Home » E-mailmarketing » E-mailstrategie » Serie nieuwsbrieven als trigger

Serie nieuwsbrieven als trigger

serie nieuwsbrieven als trigger voor je mailinglijst

Geschatte leestijd: 4 minuten

Serie nieuwsbrieven als trigger

Het opbouwen van een mailinglijst gaat niet vanzelf. Mensen houden tegenwoordig niet meer zo heel erg van nieuwsbrieven dus ze schrijven zich niet spontaan in. Je moet ze verleiden. Daarom heb je een serie nieuwsbrieven nodig als trigger voor je mailinglijst.

Een e-book mag ook. Als je een e-book wilt kan het ook op een andere manier. Lees hiervoor: Hoe in Mailchimp de bijlage toevoegen. 

Een serie nieuwsbrieven als trigger

Een serie nieuwsbrieven is vaak gunstiger dan een e-book. Als de kennis die je weggeeft erg gewild is, dan kun je ontdekken dat je hiermee mensen aantrekt die uitsluitend je e-book willen. En dan melden ze zich daarna direct weer af.

Het is dan gunstiger om een serie e-mails te sturen, want dan krijgen je nieuwe abonnees de informatie in delen. Ze zullen zich dan minder snel direct weer afmelden omdat ze hierdoor het risico lopen iets belangrijks te missen.

Automation

Mailchimp

Vroeger kon het een pijnlijke beslissing zijn om te beginnen met Mailchimp Automation, want hiervoor had je de betaalde versie van Mailchimp nodig. Sinds 2 mei 2017 was deze pijn verleden tijd, want sinds die datum was Mailchimp Automation ook beschikbaar voor mensen die de gratis versie van Mailchimp gebruikten.

Maar sinds 15 mei 2019 kun je met de gratis versie geen serie meer maken. Maar kun je wel meerdere Automations klaarzetten die door dezelfde trigger gestart worden. Dan moet het zo instellen dat delay bij iedere Automation een dag langer is:

  • De eerste e-mail verstuur je direct na inschrijving
  • De tweede stuur je een dag later enz.

En vooralsnog heeft Mailchimp hier geen bezwaar tegen gemaakt.

En als je over verschillende onderwerpen schrijft, dan wil je misschien voor ieder onderwerp een aparte serie versturen. Dat kan, maar zorg er wel voor dat je evengoed je adressen op één lijst houdt.

Je kunt verschillende mensen verschillende series sturen als je een plugin gebruikt voor je inschrijfformulier. Daar kun je bijvoorbeeld MC4WP of MailMunch voor gebruiken. En je kunt dit ook doen met behulp van een Mailchimp landingspagina. Een landingspagina is de makkelijkste manier omdat je dan een tag kunt toevoegen en het toevoegen van die tag als trigger voor je Automation kunt gebruiken.

Of, als het om een betaalde serie gaat, kun je ook Gravity Forms of Paytium gebruiken.

MailerLite

Bij MailerLite kun je per inschrijfformulier of landingspagina aangeven in welke groepen je nieuwe abonnees moeten instromen. En die instroom kan een trigger zijn voor Automation.

Een gewone serie nieuwsbrieven inplannen is niet zo heel erg moeilijk. Ga er eens mee spelen en probeer het eens. Maar als het ook voor kan komen dat een nieuwe abonnee de serie niet moet krijgen, dan wordt het snel een stuk ingewikkelder.

Je kunt een dergelijke serie ook laten instellen. Dan weet je dat het goed gedaan is en als het systeem eenmaal draait heb je er geen omkijken meer naar.  Dan regel ik dat voortaan al je nieuwe abonnees vanzelf, zonder dat je daar iets voor hoeft te doen, jouw serie nieuwsbrieven krijgen.

Lijstgroei en betaalde abonnementen

Als je een serie maakt dan doe je dat meestal met het doel je lijst te laten groeien. Maar heb je er weleens aan gedacht dat als je een werkelijk waardevolle serie maakt, je mensen ook kunt laten betalen voor een abonnement? Dat kan heel gemakkelijk met Mailchimp en Paytium Plus. En als je nog iets meer uitgeeft voor Paytium Pro of Premium, dan kun je ook nog automatisch een factuur uitreiken.

Nog meer over e-mailstrategie kun je vinden in de rubriek over strategisch mailen.


Ik ben zowel door MailerLite als door Mailchimp erkend als e-mail expert.

De groeiversneller van je lijst

Hoe je een “weggever” maakt die converteert zodat je inschrijvingen krijgt van echt geïnteresseerde mensen.

Serie nieuwsbrieven als trigger voor je mailinglijst: met dank aan Merio voor de uitgelichte afbeelding.

Gepubliceerd op: 7-2-2018
Voor het laatst bijgewerkt op: 24-2-2023

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven