uitstelgedrag afleren

Uitstelgedrag afleren

Geschatte leestijd: 5 minuten

Uitstelgedrag afleren

Succesvolle mensen hebben een planning, minder succesvolle mensen hebben uitstelgedrag. Uitstelgedrag moet je daarom aanpakken. Dat weet je ook wel, maar het lukt niet. En dat is je werkelijke probleem.

Uitstelgedrag is bijvoorbeeld het voor je uitschuiven van marketingacties, of aandacht die alle kanten opvliegt. Veel ondernemers herkennen dit probleem. Dat bijna iedereen het kent kan een troost zijn, maar laat het je er niet van weerhouden om actie te ondernemen want:

Uitstelgedrag is dus een kostenpost!

Als je de neiging hebt om de makkelijke dingen eerst te doen en de moeilijke dingen voor je uit te schuiven, dan gedraag je je precies tegengesteld aan succesvolle ondernemers. In het leven heb je niet alles in de hand, maar succes kun je voor een groot deel plannen, omdat:

Succes het gevolg is van de acties die neemt!

Wat doen succesvolle ondernemers

Een kenmerk van een succesvolle ondernemer is dat een succesvolle ondernemer iedere dag begint met de moeilijke dingen, zodat die moeilijke dingen al voor 10.00 uur ‘s morgens gedaan zijn!

Als jij niet gewend bent de zaken zo aan te pakken, kun je succesvoller worden door de gedragspatronen van succesvolle mensen te kopiëren. Zorg daarom dat je morgen begint met de moeilijkste taak op je lijstje.

Uitstelgedrag afleren: resultaten en gevolgen

Planning

Succesvolle mensen maken een planning:

Dat doe jij misschien ook, maar een succesvolle ondernemer voert die planning ook uit!

Vul je planning ook echt in: verdeel je jaarplanning in een maandplanning, een weekplanning en een dagplanning zodat je uiteindelijk een lijstje hebt met zaken die je vandaag moet doen om volgende jaar de resultaten te hebben die je gepland had.

Negatieve gevolgen

Maar zelfs een planning maken kan al heel erg moeilijk zijn als je last hebt van ernstig uitstelgedrag. En als een planning maken al een probleem is, dan zal het uitvoeren van je planning er beslist ook bij inschieten.

Misschien helpt het als je eens opschrijft wat de negatieve gevolgen van niet-handelen zijn en wat de positieve implicaties van het nemen van acties zijn.

Maar het opschrijven van de negatieve gevolgen van uitstelgedrag zal niet helpen als je plan niet in orde is.

Want uitstelgedrag heeft ook een andere kant. Als je iets moet doen dat je werkelijk leuk vindt, dan stel je dat niet uit. Dan sta je waarschijnlijk te trappelen om eraan te beginnen.

Uitstelgedrag steekt juist de kop op als je dingen moet doen die je niet leuk vindt of die totaal niet bij je passen. Maar heb je je wel eens afgevraagd of je dan wel de juiste dingen van plan bent?

Marketing die niet bij je past: uitstelgedrag

Ik zie zo vaak dat ondernemers een plan maken dat helemaal niet bij ze past dat het me niet verbaast dat ze geen zin hebben in dat plan. Herken je hier iets van:

  • Je moet van jezelf een video maken, maar eigenlijk vind je dat helemaal niet leuk.
  • Of je moet bloggen want je mikt op SEO, maar je houdt helemaal niet van schrijven.
  • Je moet koud bellen, maar je bent een introvert en dit kun je gewoon helemaal niet en je hebt er ook nooit succes mee.

Als je deze keuzes maakt en ze vervolgens gaat uitstellen dan heb je eigenlijk geen uitstelgedrag. Je hebt dan gewoon een plan dat niet bij je past. Dus je hebt een beter plan nodig. Een plan dat wel bij je past zodat je zin hebt om het uit te voeren. Als je dingen leuk vindt om te doen, dan doe je ze gewoonlijk ook. En dan is je uitstelgedrag verleden tijd.

Winnaars hebben een plan, verliezers een excuus

Marc Lammers

Uitstelgedrag afleren: moeten of verlangen?

Er is nog een belangrijk punt bij uitstelgedrag: moeten. Als je dingen “moet” dan kun je je daar tegen verzetten. Niemand houdt van “moeten”. Zelfs niet als het van jezelf moet.

Maar als je moeten vervangt door “willen” en “verlangen” dan verander je daarmee je innerlijke houding en die bepaalt uiteindelijk wat je daadwerkelijk gaat doen.

Als je uitstelgedrag wilt afleren, moet je dus even terugdenken. Besef dat het allemaal begon met een verlangen. Wat was dat verlangen? En wat wilde je toen? Waarom vond je dat je moest doen wat je nu uitstelt? Verlang je het wel echt?

Een marketingplan met daarin acties die je echt leuk vindt om te doen is het antwoord op uitstelgedrag. Hier kun je zo’n plan vinden voor dienstverleners.

Ik ben een Get Clients Now!™ facilitator en ik kan je helpen met je marketing.

Marketing voor diensten

Ik stuur regelmatig tips rond over dienstenmarketing. Hier kun je je inschrijven en dan krijg je als eerste 5 makkelijk toepasbare tips om meer klanten te krijgen.

Uitstelgedrag: met dank aan Clker-Free-Vector-Images voor de uitgelichte afbeelding.

Gepubliceerd op: 25-2-2016
Voor het laatst bijgewerkt op: 4-5-2022

Ken je iemand voor wie dit interessant is?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.