over wat je zou moeten veranderen om betere resultaten te krijgen.

, ,

Updates ontvangen

* indicates required
Scroll naar boven