spamval of honeypot

Spamval of honeypot

Bijgewerkt op 13 november 2023

Wat is een spamval of honeypot adres

Een spamval is een adres dat is opgekocht door een anti-spam organisatie. Je ziet niets bijzonders aan het adres, maar de anti-spam organisatie gebruikt het om te zien of jij je lijst wel onderhoudt en om te zien of je mogelijk een mailinglijst hebt gekocht. Dit adres bestaat alleen om jou in de val te laten lopen. Spamvallen zien eruit als heel gewone e-mailadressen. Het zijn echter e-mailadressen die nooit gebruikt zijn of die niet meer in gebruik zijn.

Een spamval of honeypot adres is een e-mailadres dat geen andere functie heeft dan spammers in de val te laten lopen. Spamvallen zijn mogelijk zaken waar je nog nooit van gehoord hebt en misschien denk je daarom dat dit artikel voor jou niet van belang is.

Je vergist je: dit artikel is voor jou. Ook als je het niet zou verzinnen om spam te gaan versturen. Want evengoed kun je naar een spamval mailen. En een spamval is een e-mailadres dat geen ander doel heeft dan te kijken of jij spam verstuurt.

  • Als ik een spam onderzoek voor je doe dan komt niet als resultaat tevoorschijn dat er een spamval op je lijst staat, want bij dat onderzoek sturen we e-mails naar een aantal speciaal geselecteerde adressen.
  • Maar ook als je een tracking code meestuurt naar je hele lijst, dan is een spamval een gewoon adres waar niets bijzonder aan te zien is en je e-mail komt gewoon aan. Ook dan komt niet tevoorschijn dat je mailt naar een spamval.
  • Als je de lijst opschoont met behulp van een tool, dan is de spamval gewoon een “valid” adres. Niets bijzonders aan te zien. Het zijn ook gewoon valide adressen. Het enige verschil met andere adressen is dat deze adressen worden gebruikt om spammers te identificeren.

Spamval of honeypot: anti-spam organisaties

Dergelijke spamvallen worden door e-mailproviders en anti-spam organisaties verspreid. Als jij je nieuwsbrief naar een dergelijk adres stuurt, dan weten de e-mailproviders dat jij iemand bent die spam verstuurt. Dat is slecht voor je verzendreputatie.

Een slechte verzendreputatie heeft als gevolg dat je nieuwsbrieven minder goed of niet afgeleverd worden. En er zijn spamvallen waar je echt niet naar wilt versturen, want je kunt erop rekenen dat jouw e-mails dan voortaan direct naar de spamfilters gaan.

Nooit gebruikte adressen

Adressen die nooit gebruikt zijn worden ook wel “honeypot” adressen genoemd. Omdat deze adressen nooit gebruikt zijn, is het uitgesloten dat er ooit toestemming gegeven is om nieuwsbrieven naar deze adressen te sturen. Het zijn ongerepte adressen en iedereen kan er eentje op je lijst zetten. Ook een bot kan dit doen.

Als je geen dubbele opt-in gebruikt, kan een derde een “honeypot adres” op je lijst plaatsen.

Maar de gangbare manier om honeypot spamvallen op je mailinglijst te krijgen is niet dat een derde of een bot het adres op je lijst zet. De gangbare manier is dat je dat zelf doet. Dat kun je voor elkaar krijgen door adressen te oogsten op internetfora, of door mailinglijsten te kopen.

En als je nieuwsbrieven stuurt naar een dergelijk adres kom je op een zwarte lijst te staan. Je kunt een goede aflevering van je e-mails dan echt vergeten en dat ligt dan niet aan het platform dat je gebruikt. Het helpt dan dus ook niet om naar een ander platform te verhuizen. Je nieuwsbrieven komen gewoon niet meer aan, ze verdwijnen in het niets.

Gerecyclede spamvallen

Naast adressen die echt helemaal nooit gebruikt zijn, zijn er ook gerecyclede spamvallen. Dat zijn adressen die wel gebruikt zijn. Als iemand z’n e-mailadres opzegt, kan het gebeuren dat de e-mailprovider het adres gaat gebruiken als een spamval. Als jij dat adres op je lijst hebt staan, dan blijf jij in je onwetendheid nieuwsbrieven naar dat adres versturen.

Een gerecyclede spamval kan op een legitieme manier op je lijst gekomen zijn. Misschien zelfs met dubbele opt-in.

Als een adres wordt opgezegd dat wordt het 30 tot 90 dagen gedeactiveerd. Als je dan naar zo’n adres mailt dan zie je in je statistieken een hard bounce. Maar daarna kan het opgezegde adres weer geactiveerd worden en een 2e leven krijgen als spamval.

Je moet dus echt minimaal eens per 30 dagen mailen om te voorkomen dat je die deactivatie van een opgezegd adres mist. Want als je pech hebt lijkt het na die 30 dagen alsof er niets aan de hand is met dat adres. Terwijl het een spamval geworden is. Begrijp je nu waarom e-mail platforms er zo fel op zijn dat je niet mailt naar te oude adressen? En daar heb je ook zelf dus ook helemaal geen belang bij.

Hoe komt een spamval op je lijst

Je kunt e-mailadressen kopen of je kunt ze oogsten. Er zijn zelfs speciale tools om e-mailadressen vanaf het web te oogsten. Dat is de snelste manier om een mailinglijst op te bouwen, maar ook de gevaarlijkste manier en zeker niet de beste manier.

Gevaarlijk omdat je geen toestemming hebt om deze adressen te mailen en dat kan je duur komen te staan.

Maar ook omdat je niet weet hoe oud die adressen zijn. Dus als je een mailinglijst koopt, dan kan hij vol met spamvallen staan. Ook als je ‘m eerst door een tool haalt om ‘m op te schonen. Want die tool labelt deze adressen als “valid”, want dat zijn ze ook. Ze zijn gewoon in gebruik … door anti-spam organisaties.

Mailen naar oude adressen

Mailen naar oude adressen is ook een uitstekende manier om je kansen te vergroten dat je naar spamvallen mailt. E-mailadressen verouderen razendsnel: een 3 maanden oud adres is eigenlijk al bejaard.

Als je zo lang niet mailt, dan zullen er beslist mensen op je lijst zijn die het adres dat je op je lijst hebt staan niet meer gebruiken. En er zullen ook mensen zijn die het adres hebben opgezegd. Het kan dan in gebruik genomen zijn als spamval. Dat heb je niet in de gaten, want in de periode waarin het adres gedeactiveerd was heb je niet gemaild.

Geen dubbele opt-in gebruiken

Dit is serieus en geen verzinsel. Je concurrent kan een spamval op je lijst plaatsen zodat jouw e-mails voortaan in de spamfilters komen. Maar ook als je alleen aardige concurrenten hebt, dan kan iemand per ongeluk een spelfout maken bij het intypen van het adres. En dat foute adres kan ook veranderen in spamval. En een bot kan een spamval op je lijst plaatsen.

Mailen naar spamvallen betekent dat je problemen krijgt. Daar kun je gewoon op rekenen. Als je mailt naar een spamval dan ben jij het slechtste geval een spammer. In het beste geval heb je je mailinglijst niet onderhouden en niet regelmatig gemaild.

Wat er daarna gebeurt hangt af van het type spamval waar je naar mailt, hoe vaak je dat doet en hoe de eigenaar van de spamval kiest hiermee om te gaan.

Mailen naar een ongebruikt e-mailadres

Het is heel jammer als mailt naar een ongebruikt adres, want dan kan het zijn dat je direct geblokkeerd wordt, het kan ook zijn dat je permanent op een zwarte lijst komt te staan. En servers geven direct aan elkaar door welke afzender naar een spamval gemaild heeft. Met als gevolg dat je je open rate ziet kelderen.

Eén e-mail naar een anti-spam organisatie zoals AbusixSpamhaus of SpamCop is genoeg om je open rate met 75% te laten dalen.

En dat ligt dan niet aan het platform dat je gebruikt. En als je dat niet gelooft, dan neem je gewoon je hele lijst mee naar een ander platform en je zult zien dat het niet helpt. Het probleem ligt in dat ene adres op je mailinglijst en niemand kan je vertellen welk adres dat is.

Mailchimp Omnivore

Sommige spamvallen zijn bekend omdat anderen al naar die spamvallen hebben gemaild. Als je bij Mailchimp een bekende spamval op je lijst hebt staan, dan krijg je te maken met Mailchimp Omnivore. En Mailchimp kan dan van je vragen om je hele lijst eerst met dubbele opt-in opnieuw te laten bevestigen.

Spamvallen uitsluiten

Je kunt dus veel narigheid voorkomen door:

  • dubbele opt-in te gebruiken
  • regelmatig te mailen
  • je mailinglijst goed te onderhouden

Dubbele opt-in

Door dubbele opt-in te gebruiken zorg je ervoor dat die vervelende concurrent geen spamval op je lijst kan plaatsen. En dat e-mailadressen met spelfouten gewoon niet op je lijst komen. Natuurlijk groeit je lijst dan langzamer. Maar je hebt je bedrijf toch niet alleen voor vandaag? Je wilt toch geen situatie creëren waardoor je e-mailmarketing maar helemaal moet vergeten? Of wil je graag een enorme lijst met 1 schadelijk adres erop? Een adres dat je niet kunt identificeren?

Regelmatig mailen

Regelmatig mailen betekent dat je minimaal eens per 30 dagen mailt. Want een adres dat is opgezegd bij de provider blijft minimaal 30 dagen gedeactiveerd.

Als je binnen 30 dagen mailt en een adres is gedeactiveerd, dan zie je gewoon een bounce en dan is er niets aan de hand. Het adres verdwijnt van je lijst en wat er daarna met dat adres gebeurt is dan niet jouw probleem.

Spamvallen uitsluiten: mailinglijst onderhouden

Kijk na je volgende verzending eens naar de adressen waar je nieuwsbrief niet geopend is. Kijk dan ook eens naar de geschiedenis van die adressen.

Realiseer je dat toestemming om te mailen niet voor eeuwig is en zodra die toestemming vervalt, dan verandert jouw e-mail in spam. En als iemand 10 nieuwsbrieven niet opent dan is er iets aan de hand. In het beste geval is zo iemand niet meer geïnteresseerd, maar waarschijnlijk gebruikt die persoon dat adres niet meer.

En als de vorige 10 nieuwsbrieven niet geopend zijn, dan is de kans dat zo iemand ineens heel erg enthousiast wordt over je e-mails natuurlijk niet zo heel erg groot. Daarom heeft je lijst onderhoud nodig.

Niet-geëngageerde adressen kun je gemakkelijk vinden:

Bij Mailchimp staat in het Audience dashboard een segment van niet-geëngageerde adressen voor je klaar:

  • Audience (zijbalk links)
  • Scrol helemaal naar beneden naar E-mail marketing engagement.
  • Onderaan staat het segment van niet-geëngageerde adressen.
  • Hier staat een vliegtuigje bij. Als je dit aanklikt kun je dit segment bereiken.


ger de heus

Professionaliteit en creativiteit

Het werken met Judith was een hele leuke ervaring vanwege haar professionaliteit en creativiteit. We hebben de kloof tussen het leren kennen en het daadwerkelijk maken van een reservering overbrugd door mooie reeksen informatie naar potentiële klanten te sturen. Judith kwam niet alleen met het idee, maar implementeerde dit systeem ook probleemloos. Nu, een jaar later, zien we goede conversieresultaten van mensen die we deze boodschappen sturen. Ger D.

Mailen naar adressen die niet openen

Denk vooral niet dat je ongestraft kunt blijven mailen naar adressen waar je nieuwsbrief niet geopend wordt, want dat is niet zo. De ontvangende servers zien wat mensen doen met je e-mails en als mensen je e-mails langere tijd niet openen, dan trekken ze de voor de hand liggende conclusie dat die mensen niet meer geïnteresseerd zijn.

Als je dan toch blijft mailen, dan gaat de ontvangende server de e-mail preventief in het spamfilter plaatsen. En als niemand daar bezwaar tegen maakt door je e-mail uit het spamfilter te halen, dan gaan ze je e-mails preventief niet meer afleveren. En daar blijft het niet bij. De volgende stap is dat persoonlijke e-mails die je vanaf je eigen domein verstuurt in spam komen.

Je lijst is veel te waardevol om dit te laten gebeuren. Realiseer je dat het normaal is dat sommige mensen na verloop van tijd hun interesse verliezen. En als ze zichzelf dan niet afmelden, dan moet jij dat doen. Klamp je niet vast aan adressen waar niet geopend wordt. Mik liever op gezonde lijstgroei.

, , ,


Updates ontvangen

* indicates required
Scroll naar boven