Toegang tot je mailinglijst is toegang tot je data

Toegang tot je mailinglijst

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Toegang tot je mailinglijst is toegang tot je data. Met het oog op de GDPR of AVG is het zaak eens te kijken welke mensen er toegang hebben tot je mailinglijst.

Ik moet vaak iets doen in de Mailchimp accounts van anderen en dan komt het voor dat ik zie dat er aardig wat mensen toegang hebben tot de adressenlijst. En ik vraag me dan soms af waarom zoveel mensen deze toegang nodig hebben.

Toegang tot je mailinglijst

Als ik dit navraag, dan blijkt het vaak te gaan om mensen die vroeger, ooit, voor de eigenaar van het account gewerkt hebben. Dat is al lang verleden tijd, maar die mensen zijn nooit uit het account verwijderd.

Mailchimp heeft bij de wijziging in het systeem van 15 mei 2019 ook iets gedaan om de hoeveelheid mensen die toegang hebben te verminderen.


Navigatie in Mailchimp

  • Ga naar je gebruikersnaam (rechtstboven)
  • Open het menu en kies voor Account

Je ziet dan midden op de pagina een menu staan met daarin o.a. Settings.

  • Open het menu bij Settings
  • En kies voor Users

Hier zie je iedereen staan die toegang tot je account heeft.


Navigatie in MailerLite

  • Ga naar je gebruikersnaam (rechts boven) en open het dropdown
  • Kies voor Users en je ziet iedereen die in je account kan

Andere platforms voor e-mailmarketing

Ik ken niet ieder platform voor e-mailmarketing. Maar meestal kun je gebruikers toevoegen die specifieke rollen hebben. Dat betekent dat je zelf kunt bepalen wat ze in je account kunnen doen en wat niet.

Als je niet meer weet of je ooit iemand toegang hebt gegeven en je weet ook niet waar je dat kunt vinden, vraag het dan even aan de support van het platform dat je gebruikt.


Toegang tot je mailinglijst

Nu moet je beslissen wat er gebeuren moet: hebben die mensen nog toegang nodig of heeft dat geen functie meer.

Toegang is nodig

Als het gaat om mensen die nu nog voor je werken en die regelmatig iets voor je moeten doen, dan is die toegang nodig. In dat geval moet je een verwerkersovereenkomst met die mensen sluiten. Je kunt hier meer lezen over verwerkingsovereenkomsten en je vindt daar zelfs een link om er eentje te downloaden.

Let op: als iemand ooit een API-verbinding voor je heeft gemaakt dan moet je die persoon niet uit je account verwijderen want dan werkt die verbinding niet meer.


Toegang is niet meer nodig

Als het helemaal niet meer nodig is dat die persoon toegang tot je account heeft, dan moet je die toegang intrekken. Dat kun je doen door op Revoke access.


Wachtwoord gedeeld

En dan kan het natuurlijk ook nog zijn dat je je wachtwoord hebt gedeeld. Dat is sowieso geen goed idee en ook helemaal niet nodig, dus doe dit niet weer. Voor nu: verander je wachtwoord.

Als je een volgende keer iemand tot je account moet toelaten, doe dat dan alsjeblieft niet meer door je wachtwoord te delen. Door iemand officieel toegang te geven kun je de rechten van die persoon ook aanpassen aan datgene wat die persoon daar moet doen. Controleer dit alsjeblieft want dit is een kleine moeite die je veel ellende kan besparen.


Handleidingen

Als dit allemaal nieuw voor je was, dan kan het zinvol zijn een beetje te lezen. Je kunt hier een handleiding Mailchimp vinden en in die handleiding vind je verwijzingen naar blogposts waarin ik precies beschrijf wat je in een specifieke situatie moet doen.

En hier vind je een handleiding voor MailerLite.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


“The money is in the list”

Met deze rekentool in Excel kun je precies berekenen wat de waarde van je mailinglijst is. Vraag ‘m hier op! (Nee, we kunnen niet meekijken).

de waarde van je mailinglijst
Toegang tot je mailinglijst was last modified: by

Met dank aan OpenClipart-Vectors voor de uitgelichte afbeelding.

Toegang tot je mailinglijst was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *