

Geschatte leestijd: 7 minuten
Buyer persona maken
Je hoeft niet op je ideale klant te wachten en je hoeft je ideale klanten niet na te jagen. Je kunt ze gewoon aantrekken door een buyer persona te maken en alles wat je doet, te doen voor die ideale klant.
Een buyer persona is een klantprofiel. Liefst het profiel van een echte klant die echt bij je gekocht heeft. En je maakt dat klantprofiel zo gedetailleerd mogelijk.
Door helder in beeld te hebben wie de klant is, kun je gemakkelijker content maken die echt gericht is op die klant. Content die precies past bij de fase in de kopersreis waar jouw buyer persona op dat moment is. Een niche is een groep mensen met gemeenschappelijke kenmerken en problemen. Een buyer persona is geen groep, het is een individu. Het is een type.
Als je voor buyer persona’s wilt gaan schrijven, dan maak je er gewoonlijk 2 of 3. Je werkt deze klantprofielen zover mogelijk uit. Daarna ga je verschillende pagina’s en blogpost schrijven die elk gericht zijn op één specifiek klantprofiel. En dan ga je mensen aantrekken die lijken op het klantprofiel waar je voor schrijft.
Je zorgt er ook voor dat je weggever precies past bij de problemen en verlangens van je buyer persona.
Buyer Persona opstellen
Hoe maak je een buyer persona
Zo’n klantprofiel moet je niet zomaar verzinnen. Je baseert het op echte informatie die je hebt over echte mensen. Die informatie kun je op verschillende manieren verwerven:
- Je hebt al informatie over de klanten die je al hebt en die informatie kun je gebruiken om een klantprofiel mee te maken.
- Enquêtes: je kunt een enquête online zetten en de antwoorden van die enquête in je klantprofielen verwerken.
- Interviews: je kunt mensen gaan interviewen.
- Social media: op de social media kun je ook allerlei persoonlijke informatie over mensen vinden en ook deze informatie kun je verwerken in je klantprofiel.
Wie is de klant
- Hoe oud is iemand?
- Is het een man of een vrouw?
- Wat doet die persoon in het dagelijks leven?
- Opleidingsniveau?
Je verzamelt zo veel mogelijk informatie over je favoriete klant. Alsof die persoon aan het beschrijven bent terwijl hij of zij tegenover je zit.
Klantprofiel: doelen en uitdagingen
Benodigde tijd: 4 uren.
Om een klantprofiel op te stellen ga je diep in op de doelen en de uitdagingen die je klant ervaart. Het liefst doe je dit op basis van echte gegevens.
- Welke doelen, uitdagingen en problemen heeft je klant?
En op welke manier zoekt je klant naar oplossingen hiervoor?
- Als je klant het probleem niet oplost
Welke consequenties ervaart je klant als hij of zij het probleem niet oplost?
- Misvattingen
Welke misvattingen leven er bij je prospects over de oplossing van het probleem?
- Prioriteit
Welke ervaring heeft je prospect nodig om te beslissen dat het oplossen van het probleem prioriteit moet krijgen?
Al deze gegevens verwerk je in je klantprofiel, liefst met een foto erbij. Zo gaat dit profiel leven voor jezelf en dan weet je ook met wie je in gesprek bent. En als het klantprofiel leeft voor jou, dan kun je er veel makkelijker mee werken.
Aandachtspunten buyer persona
Wees concreet
Als je buyer persona’s gaat maken moet je informatie zoeken om deze vragen zo concreet mogelijk te beantwoorden. Je moet weten voor wie je schrijft. Houd het niet vaag, want dan kun je niet gericht schrijven. En dan kun je ook geen goede salesfunnels maken.
Voor wie schrijf je?
Je hebt vast weleens gehoord of ergens gelezen dat als je voor iedereen schrijft, je eigenlijk voor niemand schrijft: niemand voelt zich aangesproken, niemand herkent zichzelf.
Maar als je goed rondkijkt op het Internet dan zie je dat bijna iedereen schrijft voor iedereen. En dat doe je ook bijna vanzelf. Je weet dat je blogs voor iedereen op het web zichtbaar zijn en dat ze dus door iedereen gelezen kunnen worden. En daardoor richt je je bijna automatisch op iedereen.
Gericht mailen en gericht bloggen
Toch kun je dat beter niet doen. Google zorgt er tegenwoordig voor dat iedereen persoonlijke zoekresultaten krijgt. Op dit moment zijn die persoonlijke zoekresultaten nog niet zo heel erg persoonlijk, maar dit is wel de trend, dus je mag verwachten dat deze persoonlijke zoekresultaten steeds persoonlijker zullen worden.
Maar als jij voor iedereen schrijft, dan is het voor Google lastig om je artikelen als persoonlijke zoekresultaten aan te bieden, want tja, ze zijn voor iedereen.
Hoe persoonlijker je je favoriete klant aanspreekt, hoe beter je teksten voor je gaan werken. Want doordat je je favoriete klant persoonlijk aanspreekt, voelt hij zich ook aangesproken. Hij herkent dat jij de juiste persoon bent om ‘m te helpen.
Moet je voor iedereen schrijven?
Nadelen van een brede doelgroep
Voor wie schrijven zij?
Toch schrijven deze bedrijven niet al hun teksten voor iedereen: ze proberen je zo snel mogelijk een keuze te laten maken en daarna proberen ze je aan te spreken op een manier die minder algemeen is.
Het lijkt alsof deze bedrijven je alleen laten kiezen tussen productcategorieën, maar als jij op de website van Wehkamp kiest om kinderkleding te gaan bekijken, dan is de kans behoorlijk groot dat je een kind hebt voor wie je die kleding eventueel wilt kopen. En daaruit volgt dat je een bepaalde leeftijd hebt etc. etc.
Je weet dus eigenlijk heel veel over de bezoekers van je website want je kunt heel veel afleiden uit de keuzes die je bezoekers maken.
Bij wie genereerde je de meeste omzet?
Klantprofielen maken
Maak daarom profielen van je klanten en als je geen beslissing kunt nemen over wie je favoriete klant is, stuur dan gewoon op omzet.
- Wat zijn de kenmerken van jouw klanten die vorig jaar gezorgd hebben voor de meeste omzet? Het is een goed idee om je teksten zo te schrijven dat deze mensen zich aangesproken voelen.
- Wat zijn de kenmerken van klanten die je wel hebt maar die je eigenlijk liever niet zou hebben? Door welke teksten voelen zij zich aangesproken?
En als je hier goed naar kijkt en er naar handelt, dan stop je geleidelijk aan met voor iedereen te schrijven.
Help mensen om te kopen
Grote bedrijven maken ook buyer persona’s. Dat zijn al die cookies die ze plaatsen als je hun website bezoekt. En omdat ze dit doen, moet jij eerst de kans krijgen om te beslissen of je ze deze informatie wel wilt geven.
Als je dit interessant vindt lees dan eens verder over het nut van een doortimmerd systeem voor je marketing. En hier kun je meer lezen over marketing zelf doen.

De groeiversneller van je lijst
Hoe je een “weggever” maakt die converteert zodat je inschrijvingen krijgt van echt geïnteresseerde mensen.
Buyer persona maken: met dank aan Hendri Nguriana voor het beeldmateriaal in de uitgelichte afbeelding.