Vervuilde html

Vervuilde HTML opschonen

Vervuilde HTML kan er de oorzaak van zijn dat je nieuwsbrief  “raar” doet. Als je nieuwsbrief raar doet, dan is de oorzaak eigenlijk meestal: vervuilde HTML.

Vervuilde HTML betekent dat er code in je nieuwsbrief staat die er niet in hoort. Je geeft als het ware gelijktijdig meerdere instructies over hoe je nieuwsbrief getoond moet worden.

Vervuilde HTML in je nieuwsbrief

Die vervuilde HTML zie je niet als je je nieuwsbrief maakt. Het lijkt alsof alles in orde is. En als je een test verstuurt kan het nog steeds lijken of alles in orde is. Maar als je ‘m dan op een ander apparaat bekijkt, dan blijkt ineens dat je nieuwsbrief heel raar doet.

Bijvoorbeeld:

  • het formaat van de bovenkant van je nieuwsbrief is normaal, maar de onderkant is dubbel zo breed
  • de opmaak is ineens versprongen

Oorzaak van vervuilde HTML

De oorzaak van vervuilde HTML ligt in de manier waarop je je nieuwsbrief gemaakt hebt:

gebruik altijd het plakvenster


Plakvenster

De plakvensters vind je links van de button Opmaak verwijderen.

Hier staan twee plakvensters, op het ene plakvenster staat een W en daarnaast, aan de linkerkant, staat er eentje zonder W.

Gebruik het plakvenster zonder W en maak je nieuwsbrief pas op nadat je de tekst geplakt hebt.

Plakvenster
Plakvenster in Mailchimp

Spamfilters

Als je nieuwsbrief raar doet door vervuilde HTML, dan is het erg belangrijk dat je hier iets aan doet, want het is niet alleen lelijk: vervuilde HTML hoort bij de redenen waardoor nieuwsbrieven in de spamfilters komen.


Oplossingen als je nieuwsbrief raar doet

  • Opmaak verwijderen.

Selecteer met je muis alle tekst en klik daarna op de button “Opmaak verwijderen”. Soms is dit genoeg, maar vaker is dit niet genoeg.

Als je dit artikel leest omdat jouw nieuwsbrief raar doet en “Opmaak verwijderen” helpt niet, dan zijn twee mogelijke oplossingen:

  • Gooi je nieuwsbrief in de prullenbak en begin opnieuw

In prullenbak gooien moet je serieus nemen, ga niet verder met een template dat raar doet. Haal niet alle tekst eruit om dan opnieuw te beginnen in hetzelfde template, want je kunt ook vervuilde HTML in de vaste elementen van je nieuwsbrief hebben.

Begin dus helemaal opnieuw en bouw je nieuwsbrief helemaal opnieuw op.


Hoe kun je dit voorkomen

Als je dit hele probleem niet wilt hebben en een aantal andere problemen ook niet wilt hebben, volg dan een cursus Mailchimp over hoe je een nieuwsbrief zonder problemen maakt. Nog meer handige tips voor Mailchimp kun je vinden in de handleiding Mailchimp.

Vervuilde HTML opschonen was last modified: by
Vervuilde HTML opschonen was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.