Home » E-mailmarketing » E-mailstrategie » Groei van je mailinglijst stimuleren

Groei van je mailinglijst stimuleren

Groei van je mailinglijst stimuleren

Geschatte leestijd: 11 minuten

Groei van je mailinglijst stimuleren

Ga de groei van je mailinglijst stimuleren, want mensen die zich inschrijven zijn geïnteresseerd in je diensten. Ze zijn genoeg geïnteresseerd om je e-mails te willen ontvangen. Zorg er daarom voor dat je een mailinglijst opbouwt.

Een mailinglijst opbouwen gaat meestal niet zonder slag of stoot, daar moet je moeite voor doen. En je zult ook ervaren dat mensen die zich inschrijven, zich ook weer af kunnen melden. Sterker nog: het normale verloop op een mailinglijst is 20-25% per jaar. Dat aantal wil je zo laag mogelijk houden, maar je hebt dus voortdurend nieuwe adressen nodig die je mag mailen.

Toestemming verwerven: weggever maken

Nieuwe adressen verwerven

Toestemming om te mailen kun je verwerven door een gratis product aan te bieden: een whitepaper, een e-book of serie, een video of iets anders dat je digitaal kunt aanbieden. Zorg er vooral voor dat je het digitaal kunt aanbieden.

Maar lang niet ieder gratis product zorgt ook echt voor lijstgroei. Ik weet nog goed wat mijn eigen eerste weggever was: een e-book met tips om een archief op te zetten. Je begrijpt natuurlijk wel dat ik nauwelijks inschrijvingen kreeg, want archiveren is saai.

Je weggever moet dus leuk en aantrekkelijk zijn. En hij moet een probleem verhelpen. Het liefst moet het iets zijn dat mensen echt nodig hebben. Maar ook dan zijn er haken en ogen.

Het liefst moet je een onderwerp kiezen dat mensen echt nodig hebben. Maar dan dwing je de inschrijving af en dat irriteert, dus dan melden mensen zich direct weer af. Nog voor je een e-mail hebt kunnen sturen. Als je dit herkent, geef dan geen e-book maar een serie zodat mensen aan je kunnen wennen. Daardoor vermindert het aantal afmeldingen.

Onderwerp van je weggever

Als niet weet waar je weggever over moet gaan kun je hier een serie opvragen waarin ik je vertel wat de kenmerken zijn van een weggever die echt zorgt voor lijstgroei. Daar zul je zeker inspiratie door krijgen en weten wat je moet. En hier kun je lezen hoe je je weggever een titel geeft die mensen raakt.

Als je die weggever gemaakt hebt, dan moet je zorgen dat mensen ‘m zien, want anders kunnen ze ‘m niet downloaden.

Pop-up

Ik lees vaak het advies om je aanbod in een pop-up te plaatsen. Het is waar dat een gratis aanbod in een pop-up veel meer inschrijvingen krijgt dan wanneer je gewoon een inschrijfformulier op je website zet. Maar voordat je een pop-up installeert, moet je eerst beseffen dat dit negatieve gevolgen heeft voor de positie van je website in de zoekresultaten. Als jij al je bezoekers aantrekt via de social media dan is dat geen bezwaar. Maar als je wel graag hoog in de zoekresultaten komt, dan is een pop-up af te raden.

Landingspagina

Het is dan beter om een landingspagina te maken voor je weggever. Dat kan een speciale pagina op je website zijn. Maar je kunt er ook een landingspagina van je e-mailplatform voor gebruiken. Zowel Mailchimp als MailerLite bieden mooie landingspagina’s.

Vertel op die landingspagina over je gratis product en waarom dat zo’n geweldig product is. En als het lukt, verzamel dan ook reviews over je gratis product.

Op je landingspagina staat natuurlijk een inschrijfformulier. Maar zo’n formulier staat meestal niet bovenaan. Het kan helpen als je “boven de vouw” een knop naar het inschrijfformulier plaatst zodat mensen je tekst over kunnen slaan en direct naar het formulier kunnen springen. En als je dat gedaan hebt ben je er klaar voor om je gratis product te gaan promoten.

Reviews en laten zien

Als je de groei van je mailinglijst wilt stimuleren, dan is het essentieel dat je je weggever als een serieus product beschouwt. Doe alsof het een product is waar mensen voor moeten betalen.

Doe er net zoveel moeite voor als voor een betaald product. Promoot je weggever op dezelfde manier als een betaald product. Want eigenlijk is je weggever de eerste stap naar een betaald product. Probeer dus ook reviews te verzamelen voor je weggever en laat die reviews ook zien.

Tanja Cavaljé

Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis

Vlak na mijn start als VA in 2013 ontdekte ik Judith. Een expert op het gebied van Mailchimp. En die kennis deelt Judith gul. Niet alleen in haar betaalde trainingen. Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis. Haar blogs helpen me ook professioneel op weg. En die krijg ik zomaar in mijn mailbox. Tanja …

Ook in haar nieuwsbrief deelt Judith waardevolle kennis Lees meer »

Hoe de groei van je mailinglijst stimuleren

Natuurlijke netwerk

Vertel het aan je natuurlijke netwerk (alle mensen die je kent) in een persoonlijke e-mail vanaf je persoonlijke e-mailadres. Vertel ze eventueel gelijk dat je een bedrijf begonnen bent en dat je ze graag een gratis product wilt aanbieden. Leg ze hoe ze dat product kunnen krijgen (stuur ze naar je landingspagina).

Vertel er vooral ook bij dat je het waardeert als ze je e-mail doorsturen als ze iemand kennen voor wie je product interessant kan zijn.

Vervolgens doe je hetzelfde bij je zakelijke contacten op LinkedIn, en zo ga je verder. Mail de mensen die je kent als het enigszins kan persoonlijk vanaf je persoonlijke e-mailadres. Maak er een echt persoonlijke e-mail van.

E-mail handtekening

Plaats ook een linkje naar je landingspagina in de e-mailhandtekening van je zakelijke e-mailadres. Want je zakelijke e-mails gaan gewoonlijk naar mensen die in je diensten geïnteresseerd zijn. Dus je zakelijke e-mails zijn prima geschikt om te helpen de groei van je mailinglijst te stimuleren.

Social media

En je kunt je gratis product ook promoten op de social media natuurlijk. Eventueel kan het de moeite waard zijn om je gratis product in een advertentie aan te bieden.

Onder je blogposts

Ik zie vaak een inschrijfformulier staan in de voettekst van een website, ergens rechtsonder of linksonder. Dat lijkt efficiënt want je inschrijfformulier staat dan op elke pagina. Maar mensen die je blogpost of pagina hebben gelezen, moeten vaak flink scrollen voordat ze het formuliertje kunnen zien. En dat is een probleem, want waarom zouden mensen gaan scrollen als ze de pagina al uitgelezen hebben? Zet je inschrijfformulier liever direct onder je blogpost, zodat ze het ook echt kunnen zien.

Als je AMP op je website hebt, controleer dan of je formulier verdwijnt in de AMP-versie van je website. En als dat zo is, zet dan een knop onder iedere blogpost.

Nog meer promotie

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om je gratis product te promoten. Je mag daar gerust creatief in zijn. Ikzelf heb een keer een mini-cadeaubon gemaakt op het formaat van een visitekaartje. Die mini-cadeaubon heb ik uitgedeeld aan mijn ambassadeurs. En ik heb ‘m zo klein gemaakt omdat hij dan makkelijk in een tas of doosje of zo past, bij de andere visitekaartjes.

E-mails sturen

Wacht niet te lang

Wacht niet te lang met mailen. Zet het liefste een automatische e-mail klaar zodat mensen direct na inschrijving een e-mail van je krijgen. Want als je langer wacht dan weten ze het misschien niet meer.

Kwaliteit van je e-mails

En nu wordt het spannend. Want als je het nu fout doet, dan zijn mensen zo weer weg. Maak er daarom geen reclamefolder van.

Een goede vuistregel is: zorg dat je altijd iets interessants stuurt voor mensen die op dit moment niet willen kopen.

Dit raad ik je aan, want de groep van lezers die op dit moment niet wil kopen is de grootste groep! Natuurlijk mag je ook je diensten promoten, als je maar zorgt dat je e-mails de moeite waard zijn om te openen voor mensen die nu niet willen kopen. Want dan blijven ze je e-mails openen.

Groei van je mailinglijst: afmeldingen

Uitschrijvingen moet je in de gaten houden. Er is niets mis met uitschrijvingen, wees er dankbaar voor. Uitschrijvingen van mensen die niet meer geïnteresseerd zijn, zijn veel fijner dan mensen die je e-mails gewoon nooit meer openen.

Maar let wel een beetje op uitschrijvingen en let vooral op de redenen van uitschrijving. Zowel in Mailchimp als in MailerLite kun je zien waarom mensen zich hebben uitgeschreven. En er zijn 2 soorten uitschrijvingen die je echt in de gaten moet houden:

  • Mensen die zeggen dat je e-mails spam zijn
  • en mensen die zeggen dat ze zich nooit hebben aangemeld

Als je deze redenen ziet, kijk dan eens goed naar je e-mails. Doe je iets niet goed?

  • Stuur je te veel reclame en te weinig waarde?
  • Mail je misschien te onregelmatig waardoor mensen niet meer weten dat ze zich hebben aangemeld?
  • Heb je heel lang niet gemaild?
  • Ben je misschien niet duidelijk geweest op je website of landingspagina waardoor mensen niet beseft hebben dat ze zich hebben ingeschreven?

Dit moet je in de gaten houden en als je zoiets ziet moet je er iets aan verbeteren.

Oorzaken als de groei van je lijst achterblijft

Als de groei tegenvalt

Ook als je dit allemaal doet kun je ontdekken dat de groei van je e-maillijst enorm tegenvalt waardoor je denkt dat er iets mis is. En het kan zijn dat je daar gelijk in hebt, maar het kan ook zijn dat je verwachtingen niet kloppen. Besef dat je op het internet veel gemakkelijker succesverhalen vindt dan verhalen over hoe moeilijk het allemaal gaat. Toch? Geloof dus niet alles.

Maar er zijn natuurlijk wel oorzaken als je lijst heel erg langzaam groeit.

Conversie

Als je een landingspagina van Mailchimp of MailerLite gebruikt dan kun je zien wat de verhouding is tussen het aantal bezoekers op de landingspagina en het aantal inschrijvingen. Dat is makkelijke en snelle manier. Dat is ook een van de redenen waarom ik je aanraad een landingspagina te gebruiken.

Als je ziet dat rond 20% van de mensen die je landingspagina bezoeken zich inschrijven dan is er niets mis met je weggever of je landingspagina.

Als je er toch meer van gehoopt had, dan is dat niet realistisch dus dan moet je je verwachtingen bijstellen. Natuurlijk, het kan altijd nog beter, maar het is de vraag of je er bij 20% conversie nog meer tijd en energie in moet steken.

Nauwelijks inschrijvingen

Als die verhouding veel slechter ligt (wel bezoekers op de landingspagina maar nauwelijks inschrijvingen) dan ligt dit aan je weggever of aan je landingspagina. Een van beide is niet aantrekkelijk genoeg.

Vanaf MailerLite Growing Business (dus ook in Advanced en Enterprise) kun je een AB-test met je landingspagina doen. Als je veel bezoekers op je landingspagina hebt maar nauwelijks inschrijvingen hebt, dan is het sterk aan te raden een AB-test te doen. Want zo kun je uitvinden of het misschien aan je landingspagina ligt.

Weinig bezoekers op je landingspagina

Maar als je heel weinig bezoekers op je landingspagina krijgt terwijl de verhouding tussen het aantal bezoekers op je landingspagina en het aantal inschrijvingen wel goed is, dan is er iets anders mis.

Opmerking voor mensen die MailerLite gebruiken: ik heb het hier over landingspagina’s. Bij MailerLite kun je ook bezoekers- en conversie aantallen zien voor inschrijfformulieren op je website. Maar inschrijfformulieren worden voortdurend getoond en al die vertoningen tellen mee. Daarom mag de conversie van een inschrijfformulier veel lager zijn. Want die mensen hebben niets hoeven doen om je formulier te zien.

Website

Als je bezoekers via de website naar de landingspagina stuurt, dan heb je dus eerst bezoekers op de website nodig. Als je die onvoldoende hebt, dan kun je ook niet veel inschrijvingen krijgen.

Facebook advertentie

Als je mensen via Facebook naar je landingspagina stuurt, dan kan er iets mis zijn met je advertentie. Ga daar dan aan knutselen.

Zo kun je stap voor stap nagaan waar het probleem ligt als de groei van je e-maillijst achterblijft. En dan kun je hier dus ook iets aan doen.


Ik ben zowel door Mailchimp als door MailerLite erkend als e-mail specialist en e-mail strateeg.

De groeiversneller van je lijst

Hoe je een “weggever” maakt die converteert zodat je inschrijvingen krijgt van echt geïnteresseerde mensen.

Gepubliceerd op: 18-10-2020
Voor het laatst bijgewerkt op: 23-2-2023

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven