Bijgewerkt op 13 juli 2023
Statistieken Mailchimp
Mailchimp heeft uitgebreide statistieken of rapporten waar je erg nuttige informatie uit kunt halen.
En het is natuurlijk beter om goed te kijken naar je eigen statistieken, dan te vragen naar de gemiddelde open rate van een nieuwsbrief. Want voor de open rate maakt het nogal een verschil of die nieuwsbrief naar 10 mensen of naar 100.000 mensen is gestuurd.
In de statistieken van Mailchimp kun je na verzending van je nieuwsbrief veel informatie vinden die je kan helpen je nieuwsbrief te verbeteren. De statistieken kun je vinden als je de volgende navigatie volgt:
Mailchimp rapporten
- Klik eerst aan: Campaigns (dat vind je in de zijbalk helemaal links).
- Dan zie je een rijtje nieuwsbrieven staan en bij je verzonden nieuwsbrieven staat een knop: “View report”.
Bovenaan zie je een menu met daarin verschillende tabbladen.

Wat er onder deze tabbladen te zien is ga ik hier achtereenvolgens bespreken.
Tabblad Overview
We beginnen met het tabblad Overview. In welk tabblad je aan het kijken bent kun je altijd bovenaan zien. Het tabblad waar je bent is blauw, de andere tabbladen zijn zwart.

Overview
In het tabblad Overview zie je bovenaan staan:
- Het aantal abonnees naar wie je verzonden hebt.
- Naar welk audience je verzonden hebt.
- Het onderwerp van je nieuwsbrief.
- Wanneer de nieuwsbrief verzonden is.
- En 4 aanklikbare links: View e-mail, Download, Print, Share.
4 aanklikbare links
- View e-mail: als je deze link aanklikt krijg je de e-mail te zien.
- Download: met deze link kun je de nieuwsbrief downloaden als csv.
- Print: deze link geeft een mooi rapport om aan je leidinggevende of opdrachtgever te geven.
- Share: als je deze link aanklikt krijg je de mogelijkheid om het rapport online te delen door e-mailadressen in te vullen. Het rapport is beschermd met een wachtwoord en je kunt er ook een persoonlijke boodschap bij zetten.
Opened – Clicked – Bounced – Unsubscribed
Nog een stapje lager zie je 4 vakjes met daarin een paar getallen:
Opened: tot dusver hadden we het over het percentage nieuwsbrieven dat geopend is. Hier zie je het absolute aantal adressen waar je nieuwsbrief geopend is. Het getal dat je hier ziet staan is aanklikbaar. Als je erop klikt zie je een rijtje adressen staan van mensen die je nieuwsbrief geopend hebben.
Clicked: hier zie je het absolute aantal clicks van deze nieuwsbrief. Als je op dit getal klikt, dan zie je op welke links er geklikt is en of dit unieke clicks waren of dat dezelfde link misschien meerdere malen is aangeklikt.
Bounced: als hier een getal staat moet je daar beslist even op klikken. Je ziet dan hoeveel bounces er waren, hoeveel van deze bounces hard bounces waren en hoeveel van deze bounces soft bounces waren. In het artikel over cleaned adressen kun je lezen wat dit precies inhoudt en wat je ermee kunt doen.
Unsubscribed: helemaal rechts zie je het aantal afmeldingen. Als je daar een getal ziet staan, moet je daar ook even op klikken. Bekijk dan de redenen waarom iemand zich heeft afgemeld.
Succesvolle afleveringen
Daarna krijg je een lijstje met daarin:
- Hoeveel nieuwsbrieven goed zijn afgeleverd in absolute aantallen en als percentage. Het liefst wil je hier zien staan: 100%. Maar als je bounces hebt dan is dat niet het geval.
- Total opens: het totale aantal keer dat je nieuwsbrief geopend is. Dat is een optelsom, want sommige mensen hebben meerdere keren geopend.
- Last opened: wanneer en hoe laat je nieuwsbrief voor het laatst geopend is.
- Forwarded: of je nieuwsbrief is doorgestuurd.
- Clicks per unique opens: als dit getal hoog is dan heb je een erg goede nieuwsbrief gemaakt.
- Total clicks: het aantal clicks in absolute aantallen.
- Last clicked: Wanneer er voor het laatst geclickt is.
- Abuse reports: of er mensen zijn die op de spamknop hebben geklikt.
Connected sites: shop
Als je met connected sites je shop verbonden hebt met Mailchimp, dan zie je vervolgens de opbrengst van je nieuwsbrief staan.
- Het aantal verkopen
- De gemiddelde opbrengst van die verkopen
- En de totale opbrengst van deze nieuwsbrief.
Als je geen shop hebt staat dat er ook, maar dan zegt dat niet zoveel ;)

Click performance
Nu zie je het onderwerp Click performance met een button naar de click map.
Top links clicked
Dan zie je de links waar het meeste op geklikt is, met aan de rechterkant van de pagina een stukje van je nieuwsbrief.
Campaign bench marking
Mailchimp laat je hier aan de linkerkant een overzicht zien van je audience:
- Branche
- Demografie van je audience
- Formaat van je audience.
Aan de rechterkant zie je een grafiek van de open rate, de click rate en het percentage uitschrijvingen, vergeleken met de gemiddelde prestaties van jouw nieuwsbrieven en vergeleken met je concurrenten.
Het kan een leuke uitdaging zijn om beter te presteren dan je gemiddelde en beter dan je concurrenten.
Recommended next action
Hier vind je een gepersonaliseerd advies om je te helpen beter te presteren. Als je nog meer over vergelijkingen wilt lezen, lees dan het artikel over de benchmark.
24 hours performance
Hier vind je een grafiek met opens en clicks en op welke tijd mensen dat gedaan hebben.
Subscribers with most opens
Hier staat een rijtje adressen met daarbij hoe vaak zij gezorgd hebben dat de nieuwsbrief geopend is. Dat hoeven ze niet beslist zelf gedaan te hebben. Als ze je nieuwsbrief hebben doorgestuurd of gedeeld dan kunnen hier erg hoge getallen staan. En bij mensen die een erg agressief spamfilter hebben staan hier ook erg hoge getallen.
Social performance
Prestaties op sommige social media.
Top locations by opens
Dat is een landkaart met locaties waar je nieuwsbrief geopend is. Maar daar heb je niet zoveel aan, want als de ontvangende server in Amerika staat dan lijkt het alsof je een heleboel Amerikaanse abonnees hebt. Terwijl deze mensen gewoon om de hoek wonen en een Gmail of Hotmail adres hebben.
Tabblad Activity
Het tabblad Activity is eigenlijk geen tabblad: het is een menu.

