video in een mailchimp nieuwsbrief

Video in je Mailchimp nieuwsbrief

Bijgewerkt op 1 december 2023

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je een video in Mailchimp kunt plaatsen en mee kunt sturen in een Mailchimp nieuwsbrief. En de vraagsteller zegt er dan vaak expliciet bij dat het niet de bedoeling is om een afbeelding van een video mee te sturen, maar een échte video. Het is de bedoeling dat het filmpje in de mailbox afgespeeld kan worden.

Over een filmpje meesturen met je nieuwsbrief kan ik kort zijn: een echte video meesturen met je nieuwsbrief kan niet. Het kan niet omdat e-mailprogramma’s geen JavaScript ondersteunen. Je filmpje zou dus niet getoond worden bij het openen van de nieuwsbrief.

Plaats een video in een Mailchimp nieuwsbrief

Maar je wilt het ook niet want een filmpje is een erg zwaar bestand. Een dergelijk zwaar bestand kun je niet met een nieuwsbrief meesturen. Als dit wel zou kunnen zou dit je niet verder helpen, want dan zouden de servers het bestand niet accepteren waardoor je nieuwsbrief tegengehouden zou worden en de mailbox nooit zou bereiken.

Het werkt zo: als je een link naar een filmpje in je nieuwsbrief plaatst, dan maakt het platform dat je gebruikt daar een afbeelding van die eruitziet als een filmpje. Die afbeelding stuur je mee met je nieuwsbrief.

Afbeelding van je video

In Mailchimp is het zo dat als er op de afbeelding van het filmpje geklikt wordt, je lezer naar het platform gaat waar je filmpje staat. Dit werkt voor filmpjes die je op YouTube of op Vimeo plaatst. Ik heb geprobeerd hier iets aan te doen door de afbeelding die van de video gemaakt wordt een andere link te geven. Maar dat bleek niet te kunnen.

Zo plaats je een video

Benodigde tijd: 5 minuten

De tijd die je nodig hebt voor het maken en het uploaden van het filmpje heb ik hierboven niet meegerekend. Maar als je video al gemaakt is en al op YouTube staat plaats je ‘m zo in je Mailchimp nieuwsbrief:

 1. Ga naar YouTube of Vimeo

  Zoek je filmpje en kopieer de URL.

  zoek je filmpje

 2. Sleep een videoblok naar je nieuwsbrief.

  Dit doe je door het videoblok met je muis beet te pakken en te slepen naar de plaats in je nieuwsbrief waar je het hebben wilt.

  video blok naar je nieuwsbrief slepen

 3. Plak de URL in het daarvoor bestemde vakje in je Mailchimp blok.

  Als het goed is verschijnt je video nu. Als je ‘m niet ziet verschijnen en je ziet ook geen foutmelding van Mailchimp, plaats dan een slash achter de URL. Meestal lukt het dan wel. video URL met slash er achter

Als het niet lukt

Soms krijg je een foutmelding van Mailchimp. Mailchimp vertelt dan dat het niet gaat en dat je een afbeelding moet uploaden.

als het niet lukt

Problemen oplossen

Als het gewoon niet lukt heeft dat vaak de volgende oorzaken:

 • Je hebt de video nog maar net op YouTube of Vimeo geplaatst. Dan moet je een beetje geduld hebben.
 • De video is beschermd met een wachtwoord. Dan kan het niet.
 • Het is te druk op het platform waar je video staat. Dan moet je dus ook even geduld hebben en het op een andere tijd weer proberen.
 • Of er staat niet http:// of https:// in de URL van de video. Dat moet je dan even veranderen.

Kritische kanttekening

Ik vind dit allemaal erg mooi en zeker als je video’s voor je marketing gebruikt zou je snel geneigd kunnen zijn om op deze manier een video mee te sturen. Maar alles wat kan hoef je niet te doen en niet alles wat kan is optimaal in het belang van je marketing.

Als je een video meestuurt, dan stuur je sowieso eigenlijk een aanklikbare afbeelding van de video mee. Dan gaan mensen die op de afbeelding klikken naar YouTube of naar Vimeo. En daar staan nog veel meer video’s. Ook van anderen. Ook van de concurrent.

Ik vraag me daarom af of je niet beter iets meer moeite kunt doen. Mailchimp noemt dit als alternatief voor het geval het niet lukt een afbeelding te genereren, maar ik vind het vanuit marketingperspectief gewoon een beter idee!

 • Plaats de video op je website.
 • Plaats ‘m vervolgens in je nieuwsbrief zodat Mailchimp er een screenshot van kan maken,
 • Daarna sla je de afbeelding van de video op op je pc.
 • En dan ga je de afbeelding weer uploaden naar Mailchimp.

Dan heb je een afbeelding van een filmpje in je nieuwsbrief staan. Deze afbeelding kun je aanklikbaar maken naar je website. En dan kunnen je lezers de video zien op je website. En als je dat goed doet, dan kun je het zo maken dat er geen filmpjes van anderen getoond worden als je video afgelopen is.

Ik denk dat je daar vanuit het oogpunt van marketing meer aan hebt dan aan een video die mensen op YouTube gaan bekijken. Want als het goed is dan is je website het brandpunt van je marketing, dus daar wil je je abonnees naartoe leiden.

Eigenlijk is het gewoon een raar idee om moeite te doen om een nieuwsbrief te maken en mensen vervolgens naar YouTube te sturen, waar ze na afloop van je video andere video’s van je concurrenten te zien krijgen. Daar heb je helemaal geen belang bij.

Aflevering van je nieuwsbrief

Deliverability gaat over de vraag of je nieuwsbrief wel aankomt in de inbox. Als je het plan had om een video mee te sturen dan ben je gered doordat je geen video kunt meesturen. Je stuurt altijd een afbeelding van de video mee.

Maar er zijn nog meer fouten die je kunt maken als het om de aflevering gaat. En deze andere fouten maak je waarschijnlijk, want Mailchimp kan je niet overal voor behoeden.

E-mailmarketing is een vak en daar heb je vakkennis voor nodig. Net zoals jouw vak een vak is waar kennis voor nodig is. Denk hier niet te licht over, want het heeft weinig zin om nieuwsbrieven te maken die nergens naartoe gaan, doordat ze niet in de inbox komen.

Gratis cursus Mailchimp

Maar als je alles wat ik over Mailchimp heb geschreven ietsje te veel vindt, dan heb ik ook een gratis cursus voor je over het blokkensysteem van Mailchimp. In die gratis cursus leer ik je snel hoe je een goede Mailchimp nieuwsbrief maakt. En je hebt er niet eens een e-mailadres voor nodig. Je kunt direct aan de slag.

Scroll naar boven