Verbeter je verzendreputatie

Verbeter je verzendreputatie

Bijgewerkt op 1 december 2023

Je verzendreputatie is bij e-mailmarketing vreselijk belangrijk. Want als je een slechte verzendreputatie hebt kun je het rustig vergeten: alles gaat naar spam of komt helemaal niet aan. Maar hoe weet je wat belangrijke factoren zijn voor je verzendreputatie en hoe verbeter je ‘m. Dat vertel ik hier.

Met een plaatje van Mailchimp Premium, want Mailchimp Premium laat je je verzendreputatie zien. Maar een goede verzendreputatie kun je verwerven met elk e-mailplatform. Een slechte verzendreputatie overigens ook.

Mailchimp Premium: verzendreputatie zien

Mailchimp Premium is een prachtige mooie luxe versie van Mailchimp. Ook duur natuurlijk. Maar je krijgt dan ook wel iets. Mailchimp biedt o.a. inzage in je verzendreputatie. Ik laat het je even zien.

verzendreputatie

Waarschijnlijk gebruik je Mailchimp Premium niet maar ook dan heb je een verzendreputatie. Die zie je alleen niet. Je dus op een andere manier ontdekken hoe het ervoor staat met je verzendreputatie.

Open rate en verzendreputatie

De open rate is het percentage van afgeleverde e-mails die geopend zijn. We hebben het dus niet over het percentage van alle e-mails die je verstuurd hebt. Het percentage wordt berekend over de e-mails die daadwerkelijk afgeleverd zijn. E-mails die niet afgeleverd zijn tellen niet mee.

Om dit percentage te achterhalen stuurt je platform een kleine, transparante afbeelding mee in je nieuwsbrief. Deze afbeelding is voor je abonnees niet zichtbaar. Maar zodra je lezer toestemming geeft om de afbeeldingen te tonen, dan zie jij in je statistieken dat de nieuwsbrief geopend is.

Dit is niet 100% betrouwbaar, want mensen kunnen je nieuwsbrief ook lezen door te klikken op de link: “View this in your browser” bij Mailchimp en “View_in_browser” bij MailerLite, en dan lezen ze de nieuwsbrief op het web. Ze hoeven dan geen toestemming te geven om de afbeeldingen te tonen want die zien ze op het web. En dan kun jij niet zien dat de nieuwsbrief geopend is.

Open rate en verzendreputatie

De open rate is een factor die je verzendreputatie bepaalt. Dat betekent dat als niemand je nieuwsbrief wil lezen, dat je dan een slechte verzendreputatie krijgt. Je kunt mensen niet dwingen om je nieuwsbrief te openen, je kunt ze hier alleen toe verleiden door ze content te sturen die ze graag willen lezen.

De open rate vertelt dus iets over de kwaliteit van de content die jij gewoonlijk verstuurt. En daarom beïnvloedt de open rate je verzendreputatie.

Als mensen echt niet willen openen

Maar soms lukt het gewoon niet om mensen te verleiden je nieuwsbrief te openen. Dan moet je echt iets anders doen. Als het je niet lukt om je lezers te verleiden om je nieuwsbrief te lezen, dan moet je je lijst gaan opschonen. Want zoals je hierboven in de afbeelding ziet: je kunt afglijden naar het rode gebied en dan komen je nieuwsbrieven niet meer aan. Voor het zover is moet je je lijst opschonen.

Click rate: is je nieuwsbrief interessant?

De click rate is het percentage van de afgeleverde e-mails waarin minimaal 1 keer is geklikt. En als iemand klikt op een link zonder toestemming gegeven te hebben om de afbeeldingen te tonen, dan zie je toch dat je nieuwsbrief geopend is. Want je kunt niet op een link klikken zonder eerst de nieuwsbrief geopend te hebben.

Ook de click rate is van belang als het gaat om je verzendreputatie. Daarom vind ik het niet zo’n goed idee om altijd nieuwsbrieven te sturen waar niets in staat om op te klikken. Want dat scheelt gewoon in negatieve zin voor je verzendreputatie.

Want zeg nou zelf: nieuwsbrieven waar veel in geklikt wordt zijn toch interessante nieuwsbrieven? Of niet soms?

Verbeter je verzendreputatie: bounce rate

Een hoge bounce rate heeft een erg negatieve invloed op je verzendreputatie. Want een hoge bounce rate betekent dat er iets mis is met je lijst of met iets anders. Maar iets gaat niet helemaal goed.

Hoe verzamel je de adressen?

Ga na hoe je de adressen verzamelt. Als je bijvoorbeeld een gratis e-book gebruikt om mensen te verleiden om zich in te schrijven en je gebruikt geen dubbele opt-in, dan kunnen mensen een onzin-adres of wegwerpadres gebruiken om je e-book te krijgen. En als je ze dan je nieuwsbrief stuurt dan krijg je een bounce.

Niet alle bounces zijn zorgelijk. Het is heel normaal dat je af en toe een bounce hebt. Dat zijn mensen die hun e-mailadres bij hun provider hebben opgezegd of die bij een ander bedrijf zijn gaan werken. Dat is prima. Waar het om gaat is een situatie waarin je echt heel veel bounces hebt. Veel meer bounces dan veroorzaakt kunnen zijn door opgezegde of afgesloten e-mailadressen.

Welk adres gebruik je als afzender?

Veel bounces kunnen ook ontstaan doordat je een gratis adres als afzender gebruikt. Gmail, Hotmail etc. Een dergelijk adres kun je niet gebruiken als afzender adres voor bulk e-mails.

Verbeter je verzendreputatie: spamklachten

Als mensen klagen dat je misbruikt maakt van hun e-mailadres door rare content te sturen of door ongevraagd e-mails te sturen, dan heb je een serieus probleem dat je echt aandacht moet geven. Elke spamklacht is een reden om wakker te schrikken. Ga dan het volgende na:

Controleer je inschrijfformulier

Kijk of het volkomen duidelijk is dat je nieuwsbrieven gaat sturen. En controleer ook of het duidelijk is waar die nieuwsbrieven over gaan.

Hoeveel tijd zit er tussen inschrijving en de eerste e-mail

Hoeveel tijd zit er tussen de inschrijving en je eerste e-mail? Als die tijd vrij lang is, dan zijn mensen vergeten dat ze zich hebben ingeschreven. Als je bijvoorbeeld eens per maand mailt, maak dan een korte serie die mensen krijgen zodra ze hebben ingeschreven: de eerste e-mail stuur je direct en de tweede een week later. Zo voorkom je dat mensen vergeten wie je bent en dat ze zich hebben ingeschreven.

Controleer de inhoud van je nieuwsbrief

Gaat de inhoud van je nieuwsbrief over het onderwerp dat je hebt aangeboden op je inschrijfpagina? Of wijkt deze inhoud te veel af, zodat mensen niet herkennen dat ze zich hiervoor hebben ingeschreven? Als je onderwerp te veel afwijkt van wat mensen mogen verwachten, ga dan segmenteren en gericht mailen. Vraag mensen of ze deze andere content ook willen.

Gmail en Yahoo

Bij Gmail en Yahoo is het veel makkelijker om een spammelding te doen dan op de afmeldlink te klikken. Als je spamklachten afkomstig zijn van Gmail of Yahoo adressen, zet dan een afmeldknop boven in je nieuwsbrief om het afmelden zo gemakkelijk mogelijk te maken. Want je hebt veel liever een afmelding dan een spamklacht.

Als je veel spamklachten krijgt

Als je meer spamklachten krijgt dan een drempelwaarde (die geheim is) dan schort je platform je account op en dan moet je vragen beantwoorden want ze moeten weten hoe dit komt.

Die informatie hebben ze nodig omdat zij voor de aflevering van nieuwsbrieven afhankelijk zijn van de Internet Service Providers. En die willen hun nieuwsbrieven niet meer afleveren als er te veel spamklachten komen.

Een enkele spamklacht

Ook een incidentele spamklacht heeft invloed op je verzendreputatie. Maar dan is het niet zo ernstig. Maar wel ernstig genoeg dat je dit adres niet meer zelf kunt inschrijven. Als iemand die op de spamknop klikt later bij je komt omdat het een vergissing was en hij of zij zich weer wil inschrijven, dan kan dat niet.

Schakel dan eerst dubbele opt-in in en stuur die persoon daarna een link naar je inschrijfformulier om met dubbele opt-in in te schrijven.

Verbeter je verzendreputatie

Neem je verzendreputatie heel erg serieus want een slechte verzendreputatie beïnvloedt niet alleen je bulk e-mails. Ook de persoonlijke adressen op je domein blijven na verloop van tijd niet buiten schot.

,
Scroll naar boven