Home » E-mailmarketing » E-mailstrategie » Hoe lang mag een e-mail zijn?

Hoe lang mag een e-mail zijn?

hoe lang mag een e-mail zijn

Geschatte leestijd: 5 minuten

Hoe lang mag een e-mail zijn?

Hoe lang een e-mail zou moeten zijn hangt af van het doel of het hangt samen met het doel van je e-mail. Je kunt ook kijken hoe anderen het doen, maar dan weet je wel wat ze doen, maar niet welke resultaten ze daarmee behalen. Daarom is het riskant om gewoon te kijken wat anderen doen. Testen is dan veiliger.

Lengte van e-mails van anderen

Op het blog van AWeber vond ik een artikel waarin staat hoe lang anderen hun e-mails maken.

  • 50,2% bevat minder dan 300 woorden
  • 25,7% bevat 300 tot 600 woorden
  • 12,7% bevat 601 tot 900 woorden
  • en 11,4% bevat meer dan 900 woorden

Over de ideale lengte van een e-mail kun je dus van mening verschillen. Daarom moet je weten wat jouw doelgroep een fijne lengte vindt.

Minder dan 300 woorden?

Mijn e-mails zijn kort. Ik heb er niet zoveel belang bij dat je die e-mail leest. Ik vind het fijn dat je ‘m opent, maar daarna wil ik het liefst dat je zo snel mogelijk naar mijn website gaat. Want op mijn website kun je meer doen dan alleen lezen: je kunt daar ook iets kopen. Ik zou het leuk vinden als je dat doet.

Ik heb er dus belang bij dat je mijn e-mail opent en dat je daarna zo snel mogelijk naar mijn blog gaat, waar je hopelijk nog meer gaat doen.

Voor jou is het ook handig als ik een klein stukje van een blogpost naar je mailbox stuurt zodat je weet dat er iets nieuws op mijn blog staat en zodat je snel kunt zien of het iets voor je is. En als het deze keer niet interessant voor je is, dan kost mijn e-mail je niet veel tijd. En omdat jij ervaring hebt met mijn e-mails weet je dat het je niet veel tijd kost om te openen, en dat is weer gunstig voor mijn open rate.

Maar als je heel gericht mailt naar een doelgroep met een specifieke interesse en je onderwerp is echt belangrijk of interessant, dan mag je e-mail best langer zijn. En er zijn dus ook echt mensen die meer dan 900 woorden rondsturen.

Meten is weten

Meten is weten dus je zou eigenlijk een paar tests moeten doen om te zien hoe lang jouw e-mails zouden moeten zijn. Wat vindt jouw doelgroep een fijne lengte? Hoeveel tijd wil je doelgroep besteden aan het lezen van jouw e-mail?

Mailchimp

Officieel heb je Mailchimp Essentials of hoger nodig om dit te kunnen testen, want dan kun je een AB-test doen. Test dan op inhoud.

MailerLite

En als je MailerLite gebruikt dan heb je ook de betaalde versie nodig om een AB-test te kunnen doen.

Maar van mij hoef je dat niet te doen, want voor een betrouwbare AB-test heb je 5000 abonnees per testgroep nodig. En die heb je waarschijnlijk niet. En als je die niet hebt en toch een AB-test doet, dan is er een behoorlijke kans dat je uiterst onbetrouwbare resultaten krijgt en dan weet je dus nog niets.

Als je lijst te klein is, dan is het veel beter om een splitrun uit te voeren. Daar heb je geen betaalde versies voor nodig en het is niet moeilijk om te doen.

Testen

Mailchimp

Maak 2 tags aan en geef de helft van je abonnees de ene tag en de andere helft de andere tag.

MailerLite

Als je MailerLite gebruikt maak je 2 groepen aan en je kopieert de helft van je abonnees naar de ene groep en de andere helft van je abonnees naar de andere groep.

Vervolgens maak je een lange e-mail en een korte e-mail en je stuurt elk naar de helft van je abonnees. Noteer de resultaten en doe het nog een paar keer.

Tests moet je herhalen, want het natuurlijke verloop op je mailinglijst is 20 tot 25% per jaar: er gaan mensen weg en er komen weer andere mensen bij. En de mensen die erbij komen kunnen anders op je e-mails reageren dan de mensen die er al waren. Herhaal je tests dus regelmatig om te zien of er iets veranderd is.


Ik ben door zowel Mailchimp als MailerLite erkend als e-mail expert en ik kan je helpen met beide platforms.

De groeiversneller van je lijst

Hoe je een “weggever” maakt die converteert zodat je inschrijvingen krijgt van echt geïnteresseerde mensen.

Gepubliceerd op: 28-1-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 27-2-2023

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven