Velden verwijderen

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

MailChimp is een systeem: een eenheid. Dat houdt in dat het niet gemakkelijk is om een deel van dit systeem wel te gebruiken en een ander deel niet. Want er zijn veel verborgen verbindingen in Mailchimp. Hier moet je aan denken als je velden wilt verwijderen.

MailChimp heeft een heleboel verborgen verbindingen waardoor je gemakkelijk iets kunt doen dat onbedoelde gevolgen heeft: je verwijdert onbedoeld een heleboel informatie.


Velden verwijderen in Mailchimp

Neem bijvoorbeeld de velden van het inschrijfformulier. Standaard staan daar de volgende velden voor je klaar:

  • e-mailadres
  • voornaam
  • achternaam
  • adresgegevens

Die velden lijken op zichzelf te staan, maar dat is niet zo, ze zijn verbonden met zowel je nieuwsbrief als je mailinglijst.


Verborgen verbindingen: merge tag voornaam

Als je bijvoorbeeld het veld van de voornaam verwijdert, dan verwijder je niet alleen dat veld, je verwijdert veel meer:

  • alle voornamen die op je mailinglijst staan
  • de field tag van de voornaam

Als je de merge tag van de voornaam in je nieuwsbrief gebruikt, dan haalt Mailchimp de juiste voornaam op uit je mailinglijst. In bovenstaande situatie kan dat niet, want alle voornamen zijn verwijderd, er zijn dus geen voornamen om op te halen.


Veld verwijderd, merge tag weggegooid

Dat zou niet zo erg zijn als de merge tag nog intact zou zijn, want dan verschijnt er gewoon een stukje wit in je nieuwsbrief.

Maar als je het hele veld weggegooid hebt, dan heb je ook de merge tag weggegooid. Als je die merge tag dan wel in je nieuwsbrief gebruikt, dan wordt hij zichtbaar gepubliceerd.

Je kunt wel zelf een nieuwe merge tag maken, maar houd er dan rekening mee dat die merge tag niet meer FNAME als field tag heeft, tenzij je dit zelf verandert.


Verborgen verbindingen in Mailchimp

Een ander voorbeeld: je hebt meerdere lijsten en dat wil je niet meer, daarom ga je de lijsten samenvoegen.

Je maakt er een mooie nieuwe lijst van en wat is dan logischer dan de oude lijsten die je niet meer gebruikt weg te gooien?


Archiefpagina weggegooid

Dit kun je doen, maar bij je lijst hoort een archiefpagina. Op deze archiefpagina staan alle nieuwsbrieven die je naar deze specifieke lijst gestuurd hebt. En als je de lijst weggooit, dan gooi je ook de archiefpagina weg.


Verwijderde velden herstellen

Helaas, nee, als je velden of lijsten hebt weggegooid kun je ze niet meer terughalen, deze verborgen verbindingen kun je dus niet meer herstellen.

Houd er daarom goed rekening mee dat MailChimp een heleboel verborgen verbindingen heeft: als je iets verwijdert heeft dat soms onverwachte gevolgen die je liever niet wilt. Zet een veld dat je kwijt wilt liever op hidden.


Verborgen verbindingen intact laten

Je kunt deze verborgen verbindingen ook intact laten.

  • Op je inschrijfformulier hoef je geen velden te verwijderen: je kunt ze ook verbergen.
  • Bij het samenvoegen van lijsten hoef je de oude lijsten niet te verwijderen, je kunt ze ook gewoon laten staan

Daarom: als je niet heel zeker weet dat je geen schade doet door zaken te verwijderen, laat ze dan gewoon staan. Ik geef toe, je account wordt er een beetje rommelig van, maar je informatie blijft behouden en dat is ook iets waard.


Velden verwijderen: embedded forms

Op Facebook is een vraag gesteld over hoe het zit met embedded forms. Dat is een goede vraag.

Wat ik hier schreef geldt niet voor embedded forms, want bij embedded forms gooi je geen velden weg, je toont ze alleen niet. Net zoals wanneer je een veld verbergt op een gewoon formulier.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Als de merge tags niet werken

Als je bij een test ontdekt dat de merge tags niet werken, dan is de oorzaak waarschijnlijk één van deze twee zaken:

  • je werkt in een template
  • of je hebt de nieuwsbrief nog niet aan een mailinglijst gekoppeld

Merge tags halen informatie op die bij een mailinglijst hoort, zoals bijvoorbeeld de voornaam van je abonnee. Zolang je een nieuwsbrief nog niet aan een mailinglijst gekoppeld hebt, kunnen ze daarom niet werken.

Velden verwijderen was last modified: by

Mailchimp is niet altijd makkelijk. Op deze website staat een handleiding waarin je ingangen vindt naar artikelen waarin ik precies beschrijf hoe Mailchimp werkt.

Lees meer: Soorten contacten in Mailchimp

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op


“The money is in the list”

Met deze rekentool in Excel kun je precies berekenen wat de waarde van je mailinglijst is. Vraag ‘m hier op! (Nee, we kunnen niet meekijken).

de waarde van je mailinglijst
Velden verwijderen was last modified: by

Hier kun je meer lezen over merge tags

Velden verwijderen in Mailchimp: met dank aan David Shaw voor het beeld in de uitgelichte afbeelding.

Velden verwijderen was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.