Video in je nieuwsbrief

Video in je nieuwsbrief: regelmatig krijg ik de vraag hoe je een video in Mailchimp kunt plaatsen en mee kunt sturen in een Mailchimp nieuwsbrief. En de vraagsteller zegt er dan vaak expliciet bij dat het niet de bedoeling is om een afbeelding van een video mee te sturen, maar een échte video. Het is de bedoeling dat de video in de mailbox afgespeeld kan worden. In dit artikel vind je uitleg zowel voor Mailchimp als voor MailerLite. 

Video in je nieuwsbrief

Daar kan ik kort over zijn: een echte video meesturen met je nieuwsbrief kan niet. Het kan niet omdat e-mail programma’s geen JavaScript ondersteunen. Je video zou dus niet getoond worden bij het openen van de nieuwsbrief.

Maar je wilt het ook niet want een filmpje is een erg zwaar bestand. Een dergelijk zwaar bestand kun je niet met een nieuwsbrief meesturen. Als dit wel zou kunnen zou dit je niet verder helpen, want dan zouden de servers het bestand niet accepteren waardoor je nieuwsbrief tegengehouden zou worden en de mailbox nooit zou bereiken.

Hoe dan wel

Het werkt zo: als je een link naar een filmpje in je nieuwsbrief plaatst, dan maakt het platform dat je gebruikt daar een afbeelding van die eruitziet als een video. Die afbeelding stuur je mee met je nieuwsbrief.

Video in je nieuwsbrief

In Mailchimp is het zo dat als er op de afbeelding van de video geklikt wordt, je lezer naar het platform gaat waar je filmpje staat. En als erop geklikt wordt, gaat je lezer naar het platform waar je filmpje staat. Dit werkt voor filmpjes die je op YouTube of op Vimeo plaatst.

Als je een video meestuurt met MailerLite dan heb je meer mogelijkheden. MaierLite kan een GIF-afbeelding maken van je video waardoor die afbeelding meer op een meegestuurde video lijkt.

video in je nieuwsbrief animated GIF

En MailerLite kan je lezer die op de afbeelding klikt ook naar een andere URL sturen dan het platform waar de video staat.


Video in Mailchimp: zo doe je het

In Mailchimp doe je het als volgt:

  • Parkeer je filmpje op YouTube of op Vimeo. Daar heb je ook nog een groter bereik door want YouTube heeft een grote doelgroep.
  • Plaats een videoblok in je nieuwsbrief
  • Plak de URL van het filmpje in het daarvoor bestemde vakje in het videoblok

video in MailChimp

Als het goed is haalt Mailchimp de afbeelding van de video dan op en hij maakt ‘m gelijk aanklikbaar.

Als de afbeelding niet verschijnt

Soms is het echter niet goed: de afbeelding verschijnt niet. Als dit gebeurt kun je dit heel eenvoudig oplossen door achter de URL van de video een slash te plaatsen.

https://www.youtube.com/watch?v=jouwvideo/

Daar los je dit probleem mee op, je zult de afbeelding van de video dan wel zien verschijnen.

Lees direct verder over wat je nodig hebt om een filmpje voor YouTube te maken.

Kritische kanttekening

Ik vind dit allemaal erg mooi en zeker als je video’s voor je marketing gebruikt zou je snel geneigd kunnen zijn om op deze manier een video mee te sturen. Maar alles wat kan hoef je niet te doen en niet alles wat kan is optimaal in het belang van je marketing.

Als je een aanklikbare afbeelding van je video meestuurt, dan gaan mensen die op de afbeelding klikken naar YouTube. En daar staat nog veel meer video’s. Ook van anderen. Ook van de concurrent.

Iets meer moeite doen

Ik vraag me daarom af of je niet beter iets meer moeite kunt doen:

  • plaats de video op je website
  • plaats ‘m vervolgens in je nieuwsbrief zodat Mailchimp er een screenshot van kan maken
  • vervolgens sla je de afbeelding van de video op op je pc
  • en daarna ga je de afbeelding weer uploaden naar MailChimp

Dan heb je een afbeelding van een video in je nieuwsbrief staan. Deze afbeelding kun je aanklikbaar maken naar je website. En dan kunnen je lezers de video zien op je website. En als je dat goed doet, dan kun je het zo maken dat er geen video’s van anderen getoond worden als je video afgelopen is.

Ik denk dat je daar vanuit marketing oogpunt meer aan hebt dan aan een video die mensen op YouTube gaan bekijken. Want als het goed is dan is je website het brandpunt van je marketing, dus daar wil je je abonnees naartoe leiden.


In MailerLite is dit eenvoudiger

MailerLite heeft hier beter over nagedacht en het veel eenvoudiger voor je gemaakt om mensen naar je website te sturen om de video te bekijken.

video in MailerLite

  • Je vult de URL van de video in.
  • Vervolgens kies je welk type afbeelding je wilt: statisch of een animated GIF afbeelding
  • En je kiest waar je lezers naartoe gaan als ze de afbeelding van de video aanklikken: naar het platform waar de video staat of naar een custom URL.

En dit vind ik super! Dat dit kant-en-klaar aanwezig is spaart weer veel tijd.


Deliverability

Deliverability gaat over de vraag of je nieuwsbrief wel aankomt in de inbox. Als je het plan had om een video mee te sturen dan ben je gered doordat het gewoon niet kan.

Maar er zijn nog meer fouten die je kunt maken als het om deliverability gaat. En deze andere fouten maak je waarschijnlijk, want Mailchimp of MailerLite kunnen je niet overal voor behoeden. Als je meer wilt weten over Mailchimp lees dan de Mailchimp handleiding. En als je MailerLite gebruikt, lees dan de handleiding voor MailerLite.

E-mailmarketing is een vak en daar heb je vakkennis voor nodig. Net zoals jouw vak een vak is waar kennis voor nodig is. Denk hier niet te licht over, want het heeft weinig zin om nieuwsbrieven te maken die nergens naartoe gaan doordat ze niet in de inbox komen.

checklist voor nieuwsbrieven

Checklist voor Mailchimp nieuwsbrieven

Een checklist waardoor het maken van je nieuwsbrieven veel gemakkelijker gaat en je er zeker van kunt zijn dat je niets vergeet voor je op de verzendknop klikt.

In deze checklist noem ik de punten die je beslist moet controleren. En sommige van deze punten zouden wel eens nieuw voor je kunnen zijn.

Je kunt deze checklist hier gratis ophalen.

mailchimp logo

Video in je nieuwsbrief was last modified: by

Video in Mailchimp: met dank aan Petra D voor de uitgelichte afbeelding en aan Rob Wuijster voor GIF afbeelding op deze pagina.

Video in je nieuwsbrief was last modified: by