Home » E-mailmarketing » Hoe werkt een spamfilter

Hoe werkt een spamfilter

hoeveel spampunten heb je

Hoe werkt een spamfilter?

De servers geven je nieuwsbrief “spampunten” en als je genoeg spampunten verzameld hebt dan gaat je nieuwsbrief naar de spamfilters. Zo eenvoudig is het eigenlijk. Helaas weten we alleen dat een nieuwsbrief spampunten krijgt, maar we weten niet precies hoe die telling gaat.

De volgende stap is dat je nieuwsbrieven helemaal niet meer aan komen.  Hier vind je de meest voorkomende oorzaken waardoor nieuwsbrieven niet afgeleverd worden op een rijtje.

Als je dit rijtje eens doorneemt en de artikelen in deze serie leest, dan zul je zien dat als je nieuwsbrieven niet worden bezorgd dit niet aan het platform hoeft te liggen. Vaak is er een duidelijke oorzaak aan te wijzen waardoor de nieuwsbrief niet wordt afgeleverd. En meestal kun je die oorzaak zelf verhelpen.

Hoe werk een spamfilter?

Dit lijstje is niet compleet, want lang niet alle triggers voor de spamfilters zijn bekend. Maar als je de spampunten die je hier vindt opruimt, dan heb je een behoorlijke kans dat je nieuwsbrief ongeschonden in de mailbox aankomt:

Ruim je spampunten op

Je kunt jezelf dus een heleboel narigheid besparen door deze artikelen eens goed door te lezen. Door een paar kleine dingen in je nieuwsbrief te veranderen kun je het aantal “spampunten” verminderen en dan gaat het ineens veel beter.

Schenk hier daarom veel aandacht aan. Want een mooie nieuwsbrief is leuk, maar dat je nieuwsbrief in de mailbox aankomt is nog veel leuker. Want pas dan zien mensen dat hij ook nog mooi is.


Ik ben een e-mail specialist en erkend door zowel Mailchimp als MailerLite. Dus als je hulp nodig hebt ben je bij mij aan het juiste adres. Ik kan je ook helpen als je het vermoeden hebt dat je e-mails in de spamfolders komen.

Als je nieuwsbrief in spam komt, dan denk ik aan een slecht onderhouden lijst of een technische fout in je nieuwsbrief. Iets dat je zelf hebt gedaan toen je de nieuwsbrief maakte.

Hier kun je een checklist opvragen om snel te controleren of je zoiets gedaan hebt.

Gepubliceerd op: 15-8-2022
Voor het laatst bijgewerkt op: 2-3-2023

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven