Home » E-mailmarketing » Aflevering nieuwsbrief » Verzendreputatie » Open rate van je nieuwsbrief verhogen

Open rate van je nieuwsbrief verhogen

Geschatte leestijd: 5 minuten

Open rate verhogen

Als je de open rate van je nieuwsbrief wilt verhogen dan zijn er een aantal factoren die je moet bekijken.

Controleer eerst of het wel echt zo is dat je nieuwsbrief niet goed geopend wordt. Dit kun je doen door de open rate van jouw nieuwsbrief te vergelijken met die van andere nieuwsbrieven in jouw branche

Factoren die de open rate bepalen

Als blijkt dat je nieuwsbrief echt niet goed geopend wordt en je er gewoon alles uit wilt halen wat er in zit, kijk dan eens naar de onderstaande punten. Factoren van belang zijn bij het verhogen van de open rate zijn:

  • Titel
  • Preview
  • Verzendtijd
  • Inhoud van je vorige nieuwsbrieven

En natuurlijk ook: komt je nieuwsbrief in spam of niet. Vooral als je een lage open rate hebt maar ook weinig afmeldingen, dan zou het goed kunnen dat je nieuwsbrief in spam komt.

Titel van je nieuwsbrief

De titel van je nieuwsbrief heeft alles te maken met het verhogen van de open rate van je nieuwsbrief. Want de titel is het eerste dat mensen zien wanneer je nieuwsbrief in hun inbox verschijnt. De titel moet ze daarom motiveren om je nieuwsbrief te openen. Toch zie ik nog regelmatig nieuwsbrieven langskomen met titels als:

  • Nieuws van de firma xxx, mei 2021

Deze titel zegt niets over de inhoud van de nieuwsbrief, hij overtuigt me niet dat ik iets mis als ik deze nieuwsbrief niet open en hij motiveert me niet om te openen. Als jij nieuwsbrieven verstuurt met een dergelijke titel, dan is dit het eerste wat je kunt verbeteren.

Open rate verhogen: preview of preheader

De preheader is het kleine tekstje dat mensen kunnen lezen voordat ze je nieuwsbrief openen. De preview kan daarom helpen de open rate te verhogen.

Toch zie ik regelmatig dat mensen deze tekst niet invullen. Dat is een enorme gemiste kans! Zet daar altijd iets neer. Je kunt daar een teaser neerzetten, iets waardoor mensen nieuwsgierig worden. En dat helpt natuurlijk om de open rate te verhogen.

Verzendtijd is belangrijk voor de open rate

Als je je nieuwsbrief verstuurt op een tijd waarop je lezers niet online zijn, dan zal je open rate veel lager zijn dan wanneer je nieuwsbrief arriveert op het moment dat iemand zijn e-mails aan het lezen is. Als je open rate erg laag is, kies dan eens een andere verzendtijd.

  • geef je nieuwsbrief een nieuwe titel
  • kies een totaal andere verzendtijd
  • en verstuur ‘m nogmaals naar iedereen die niet geopend heeft

Vraag je natuurlijk wel eerst af hoe belangrijk de open rate is voor het behalen van je doelen.

MailerLite

In de premium versie van MailerLite kun je dit heel gemakkelijk doen met de auto resend nieuwsbrief.

Zet er dan gelijk een persoonlijk bericht bij voor de ontvanger en vertel waarom de inhoud van je nieuwsbrief juist voor hem of haar zo belangrijk is.

Mailchimp

Een uitgebreidere uitleg voor Mailchimp kun je vinden in het artikel over hoe je een Mailchimp campagne opnieuw verstuurt.

En als je Mailchimp Standard of Premium gebruikt kun je ook gebruikmaken van verzendtijd optimalisatie door Mailchimp.

Inhoud van je vorige nieuwsbrieven

Dit is een lastig punt. Als je je lezers geleerd hebt dat jouw nieuwsbrief een reclamefolder is dan zul je een lage open rate hebben en veel afmeldingen krijgen. Het openen van een reclamefolder heeft een lage prioriteit.

Als je je lezers geleerd hebt dat er weinig in je nieuwsbrief staat waar ze iets aan hebben, dan zul je een lage open rate hebben. Zorg er daarom voor dat je nieuwsbrief altijd iets in zich heeft dat ‘m interessant maakt.

Als je je lezers geleerd hebt dat jouw nieuwsbrief een boekwerk is, dan zul je een lage open rate hebben, want weinig mensen zullen tijd willen maken om je boekwerk te lezen.

Open rate van jouw nieuwsbrief verhogen

In al deze situaties kun je de open rate verhogen door je leven te beteren. Maar dat gaat niet gemakkelijk en niet snel.

Als mensen eenmaal geleerd hebben dat jouw nieuwsbrief veel vraagt en weinig biedt, dan moeten ze ‘m eerst openen om te zien dat je het anders bent gaan doen. Het is dan extra belangrijk om een sterke, pakkende titel te gebruiken en om fantastische content te bieden.

Doet jouw nieuwsbrief het niet zo goed als je graag zou willen? Heb je je lezers geleerd dat het niet erg is om jouw nieuwsbrief een lage prioriteit te geven? Dan moet je je leven natuurlijk gaan beteren want de waarde van je adressen neemt toe als je je lezers kunt verleiden je nieuwsbrief te openen. En begin eens met te lezen hoe je de groei van je mailinglijst kunt stimuleren. En je kunt ook proberen de click rate te verhogen.


Zowel Mailchimp als MailerLite hebben me erkend als e-mail specialist. Mijn profiel in de Mailchimp experts directory vind je hier en hier vind je mijn profiel in de MailerLite experts directory.

De groeiversneller van je lijst

Hoe je een “weggever” maakt die converteert zodat je inschrijvingen krijgt van echt geïnteresseerde mensen.

Dit artikel is voor het eerst gepubliceerd op 16 juli 2016

Gepubliceerd op: 25-1-2023
Voor het laatst bijgewerkt op: 3-3-2023

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven