Structuur van je website

Als je een goede ordening aanbrengt in je website kan Google al je pagina’s vinden, zelfs als je geen sitemap verstuurd hebt. De vindbaarheid van je pagina’s hangt o.a. af van de structuur van je website.

Als je een website maakt of als je nieuwe pagina’s toevoegt, dan is het voor de vindbaarheid van je pagina’s erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat de structuur van je website logisch is. Een logische structuur zorgt ervoor dat Google al je pagina’s kan vinden.

Je kunt voor die logische structuur zorgen door pagina’s die bij elkaar horen doordat ze over eenzelfde onderwerp gaan, in te delen in hoofd- en subpagina’s.

Structuur van je website

Een structuur van hoofd- en subpagina’s kun je aanbrengen door eerst de hoofdpagina te schrijven en te publiceren.

Daarna kun je aan die hoofdpagina verschillende subpagina’s koppelen door in de zijbalk aan te geven welke pagina de hoofdpagina is.

Pagina attributen

Terwijl je een pagina aan het maken bent, zie je op je scherm in de zijbalk: Pagina-attributen. Hieronder zie je staan: Hoofd met daarbij een dropdown.

Hier doe je niets mee als je de hoofdpagina maakt, maar als je de subpagina maakt open je het menu en dan zoek je in het menu de hoofdpagina op. Deze hoofdpagina klik je aan.

Structuur van je website: pagina attributen Structuur van je website: pagina attributen

Als je je website op deze logische manier opbouwt, dan zou je zelfs geen sitemap naar Google hoeven te versturen.

Template

Het volgende onderwerp dat je bij pagina-attributen ziet staan is Template. Als je dit menu opent kun je de lay-out van je pagina kiezen. Hier kan ik weinig over zeggen, want dit verschilt per theme. Het hangt dus van je theme af wat je hier allemaal zult vinden.

Volgorde

Hier kun je je pagina een nummer geven. Het handig om je pagina’s nummers te geven als 10, 20, 30 etc. Hierdoor zit er ruimte tussen de nummering, waardoor je er laten als dat eens nodig is, gemakkelijk nummers tussen kunt voegen.

Nummering

Je hoofdpagina’s nummer je dus als 10, 20 30 etc. Met je subpagina’s doe je dat ook. Je kunt hierdoor je pagina’s ook gemakkelijk terugvinden als je inlogt op je website. Ze staan netjes onder elkaar zoals jij ze genummerd hebt:

  • eerst hoofdpagina 10 met bijbehorende subpagina’s 10, 20 en 30
  • dan hoofdpagina 20 met bijbehorende subpagina’s 10, 20 en 30
  • dan hoofdpagina 30 met bijbehorende subpagina’s 10, 20 en 30

Ga niet dieper dan hoofd – sub – subsub ofwel moederpagina – dochterpagina – kleindochterpagina,  want als je dieper gaat wordt het ook niets met de vindbaarheid van je pagina’s.

Snel bewerken

Misschien wist je niet dat het mogelijk is om je pagina’s te nummeren waardoor je pagina’s aan de binnenkant van je website allemaal door elkaar staan. Als je dat wilt kun je dit snel in orde maken:

  • klik in de zijbalk op Pagina’s → Alle pagina’s
  • klik daarna per pagina op Snel bewerken

Hierna krijg je een mogelijkheid een mogelijkheid om een volgorde aan te geven of te veranderen.

Waarom je pagina’s nummeren

Aan de buitenkant zet je je pagina’s netjes in een menu, zodat iedereen snel kan vinden wat hij zoekt. Het nut van het nummeren van je pagina’s is: structuur aanbrengen aan de binnenkant van je website.

Aan de binnenkant van een website is het vaak een rommeltje: alle pagina staan door elkaar. In dit rommeltje kun je structuur aanbrengen door je pagina’s te nummeren, zodat ook jij gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt.

Jouw website

Is de binnenkant van je website een rommeltje geworden? Staan er misschien gepubliceerde pagina’s die je uit het menu gehaald hebt toen je ze niet meer nodig had? Deze pagina’s kunnen een risico vormen voor de vindbaarheid van je website.

Staan er misschien een heleboel concepten? Kun je niets meer terugvinden en zie je door de bomen het bos niet meer? Ga dit dan opruimen.

Door de structuur van je website te verbeteren kun je een enorme verbetering van je positie in de zoekresultaten krijgen dus dat is echt de moeite waard om aandacht aan te besteden. Als je hier hulp bij nodig hebt, dan kun je een-op-een SEO begeleiding krijgen. En je kunt verder lezen over SEO leren voor beginners.

Categorie: SEO structuur

Judith de Vries

 

Over Judith de Vries

Marketing voor eenpersoons dienstverlenende bedrijven:

  • erkende Mailchimp expert
  • erkende Mailerlite expert
  • SEO Yoast gecertificeerd
  • Inbound marketing gecertificeerd
Structuur van je website was last modified: by

De structuur die je in de kopafbeelding van deze pagina ziet heb ik gemaakt met Writemaps.

Structuur van je website was last modified: by