Home » E-mailmarketing » Spam meldingen voorkomen

Spam meldingen voorkomen

spammeldingen voorkomen

Geschatte leestijd: 5 minuten

Spammeldingen voorkomen

Spammeldingen moet je voorkomen, want ze zijn schadelijk voor je verzendreputatie. En als je verzendreputatie geschaad is gaan de ontvangende mailboxen jouw e-mails preventief in de spamfolder plaatsen.

Hoe werken spammeldingen

Je maakt een nieuwsbrief en je verstuurt die nieuwsbrief. Hij gaat naar de mailbox van de ontvanger en de ontvanger vindt dat het spam is en klikt de spam knop aan. Op dat moment geeft de internet service provider een seintje aan een e-mailadres dat is ingesteld door de afzender of door de e-mail service provider.

Op een spam melding moet zo snel mogelijk gereageerd worden, want als je na een spammelding doorgaat met verzenden naar dezelfde abonnees, dan kun je er zeker van zijn dat er niets van je verzendreputatie overblijft.

Als je Mailchimp of MailerLite gebruikt hoef je daar zelf niets aan te doen. Zodra er een spamklacht binnenkomt verwijdert je platform het adres van je mailinglijst en je kunt het adres er niet meer op zetten. Ook niet per ongeluk. En zo gaat dat bij de meeste platforms.

Hoe krijg je spammeldingen

De bedoeling van de mogelijkheid om spam aan te melden, is dat je spam kunt aanmelden. Het is niet de bedoeling van een feedbackloop dat je alles aanmeldt wat je niet aanstaat. Toch heb ik iets gelezen waaruit blijkt dat de spam knop wel op deze manier gebruikt wordt.

In een rapport van DMA UK (2017) staat dat mensen de spamknop ook gebruiken als:

  • ze geen vertrouwen meer hebben in het merk van de afzender
  • of een negatieve klantervaring hebben
  • maar ook als het ze het merk gewoon niet meer leuk vinden

Dit is niet om vrolijk van te worden, want een spamklacht is een ernstige zaak. Heel concreet: als verzender mag je maximaal 1 spamklacht hebben op 25.000 verzonden e-mails. Als je maximaal 1 spamklacht op 25.000 verzonden e-mails hebt, dan heb je er nog geen last van.

Maar als je meer spamklachten krijgt, dan krijg je daar wel last van. Je e-mails kunnen dan preventief in de spamfilters geplaatst worden. En als niemand je e-mails daar uit haalt en zegt dat het geen spam is, dan blijven ze daar en dan kun je e-mailmarketing wel vergeten.

In de praktijk

In de praktijk gebeurt het ook steeds vaker dat mensen de spam knop gebruiken of zich af te melden.

Ik heb dit laatst ook zien gebeuren bij een klant van me.

Een enthousiaste abonnee kocht een cursus, was daar erg tevreden over en gaf een fantastische recensie. Een paar nieuwsbrieven later had ze de inhoud van de nieuwsbrief niet meer nodig. Ze heeft zich afgemeld door de spamknop aan te klikken. En gezien de recensie was dit een tevreden klant. Hoe moet dit dan gaan met ontevreden klanten?

Maak afmelden gemakkelijk

Je lezers beseffen vaak niet dat het niet niets is als ze je nieuwsbrief als spam aanmelden. En mailboxen plaatsen soms helemaal bovenaan je e-mail de mogelijkheid om je e-mail als spam aan te melden. Voor je lezer is het natuurlijk veel makkelijker en sneller om die link aan te klikken dan helemaal naar beneden te scrollen naar de afmeldlink …

Als jij denkt dat er zoiets aan de hand is met jouw nieuwsbrief, zet dan een afmeldlink helemaal bovenaan. Maak het zo makkelijk mogelijk voor je lezers om zich op een gewone manier af te melden. Doe wat je kunt om spammeldingen te voorkomen.

Als je een extra afmeldlink in je nieuwsbrief wilt plaatsen, schrijf dan eerst de tekst waar je de link aan vast wilt maken. Daarna doe je alsof je een link naar een webadres gaat plaatsen (klik het schakeltje aan). Maar in plaats van een link naar een webadres zet dit neer:

Mailchimp

*|UNSUB|*

MailerLite

{$unsubscribe}

Je kunt deze merge tags gewoon kopiëren en onder een tekst op de plaats zetten waar je een link naar het webadres zou plaatsen. Zonder http.


Ik ben zowel door Mailchimp als door MailerLite erkend als e-mail specialist. Ik kan je met beide platforms helpen en ik kan ook voor je onderzoeken of je e-mails in spam komen.

Als je nieuwsbrief in spam komt, dan denk ik aan een slecht onderhouden lijst of een technische fout in je nieuwsbrief. Iets dat je zelf hebt gedaan toen je de nieuwsbrief maakte.

Hier kun je een checklist opvragen om snel te controleren of je zoiets gedaan hebt.

Gepubliceerd op: 22-11-2021
Voor het laatst bijgewerkt op: 2-3-2023

Judith minicursus MailChimp

Judith de Vries

E-mail specialist

Mailchimp expert en MailerLite expert

Scroll naar boven