Structuur van een blog

Structuur van een blog

De structuur van een blog is belangrijk genoeg om serieuze aandacht aan te besteden. Een indeling van je blog zorgt ervoor dat je blog doorzoekbaar is en dat je bezoekers kunnen vinden wat ze zoeken.

De structuur van een blog zorgt voor een goede navigatie. Google waardeert het als je website een goede interne navigatie heeft zodat mensen kunnen vinden wat ze zoeken.


De structuur van een blog

WordPress reikt je de mogelijkheden aan om een goede structuur op je blog aan te brengen. Hiervoor heb je taxonomieën tot je beschikking. Taxonomieën zijn categorieën en tags.

Taxonomieën: categorieën en tags

WordPress biedt je standaard twee mogelijkheden om structuur aan te brengen in je blog en als je deze mogelijkheden goed gebruikt, dan is het resultaat dat je bezoeker je blog kan doorzoeken.

Verschil tussen categorieën en tags

Er is weinig verschil tussen categorieën en tags, maar er is wel een belangrijk verschil. Categorieën zijn een indeling met een hiërarchie. Hierdoor kun je hoofd- en subcategorieën aanbrengen. En doordat je dit kunt, kun je ervoor zorgen dat je categorieën ongeveer even groot zijn.

Tags kennen geen hiërarchie en met het gebruiken van tags gaat het vaak mis. Vaak zie ik dat artikelen op een blog een hele berg tags meekrijgen. Alsof tags zoektermen zijn. Maar het zijn eigenlijk geen zoektermen. Telkens als je een categorie of een tag aanmaakt dan maakt WordPress een nieuwe pagina aan.

Dit is iets waar je goed rekening mee moet houden. Want hierdoor kun je heel gemakkelijk een heleboel extra pagina’s aanmaken met dunne content doordat er maar 1 artikel op staat.


Structuur aanbrengen op je blog

Structuur aanbrengen op je blog kun je beter op een andere manier doen: een aantal hoofdrubrieken waarmee je een duidelijke indeling maakt. En als die hoofdrubrieken te groot worden, dan splits je ze in een aantal subrubrieken.

Als je daarnaast tags gebruikt dan kun je met behulp van die categorieën en tags pagina’s met meerwaarde maken. Dat kun je doen door de artikelen die je op een categorie- of tagpagina zet zorgvuldig bij elkaar te zoeken. Dan kun je een categorie- of tagpagina maken met artikelen waarvan het geheel groter is dan de som van de delen.


Waar te beginnen

Als jij geen heldere structuur in je blog hebt aangebracht, dan is het nooit te laat om hiermee te beginnen. Begin met categorieën en misschien ook subcategorieën aan te brengen

Categorieën en tags zijn bij een groot blog echt nodig om structuur aan te brengen. Zorg dat je in iedere categorie of subcategorie minimaal 4 artikelen plaatst. Gebruik het “meer” blok.

Structuur van een blog: artikelen afbreken

Bij sommige themes is dit niet nodig omdat het theme het artikel afbreekt. Maar als dit bij jouw theme niet automatisch gaat dan is het belangrijk het “lees meer” blok te gebruiken omdat je overzichtspagina’s anders niet doorzoekbaar zijn. Probeer eens of je categorie- of tagpagina’s kunt maken die meerwaarde bieden.


SEO zelf doen

Ook een goede indeling van je pagina’s is belangrijk voor SEO.

Als je de SEO van je website zelf doet, begin dan nu met een goede indeling op je blog te maken.

tip

seo voor dummies

SEO voor dummies

Schrijf je hier in voor gratis tips.

Je bent hier: Home » SEO » Basis SEO » Structuur van een blog
Structuur van een blog was last modified: by

Structuur van een blog: met dank aan OpenClipart-Vectors voor de uitgelichte afbeelding.

Structuur van een blog was last modified: by

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *