video in je Mailchimp nieuwsbrief

Video in Mailchimp nieuwsbrief

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

Video in je nieuwsbrief: regelmatig krijg ik de vraag hoe je een video in Mailchimp kunt plaatsen en mee kunt sturen in een Mailchimp nieuwsbrief.

En de vraagsteller zegt er dan vaak expliciet bij dat het niet de bedoeling is om een afbeelding van een video mee te sturen, maar een échte video. Het is de bedoeling dat het filmpje in de mailbox afgespeeld kan worden.

Over een filmpje meesturen met je nieuwsbrief kan ik kort zijn: een echte video meesturen met je nieuwsbrief kan niet. Het kan niet omdat e-mail programma’s geen JavaScript ondersteunen. Je filmpje zou dus niet getoond worden bij het openen van de nieuwsbrief.

Video in je nieuwsbrief

Maar je wilt het ook niet want een filmpje is een erg zwaar bestand. Een dergelijk zwaar bestand kun je niet met een nieuwsbrief meesturen. Als dit wel zou kunnen zou dit je niet verder helpen, want dan zouden de servers het bestand niet accepteren waardoor je nieuwsbrief tegengehouden zou worden en de mailbox nooit zou bereiken.

Hoe dan wel

Het werkt zo: als je een link naar een filmpje in je nieuwsbrief plaatst, dan maakt het platform dat je gebruikt daar een afbeelding van die eruitziet als een fimpje. Die afbeelding stuur je mee met je nieuwsbrief.


Video in Mailchimp

In Mailchimp is het zo dat als er op de afbeelding van het fimpje geklikt wordt, je lezer naar het platform gaat waar je filmpje staat. Dit werkt voor filmpjes die je op YouTube of op Vimeo plaatst. Ik heb geprobeerd hier iets aan te doen door de afbeelding die van de video gemaakt wordt een andere link te geven. Maar dat bleek niet te kunnen.


In MailerLite heb je meer mogelijkheden als je een video mee wilt sturen. MailerLite kan een GIF-afbeelding maken van je filmpje waardoor die afbeelding meer op een meegestuurde video lijkt.

En in MailerLite kun je een lezer die op de afbeelding klikt ook naar een andere URL sturen dan het platform waar het filmpje staat.


Video in Mailchimp: zo doe je het

Benodigde tijd: 2 minuten.

De tijd die je nodig hebt voor het maken en het uploaden van het filmpje heb ik hierboven niet meegerekend. Maar als je video al gemaakt is en al op YouTube staat plaats je ‘m zo in je Mailchimp nieuwsbrief:

 1. Ga naar YouTube of Vimeo, zoek je filmpje en kopieer de URL.

 2. Sleep een videoblok naar je nieuwsbrief.

  Dit doe je door het videoblok met je muis beet te pakken en te slepen naar de plaats in je nieuwsbrief waar je het hebben wilt.

 3. Plak de YouTube URL van het filmpje in het daarvoor bestemde vakje van het videoblok.

  video in MailChimp

 4. Plaats eventueel een slash achter de URL.

  Meestal verschijnt de afbeelding van je video direct als je de URL in het vakje hebt geplakt. Maar soms gebeurt dit niet. Plaats in dat geval een slash achter de URL en je zult de afbeelding dan wel zien verschijnen.

 https://www.youtube.com/watch?v=jouwvideo/ 

Kritische kanttekening

Ik vind dit allemaal erg mooi en zeker als je video’s voor je marketing gebruikt zou je snel geneigd kunnen zijn om op deze manier een video mee te sturen. Maar alles wat kan hoef je niet te doen en niet alles wat kan is optimaal in het belang van je marketing.

Als je een aanklikbare afbeelding van je video meestuurt, dan gaan mensen die op de afbeelding klikken naar YouTube. En daar staat nog veel meer video’s. Ook van anderen. Ook van de concurrent.


Iets meer moeite doen

Ik vraag me daarom af of je niet beter iets meer moeite kunt doen:

 • plaats de video op je website
 • plaats ‘m vervolgens in je nieuwsbrief zodat Mailchimp er een screenshot van kan maken
 • vervolgens sla je de afbeelding van de video op op je pc
 • en daarna ga je de afbeelding weer uploaden naar MailChimp

Dan heb je een afbeelding van een filmpje in je nieuwsbrief staan. Deze afbeelding kun je aanklikbaar maken naar je website. En dan kunnen je lezers de video zien op je website. En als je dat goed doet, dan kun je het zo maken dat er geen filmpjes van anderen getoond worden als je video afgelopen is.

Ik denk dat je daar vanuit marketing oogpunt meer aan hebt dan aan een video die mensen op YouTube gaan bekijken. Want als het goed is dan is je website het brandpunt van je marketing, dus daar wil je je abonnees naartoe leiden.


Deliverability

Deliverability gaat over de vraag of je nieuwsbrief wel aankomt in de inbox. Als je het plan had om een video mee te sturen dan ben je gered doordat het gewoon niet kan.

Maar er zijn nog meer fouten die je kunt maken als het om deliverability gaat. En deze andere fouten maak je waarschijnlijk, want Mailchimp of MailerLite kunnen je niet overal voor behoeden. Als je meer wilt weten over Mailchimp lees dan de Mailchimp handleiding.

E-mailmarketing is een vak en daar heb je vakkennis voor nodig. Net zoals jouw vak een vak is waar kennis voor nodig is. Denk hier niet te licht over, want het heeft weinig zin om nieuwsbrieven te maken die nergens naartoe gaan doordat ze niet in de inbox komen.

Meer over blokken in Mailchimp en MailerLite kun je vinden bij Drag en Drop.

Lees direct verder over wat je nodig hebt om een filmpje voor YouTube te maken.

Dit bericht is voor het laatst bijgewerkt op

“The money is in the list”

Met deze rekentool in Excel kun je precies berekenen wat de waarde van je mailinglijst is. Vraag ‘m hier op! (Nee, we kunnen niet meekijken).

de waarde van je mailinglijst
Video in Mailchimp nieuwsbrief was last modified: by

Video in Mailchimp: met dank aan Claudette Gallant voor de uitgelichte afbeelding.

Video in Mailchimp nieuwsbrief was last modified: by

Over Judith de Vries

Ik kan je helpen meer klanten te krijgen. Erkend als expert door MailChimp en MailerLite. Yoast SEO en Hubspot gecertificeerd. Licentiehouder van het 28-dagen marketingprogramma Get Clients Now!™.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *