Structuur van webpagina’s

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Als we het hebben over de structuur van webpagina’s dan hebben we het over een goede ordening in je website. Want dan kan Google al je pagina’s vinden, zelfs als je geen sitemap verstuurd hebt.

De vindbaarheid van je pagina’s hangt o.a. af van de structuur van je website en de indeling van je webpagina’s


Als je een website maakt of als je nieuwe pagina’s toevoegt, dan is het voor de vindbaarheid van je pagina’s erg belangrijk dat je ervoor zorgt dat de structuur van je website logisch is. Een logische structuur zorgt ervoor dat Google al je pagina’s kan vinden.

Je kunt voor die logische structuur zorgen door pagina’s die bij elkaar horen doordat ze over eenzelfde onderwerp gaan, in te delen in hoofd- en subpagina’s.


Structuur van webpagina’s

Een hiërarchische structuur van hoofd- en subpagina’s kun je aanbrengen door eerst de hoofdpagina te schrijven en te publiceren. Daarna kun je aan die hoofdpagina verschillende subpagina’s koppelen door in de zijbalk aan te geven welke pagina de hoofdpagina is.


Pagina attributen: structuur aanbrengen in je pagina’s

Terwijl je een pagina aan het maken bent, zie je op je scherm in de zijbalk: Pagina-attributen. Hieronder zie je staan: Hoofd met daarbij een dropdown.

Hier doe je niets mee als je de hoofdpagina maakt, maar als je de subpagina maakt open je het menu en dan zoek je in het menu de hoofdpagina op. Deze hoofdpagina klik je aan.

structuur van webpagina's

Als je je website op deze logische manier opbouwt, dan zou je zelfs geen sitemap naar Google hoeven te versturen.


Volgorde van pagina’s

Hier kun je je pagina een nummer geven. Het handig om je pagina’s nummers te geven als 10, 20, 30 etc. Hierdoor zit er ruimte tussen de nummering, waardoor je er laten als dat eens nodig is, gemakkelijk nummers tussen kunt voegen.

Je hoofdpagina’s nummer je dus als 10, 20 30 etc. Met je subpagina’s doe je dat ook. Je kunt hierdoor je pagina’s ook gemakkelijk terugvinden als je inlogt op je website. Ze staan netjes onder elkaar zoals jij ze genummerd hebt:

  • eerst hoofdpagina 10 met bijbehorende subpagina’s 10, 20 en 30
  • dan hoofdpagina 20 met bijbehorende subpagina’s 10, 20 en 30
  • dan hoofdpagina 30 met bijbehorende subpagina’s 10, 20 en 30

Ga niet dieper dan hoofd – sub – subsub ofwel moederpagina – dochterpagina – kleindochterpagina,  want als je dieper gaat wordt het ook niets met de vindbaarheid van je pagina’s.Structuur aanbrengen: snel bewerken

Misschien wist je niet dat het mogelijk is om je pagina’s te nummeren waardoor je pagina’s aan de binnenkant van je website allemaal door elkaar staan. Als je dat wilt kun je dit snel in orde maken:

  • klik in de zijbalk op Pagina’s – Alle pagina’s
  • klik daarna per pagina op: Snel bewerken

Hierna krijg je een mogelijkheid een mogelijkheid om een volgorde aan te geven of te veranderen.


Waarom je pagina’s nummeren

Aan de buitenkant zet je je pagina’s netjes in een menu, zodat iedereen snel kan vinden wat hij zoekt. Het nut van het nummeren van je pagina’s is: structuur aanbrengen aan de binnenkant van je website.

Aan de binnenkant van een website is het vaak een rommeltje: alle pagina staan door elkaar. In dit rommeltje kun je structuur aanbrengen door je pagina’s te nummeren, zodat ook jij gemakkelijk kunt vinden wat je zoekt.


Jouw website

Is de binnenkant van je website een rommeltje geworden? Staan er misschien gepubliceerde pagina’s die je uit het menu gehaald hebt toen je ze niet meer nodig had? Deze pagina’s kunnen een risico vormen voor de vindbaarheid van je website.

Staan er misschien een heleboel concepten? Kun je niets meer terugvinden en zie je door de bomen het bos niet meer? Ga dit dan opruimen.

Structuur van webpagina’s verbeteren

Door de structuur van je website te verbeteren kun je een enorme verbetering van je positie in de zoekresultaten krijgen dus dat is echt de moeite waard om aandacht aan te besteden.

En denk dan gelijk ook aan de structuur van je blog.

tip

Structuur is natuurlijk niet het enige dat belangrijk is, er zijn meer punten die je aandacht nodig hebben. Hier kun je meer over lezen in het artikel over SEO zelf doen.


Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


Gratis: de 5 geheimen van klanten krijgen

5 geheimen

De 5 geheimen van klanten krijgen. Je leest ze in deze serie.

Marketing voor dienstverleners

GET CLIENTS NOW!™ is een handelsmerk van Wings for Business LLC, en wordt onder licentie gebruikt. www.getclientsnow.com


Structuur van webpagina’s was last modified: by

Lees verder: Doelen stellen in Google Analytics

Structuur van webpagina’s: met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor de hiërarchie in de uitgelichte afbeelding.

Structuur van webpagina’s was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *