Home » Blog » Marketing voor dienstverleners » Succes met online marketing
succes met online marketing

Succes met online marketing

Geschatte leestijd: 0 minuten

Succes met online marketing

Als je in online marketing het ei van Columbus ziet en denkt dat dit de grote oplossing is om met weinig moeite en goedkoop meer klanten te krijgen, dan kom je er bedrogen uit.

Regelmatig krijg ik mensen naar me toe die hun online marketing nu gebaseerd hebben op adverteren met Google Adwords en die mij vragen hun website te optimaliseren zodat de bezoekers voortaan vanzelf komen.

Bezoekers die vanzelf komen zou een ideale situatie voor deze mensen zijn en opmerkelijk kostenbesparend. Helaas werkt het niet zo. Een website die uit een paar pagina’s bestaat kun je nog zo goed optimaliseren, maar hij zal nog steeds geen mensen trekken. Om mensen te trekken moet je content op je website plaatsen die deze mensen aantrekt.

Wat staat er op je website?

En als je uitsluitend een dienstenaanbod of productenaanbod op je website hebt staan en verder niets, dan kun je uitsluitend mensen aantrekken die direct je in dienstenaanbod geïnteresseerd zijn. Maar de meeste zoekopdrachten zijn informatieve zoekopdrachten en de meeste mensen die een website bezoeken zijn op zoek naar informatie.

Als mensen op zoek zijn naar informatie en jij hebt uitsluitend een diensten- of productenaanbod op je website staan, dan kan Google jouw website niet aanbieden als antwoord op de zoekopdracht. En als je uitsluitend een dienstenaanbod of productenaanbod op je website hebt staan, dan kan je website nooit hoog komen in de organische zoekresultaten en dan blijf je dus afhankelijk van Google Adwords.

Betaalde versus organische zoekresultaten

En ook dit zal niet geweldig goed gaan, want mensen die Internet gebruiken weten dat betaalde zoekresultaten over het algemeen veel minder kwaliteit hebben dan organische zoekresultaten.

Dat is logisch: om hoog in de organische zoekresultaten te komen moet je kwaliteit bieden. Om hoog te komen in de betaalde zoekresultaten hoef je niets anders te doen dan je portemonnee open te trekken.

Mensen zijn niet gek: als ze een paar keer ervaren hebben dat een klik op een betaald zoekresultaat weinig informatie oplevert, dan doen ze dat niet meer.

Informatiezoekers

Misschien denk je dat je niet geïnteresseerd bent in informatiezoekers want die leveren niet direct iets op, maar dan vergis je je echt.

Informatie zoeken is de eerste fase in een aankoopproces. Als mensen in deze fase op je op je website komen en je kunt ze daar verleiden om een abonnement op je nieuwsbrief te nemen, dan heb je een goede kans dat ze ooit je klant worden. Dan moet je natuurlijk geen nieuwsbrieven gaan sturen die te vergelijken zijn met reclamefolders, want dát zal deze mensen niet interesseren.

Claudia van Wezel

Kansen om te ondernemen!

In de workshop doelgericht netwerken die ik bij Judith volgde ben ik netwerken heel anders in gaan zetten. Ik ben anders gaan aankijken tegen vragen en reacties van mensen die ik eerder als “lastig” kon ervaren. Nu zie ik deze juist als kansen om te ondernemen! Claudia van Wezel, Praktijk de Groeisprong De workshop waar …

Kansen om te ondernemen! Lees meer »

Bloggen en nieuwsbrieven

Wat je dus zou moeten doen voor succes met online marketing: bloggen en informatieve nieuwsbrieven versturen. En op dit punt komt de voorwaarde in zicht die zo simpel en gelijktijdig zo moeilijk is: volhouden.

Er zijn veel mensen die dit niet op kunnen brengen. Vaak gaan ze enthousiast van start, maar dan…. Van de redenen waarom mensen zeggen af te haken heb ik hieronder een lijstje gemaakt.

Gebrek aan inspiratie

” Ik weet niet meer wat ik schrijven moet, ik heb alles al geschreven wat er over mijn onderwerp te schrijven valt.”

Als je dit ervaart, bekijk je onderwerp dan eens vanuit een andere invalshoek. En wees heel eerlijk naar jezelf: maak jezelf niet wijs dat je niet weet waar je over moet schrijven als je eigenlijk geen zin hebt om te schrijven.

Het levert niets op

Ik ben al een half jaar bezig maar er gebeurt niets.

Stel je verwachtingen bij. Bij online marketing gebeurt het incidenteel wel eens dat iemand direct resultaten ziet, maar dat is niet de norm.

Een blog opbouwen is een zaak van een lange adem en veel inspanning. En dat is het ook waard, want een blogpost die je vandaag schrijft kan over 10 jaar nog voor bezoekers zorgen. Een dergelijk resultaat krijg je niet door advertenties te plaatsen. Op deze website staat een blogpost die ik eind 2012 geschreven heb en die nog dagelijks voor een stuk of 30 bezoekers zorgt.

Een blog moet je opbouwen en onderhouden. Artikelen die weinig doen moet je verbeteren. Artikelen waar ook na verbetering geen enkele belangstelling voor is moet je verwijderen. Je moet vaak nieuwe artikelen op je blog zetten.

Mijn nieuwsbrieven worden steeds slechter geopend

Kijk eens heel goed naar je rapporten. Het is normaal dat je nieuwsbrief bij een erg kleine lijst meer geopend wordt dan bij een erg grote lijst. Dat is normaal, want als je net begint zijn voornamelijk je klanten ingeschreven. Later staat er ook vers bloed op je lijst.

Dat zijn mensen die jou niet kennen en die dus minder betrokken zijn. Aan jou de schone taak om deze mensen te betrekken, zodat ze het gevoel krijgen dat ze je wel kennen.

Kijk daarnaast ook naar de titels en de onderwerpen van je nieuwsbrief. Er zijn beslist nieuwsbrieven die het veel beter doen dan andere nieuwsbrieven. De nieuwsbrieven die het goed gedaan hebben gaan over onderwerpen die je lezers interesseren. Schrijf meer over die onderwerpen.

Als je begint met e-mailmarketing dan kan het vreselijk teleurstellend zijn als je ziet dat maar de helft van je toch al kleine mailinglijst je e-mails opent. En van die helft klikt een nog kleiner deel door naar je website om je artikel te lezen. En helemaal niemand koopt iets. Dus waar doe je het allemaal voor?

Succes met online marketing

Als je het bovenstaande herkent, dan zit je op een verkeerd spoor. Je moet je realiseren dat “kopen” pas aan het einde van de rit gebeurt. Voor er gekocht wordt gebeuren er eerst een heleboel andere dingen:

  • inschrijven voor je nieuwsbrief
  • je nieuwsbrief openen
  • klikken op de links in je nieuwsbrief

Dat zijn micro-conversies die voorafgaan aan een verkoop. Er gebeurt dus wel iets, maar niet datgene dat jij wilt.

Belangrijk bij e-mailmarketing is dat je je realiseert dat je niet kunt verwachten dat je lezers je nieuwsbrief altijd zullen openen, want dat doen ze niet. En dat begrijp jij ook best, want dat doe je zelf ook niet. Besef dat je een relatie aan het opbouwen bent.

Een winnaar geeft nooit op

en een opgever wint nooit

Ik ben een Get Clients Now!™ facilitator en ik kan je leren hoe marketing werkt. En ik kan je ook leren je website vindbaar te maken in de organische zoekresultaten.

Get clients now facilitator

Marketing voor diensten

Ik stuur regelmatig tips rond over dienstenmarketing. Hier kun je je inschrijven en dan krijg je als eerste 5 makkelijk toepasbare tips om meer klanten te krijgen.

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Scroll naar boven