Activity
In het menu van het tabblad Activity vind je:
- Send to
- Opened
- Didn’t open
- Clicked
- Bounced
- Unsubscribed
- Complained
Send to
Hier zie je een lijst met adressen waar je de nieuwsbrief naartoe gestuurd hebt. Deze adressen zijn aanklikbaar, maar als je dat doet kom je niet in het profiel van die abonnee. Als je op een adres klikt dan zie je de activiteit van die ene abonnee m.b.t. deze ene nieuwsbrief. Of je ziet dat er van deze abonnee geen activiteit geweest is.
Opened
Bij Opened zie je ook een lijst met adressen, maar deze keer van mensen die je nieuwsbrief geopend hebben. Direct achter het adres zie je het aantal malen dat iemand je nieuwsbrief geopend heeft. Deze adressen zijn ook aanklikbaar en als je klikt op een adres, dan zie je de tijd waarop deze ene abonnee deze specifieke nieuwsbrief geopend heeft.
Didn’t open
Onder het tabblad Didn’t open vind je ook een lijst met adressen. Deze keer van iedereen die deze specifieke nieuwsbrief niet heeft geopend. Deze adressen zijn ook aanklikbaar. Maar als je op deze adressen klikt dan kom je wel in het profiel van je abonnee en dan kun je daar eerdere activiteit bekijken. Of het uitblijven van eerdere activiteit.
Clicked
Hier vind je de abonnees die geklikt hebben in deze nieuwsbrief. Ook deze adressen zijn aanklikbaar en als je klikt op een adres dan zie je op welke tijd je abonnee geopend heeft, op welke tijd je abonnee geklikt heeft en op welke link hij of zij geklikt heeft.
Bounced
Hier vind je de hard bounces en de soft bounces.
Unsubscribed
Het is ook belangrijk hier even naar te kijken. Waarom heeft een abonnee uitgeschreven? Je ziet hier een lijstje met mogelijke redenen staan en achter iedere reden staat een getal:
- No longer interested
- Did not sign up
- Inappropriate content
- Spam
- Other
- Unspecified
No longer interested: dat is een prima reden. Het natuurlijke verloop op een e-maillijst is 20% tot 25% per jaar. Mensen veranderen en als ze geen zin meer in je nieuwsbrief hebben dan hoort dat er gewoon bij.
Did not sign up: dat is geen mooie reden en deze reden vraagt om aandacht. Als je zonder toestemming gemaild hebt, dan weet je waarom mensen zeggen dat ze zich niet hebben ingeschreven. Maar je wel toestemming gekregen hebt, ga dan na of je mogelijk te weinig mailt waardoor mensen je vergeten zijn, of dat je misschien niet duidelijk bent geweest over de inhoud van je e-mails.
Inappropriate content: ook niet best. Wat heb je gedaan? Wat staat er in die nieuwsbrief?
Spam: dit is heel ernstig. Spammeldingen zorgen ervoor dat je toekomstige nieuwsbrieven grotere kansen hebben om in de spamfilters te blijven hangen. Als je niet meer dan 1 spammelding hebt op 50.000 e-mails, dan beschouwen de servers dit als een vergissing. Maar als je er meer hebt, dan denken de servers dat er iets niet in orde is met je audience. Misschien een aangekochte lijst? Misschien heb je al je contacten van LinkedIn op je mailinglijst gezet?
Other: als je bij Other een getal ziet staan, scrol dan vooral even verder naar de adressen van mensen die zich hebben afgemeld, want dan heb je een persoonlijk berichtje gekregen. Dat zijn soms erg leuke berichtjes. Ga maar even kijken.
Unspecified: dit zijn afmeldingen van mensen die geen reden hebben opgegeven. Dat is niet erg.
Complained
Dit zijn adressen van mensen die in de mailbox de spamknop hebben aangeklikt.
Dat is heel vervelend en erg onterecht als je je adressen hebt verzameld met dubbele opt-in en een normale nieuwsbrief hebt gestuurd die echt over jouw onderwerp ging. Toch gebeurt dit wel omdat mensen dat een lekker makkelijke manier vinden om zich te melden.
Maar dit kan voor jou heel vervelende consequenties hebben als dit vaak gebeurt, want dan gaan de ontvangende servers jouw adres blokkeren.
Als je hier vaak iets ziet staan en het is echt onterecht, dan kun je overwegen om een grote afmeldlink helemaal boven in de nieuwsbrief te zetten, want je hebt liever een afmelding dan een spammelding.
Click performance

Hier vind je een lijstje met links waarop geklikt is. Hierbij staat ook hoe vaak er geklikt is en hoeveel unieke kliks er waren.
De links in dat lijstje zijn aanklikbaar. Als je erop klikt ga je naar het webadres van de link. Je komt dan bijvoorbeeld op een artikel dat op je blog staat.
De getallen van het aantal clicks en het aantal unieke clicks zijn ook aanklikbaar. Als je daarop klikt krijg je een lijstje met adressen van mensen die op die specifieke link geklikt hebben.
En als je op een adres klikt dan zie je hoe laat die persoon geopend heeft en hoe laat die persoon geklikt heeft.
Click map
Hier staat ook een knop naar de click map. Zie die knop niet over het hoofd, hij staat rechts boven je links.
De click map is een afbeelding van je nieuwsbrief met op die afbeelding het percentage clicks op iedere link. De clickmap laat je zien op welke plaatsen in je nieuwsbrief de clicks vallen. En dat kan behulpzaam zijn om te weten waar je belangrijke links moet plaatsen.
Over de click map is zoveel te vertellen dat ik ‘m beschreven heb in een apart artikel. Lees hier alles over de click map. Hieronder kun je een afbeelding zien van een click map.

Content optimizer

De content optimizer is er nog niet voor de Nederlandse taal, maar ik kan wel een tipje van de sluier oplichten. De content optimizer komt beschikbaar voor je als je de inline editor gebruikt. En dan krijg je een uitleg over de mate waarin je content geoptimaliseerd is.

Tabblad Social

Onder het tabblad Social zie je wie je campagne een like heeft gegeven op Facebook. Daarvoor moet je Mailchimp en Facebook wel geïntegreerd hebben.
Verder zie je hier een lijst met belangrijkste influencers en verwijzers. En je ziet hier een wereldkaart met clicks. Dan moet iemand wel iets gedaan hebben natuurlijk, want anders zie je er alleen een mededeling dat er niets is.
Tabblad e-commerce

Het tabblad e-commerce heeft een menu: Product Activity en Order history. Om hier iets te kunnen zien is het noodzakelijk dat je je shop verbonden hebt met Mailchimp via connected sites (een integratie of via de API).
Product activity
Bij Product activity zie je:
- Het aantal orders
- De gemiddelde opbrengst van deze nieuwsbrief
- En de totale opbrengst van deze nieuwsbrief.
Daaronder vind je een lijstje met producten die dankzij deze nieuwsbrief verkocht zijn:
Bij de omzet is geen rekening gehouden met verzendkosten e.d.
- naam van het product
- aantal verkochte exemplaren
- en de omzet
Order history
Hier vind je het volgende:
- Datum en tijd waarop de verkoop plaats heeft gevonden.
- E-mailadres van de klant die iets gekocht heeft.
- Welke producten de klant gekocht heeft.
- En wat de totale omzet is via die klant.
Als het lekker loopt vind je daar een lijstje waarin je precies kunt zien wie je beste klanten zijn.
Deze gegevens kun je ook terugvinden in de profielen van je abonnees.
Tabblad inbox

Als mensen reageren op je nieuwsbrief, dan kun je die reacties gewoon in je mailbox ontvangen. Maar je kunt ze ook via Mailchimp ontvangen. Als je dit laatste wilt, dan moet je Inbox activeren.
Dat doe je per nieuwsbrief, op het moment dat je de nieuwsbrief maakt. Onderaan je nieuwsbrief staat een hoofdstukje Settings & Tracking.

Als je hier op Edit klikt, kun je daarna een vakje aanvinken.

Mailchimp genereert dan een antwoordadres voor deze ene nieuwsbrief. “Out of office” berichten worden weggefilterd en je kunt de reacties daarna hier zien in je rapport, maar ook in het profiel van je abonnee.
Overigens: als je dit alleen wilt doen om van “Out of office” reacties af te zijn, dan kan dat ook anders. Je kunt “Out of office” reacties ook weg laten filteren als je de reacties naar je gewone mailbox laat sturen.
Analytics 360
Analytics 360 is een integratie van Mailchimp met Google Analytics. Hierdoor kun je in je Mailchimp statistieken extra data zien die afkomstig zijn uit Google Analytics. En je vindt hier eventueel ook gegevens van Eventbrite en Momentive (SurveyMonkey.)

Analytics 360
Als je de verbinding gemaakt hebt en bij je campagne of workflow hebt aangevinkt dat Analytics 360 gebruikt moet worden, dan worden de data van Google Analytics opgenomen in de statistieken van Mailchimp. Als je ook informatie wilt hebben over activiteiten op de archiefpagina van je nieuwsbrief moet je de archiefpagina apart verbinden.
Let op: Met de komst van GA4 op 1 juli 2023 blijft dit onderdeel voorlopig gewoon bestaan, maar de gegevens zijn niet up-to-date. Op termijn zal dit onderdeel uit Mailchimp verdwijnen.
Google Analytics
Bij je rapporten zie je dan onder het tabblad Analytics 360 een apart rapport van Google Analytics. De statistieken die je hier ziet staan hebben uitsluitend betrekking op bezoekers die op je website gekomen zijn via een link in je nieuwsbrief.
Het kan gebeuren dat de statistieken van Analytics die je hier ziet staan een beetje afwijken van de statistieken die je in je Google account ziet staan, maar daar hoef je niet over na te denken, want de statistieken van Analytics die je in MailChimp ziet staan lopen een klein beetje achter.
Let op: Mailchimp blijft gedurende 2023 GA UA ondersteunen omdat Google Analytics heeft aangegeven dat sommige accounts tot eind 2023 met UA blijven werken. Maar na 2023 doet vervalt deze ondersteuning en dan heb je dus echt GA4 nodig.
Inhoud van Mailchimp rapport Analytics 360
Wat je op de pagina van Analytics 360 vindt, hangt af van wat je allemaal gebruikt in Mailchimp. Dus al je hier iets ziet staan dat je niet op deze pagina in je Mailchimp rapport terugvindt, dan komt dat doordat je account anders is ingericht.
Campaign ROI: ROI betekent Return on Investment. De ROI van je campagne berekent Mailchimp door de geschatte kosten van de campagne te vergelijken met de doelen die je in Analytics hebt ingesteld en de verkopen die plaats hebben gevonden als gevolg van het versturen van deze nieuwsbrief.
Conversion rate: dit is het percentage sessies waarbij een doel bereikt is. Hiervoor moet je dus ook eerst doelen instellen in Google Analytics.
Revenue created: de opbrengst van je nieuwsbrief die ontstaan is doordat mensen geklikt hebben op een link in je nieuwsbrief. Via die link zijn ze naar je website gegaan en daar hebben ze iets gekocht.
Transactions: aantal voltooide transacties. Een transactie is een verkoop.
Ecomm conversion rate: een e-commerce conversie is een aankoop. Hier zie je het percentage van de bezoekers van je website die een aankoop hebben gedaan.
Per visit value: de gemiddelde waarde van een bezoek aan je website op basis van e-commerce inkomsten. Dit berekent Mailchimp door de inkomsten te delen door het aantal bezoeken van je website.
Average value: inkomsten gedeeld door het aantal transacties.
Visits: het aantal abonnees dat via deze nieuwsbrief naar je website gegaan is.
New visits: nieuwe bezoekers die niet eerder op je website geweest zijn.
Avg. time on site: de gemiddelde tijd die een bezoeker op je website blijft.
Pages/visit: gemiddeld aantal pagina’s dat door iedere bezoeker op je website bekeken is.
Per visit goal value: het resultaat van een formule: alle conversies opgeteld en gedeeld door het aantal bezoeken aan je website via een link in deze nieuwsbrief.
Goal: een lijst van doelen die je hebt ingesteld met daarbij hoe vaak je bezoekers gedaan hebben wat je wilde.
Email domain performance
Daar onder zie je een lijst met e-mail domeinen zoals Gmail, Hotmail, eigen domeinen etc. en hoe die domeinen presteren:
- Hoeveel e-mails heb je naar dat domein gestuurd en wat is het percentage van het totale aantal e-mails dat je hebt verstuurd?
- Hoeveel van deze e-mails gaven een bounce (konden niet afgeleverd worden) en welke percentage is dat van het totale aantal e-mails dat je hebt verstuurd?
- Het percentage dat heeft geopend en hoeveel zijn dat er in absolute aantallen?
- Het aantal clicks in absolute aantallen en als percentage van het geheel.
- En het aantal afmeldingen van dit domein.
Survey of poll
Je kunt een kleine enquête of poll via Mailchimp sturen. Als je dat hebt gedaan vind je de resultaten hiervan ook hier onder het tabblad Analytics 360.
Dit is het tabblad Analytics 360 van de statistieken van Mailchimp.
- Mailchimp: Statistics in Campaign Reports
- About open tracking
- Mailchimp: integrate Google Analytics
- Mailchimp: Google Analytics plugin for WordPress